Gönendere Kültür ve Sanat Derneği, tümü köylülerden oluşan bir kadronun rol aldığı “Emeğin ve Zeytinin Çağrısı” adlı tiyatro oyununu, dört köyde sahnelemeye hazırlanıyor.

Oyun, ilk olarak 8 Temmuz’da Gönendere’de Artam Kültür ve Sanat Merkezi’nde, ardından 10 Temmuz’da Kalavaç, 16 Temmuz’da Hisarköy ve 18 Temmuz’da da Akıncılar köy meydanlarında izleyiciyle buluşacak.

Gönenedere Kültür ve Sanat Derneği ile AB, UNDP-PFF katkılarıyla organize edilen oyun, Gönendere’yi anlatıyor. Oyunun yönetmenliğini Osman Alkaş yaparken, senaryosu ise Hatice Tezcan tarafından hazırlandı.

GÜLLE

Gönendere Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Dr. Ahmet Gülle konuyla ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, Gönendere ve Mesarya bölgesinin yıllar boyunca çeşitli sıkıntılarla boğuştuğunu, acılar çektiğini, buna rağmen yılmadan, usanmadan çalıştığını, bölge insanının kendine has inadı ve becerisiyle büyük başarılara imza attığını söyledi.

Gülle, özellikle Gönendere insanının eğitime büyük önem verdiğini, birçok öğretmen, doktor, işadamı, pilot ve sanatçı yetiştirdiğini ifade ederek, bunun uzun vadede köye zarar verdiğini, köyden dışarı göçün başladığını, nüfusun azaldığını ve köyün yalnızlaştığını belirtti.

Derneklerinin kuruluş aşaması hakkında bilgi veren Gülle, Gülcan Yalınca tarafından büyük bir proje hazırlandığını, projeye AB ve UNDP-PFF’nin finansör olduğunu, tiyatro sanatçıları Osman Alkaş ve Hatice Tezcan’ın katkılarıyla, oyuncularının tamamı amatör olan köy halkı ile birlikte dekoru da dahil olmak üzere bir tiyatro oyunu hazırladıklarını anlattı.

TEZCAN

Projenin üç ay önce Osman Alkaş ile birlikte önlerine geldiğinde, büyük bir tedirginlik ve soru işaretleriyle işe başladıklarını, oyuncuları bulmakta zorlandıklarını belirten tiyatro sanatçısı Hatice Tezcan da, heyecan verici bir sürecin başladığını, zaman geçtikçe tedirginliklerinin azaldığını, köy halkının enerjisini gördükçe kendi enerjilerinin de arttığını kaydetti.

Önceleri ortaya neyin çıkacağını, doğacak çocuğun nasıl olacağını bilemediklerini ancak sona yaklaştıkça, köydeki sinerjiyle ortaya konan eserin çok güzel olduğunu gördüklerini, 8 Temmuz Pazartesi günü tüm izleyenlerin tatmin olacağına inanç belirten Tezcan, projeye katkı koyanlara teşekkür etti.

SEVGİN

Gönendere Kültür ve Sanat Derneği Yönetim Kurulu üyesi Ayşe Sevgin de, derneğin kuruluş tarihçesi hakkında bilgi vererek, kendilerini en çok sevindiren şeyin ise bu projeye çevre köylerde yaşayan insanların da katkı koymaları olduğunu söyledi.

Bir işi daha başarmanın verdiği mutluluk ve gururuyla dolu olduklarını ifade eden Sevgin, köylünün bu işten büyük keyif aldığını, hatta köyde yeni senaryolar yazılmaya başlandığını belirtti. 
Editör: TE Bilisim