Akdeniz Avrupa Sanat Derneği (EMAA), 15 Nisan Dünya Sanat Günü dolayısıyla, sanatçılar ve sanatseverlerin biraraya gelip paylaşımda bulunabileceği bir dizi etkinlik hazırladı.

EMAA’dan yapılan açıklamaya göre, DAÜ- Kıbrıs Araştırmaları Merkez ile ortak yapılacak etkinliklerden ilki, Gönen Atakol’un 17 Nisan Çarşamba günü saat 18:00’de EMAA Başkent Sanat Merkezi’nde açılacak retrospektif sergisi olacak.

24 Nisan’da ise üç ay sürecek paneller dizisinin ilki gerçekleştirecek.
EMAA bu yıl gerçekleştireceği etkinliklerle, sanatın ve ülkedeki sanat tarihinin gün ışığına çıkması ve tartışılması için gereken platformları yaratmayı hedefliyor.

EMAA, ayrıca, 15 Nisan Dünya Sanat Günü vesilesiyle, devlet ve ilgili kurumları, sanat konusunda yaptıkları ve yapmadıkları icraatlar açısından özeleştiriye davet ederek konuyla ilgili ileriye dönük planlarını açıklamaya çağırdı.

EMAA, ilgili kurumlardan, “sanat eserlerinin toplumla biraraya gelebilmesi, sanatçının özlük haklarına kavuşması ve sanatla barışık bir devlet olabilmek” adına bir dizi talepte bulundu.

EMAA’nın devlet yetkililerini üzerinde çalışmaya davet ettiği konular şöyle:

“Sanat eserlerinin, başta Türkiye olmak üzere dünyanın her yerine kargo ile ilgili taşınmasındaki engellerin kaldırılması, gerekli yasal düzenlemelerin yapılması.

Başta Ercan Havaalanı olmak üzere kamuya ait binaların, iç ve dış mekanlarında eserlerin yer alması, bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılması.

Sanat eserleri ile insanların doğrudan bağ kurabileceği, açık kamusal mekanların ve park düzenlemelerinin yapılması.

Var olan müzelerin, çağdaş müzecilik anlayışları doğrultusunda yenilenmesi, bilgi üreten ve hedef kitleleri belirleyerek, öğreten müze eğitim modellerine yönelinmesi.

Çağdaş sanat müzesi yapılması için çalışmalara başlanması, bina tahsisi yanısıra, sanat tarihsel çalışmaların ve arşiv, envanter gibi temel sorunların çözülmesi.

Sanat derneklerini destekleme tüzüğü kapsamında ayrılan bütçenin artırılması, kurulun seçme kriterlerinin belirlenmesi ve özerk bir yapıya kavuşturulması.

Sponsorluk yasasının sanat derneklerine katkı koyacak şekilde düzenlenerek, özel sektörün katkısının artırılması.

Tüm belediyeler ve medya merkezlerinde sanat danışmalarının zorunlu olarak yer alması. İlgili çalışanların, kültür - sanat, haber ve diğer programların, bilinçli olarak gerçekleştirilerek halkın sanatsal gelişimine fayda sağlayacak, çağı yakalayacak ve nitelikleri artıracak şekilde katkı koyması için yasal düzenlemelerin yapılması.

İlk ve orta okullardaki sanat eğitimi anlayışının değiştirilmesi ve çağdaş sanat ve uygulamalarını kavrayacak şekilde yenilenmesi. Öğretmenlerin bu konuda hizmet içi eğitime tabi tutulması.

Sanat derneklerinin her türlü KDV ve vergiden muaf tutulması, bu konuda yasal düzenleme yapılması.

Senfoni Orkestrası ve yanan Devlet Tiyatrosu gibi devlete ait sanat kurumlarının kısa zamanda hayata geçirilmesi.

Genç sanatçıların teşviki ve yurt dışına çıkarak gelişimlerini sürdürecek imkanların yaratılması, özellikle uluslar arası sanat etkinliklerine katılacak sanatçıların desteklenmesi.” 
Editör: TE Bilisim