Bugün sabah saatlerinde yer yer yaşanan kesintilerin sorumlusu ne EL-SEN ne de KIB-TEK’tir. Bilindiği üzere özel şirket olan AKSA da elektrik üretmekte ve bunu KIB-TEK’e satmaktadır.

AKSA’nın alacakları 85 Milyon TL olunca bu koşullarda artık elektrik üretemeyeceğini belirterek üretimini durdurmuştur. Bunun sonucunda yaşanan bölgesel kesintiler, KIB-TEK’e ait yedek santrallerin devreye girmesi ile kısa sürede sonlandırılmıştır. Ülkenin ihtiyacı dikkate alındığında, KIB-TEK’e ait santrallerin bu ihtiyaca cevap verebilecek durumda olduğu ve bu durumdan dolayı başka bir elektrik kesintisi yaşanması beklenmemektedir.

Borç batağına sürüklenen Kurum’un yerlerde süründürülmesi ve halkımızın elektriksiz kalması mevcut hükümeti rahatsız etmemektedir.

KIB-TEK’in borçlanmak zorunda kalması sonucu bankalara ödemekte olduğu faizler ortada dururken ve sonucunda halkımız daha pahalı elektrik kullanmaya zorlanırken, bu borçların ödenebilmesi için Kurum’a karşı yükümlülüklerini yerine getirmeyen Hükümet, KIB-TEK’in alacaklarına uyguladığı gecikme faizlerini silmeye kalkışması durumunda Sendikamızın direnişi ile karşılaşacağını bilmelidir.

Hatırlanacağı üzere bir süre önce hükümet, Kurumun belediyelerden olan alacağına uygulanan faizi bir kalemde silmiş, geriye kalanı da taksitlendirmek sureti ile Kurumu bilerek ve isteyerek zarara sokmuştu. Şimdi BRTK’nun kullandığı elektrik için de cezaların silinerek kalan borcun da 36 takside bölünmesine dönük düşünceler yayılmaya başlamıştır. Sendikamız tekrar tekrar uyarmaktadır. Kurumun alacaklarını yasa, kararname veya tüzüklerle ortadan kaldırmakla hiçbir soruna çözüm bulunamaz.

Hükümet kendi kullanımındaki elektrik tüketimine karşılık KIB-TEK’e 59 Milyon TL borcu olduğunu kabul etmiştir. Kabul etmiştir ancak mahsuplaşmanın yasal olarak sonuçlandırılması ve ödeme yolunda bir adım bile atılmamıştır.

Yapılması gereken; KIB-TEK’in kamusal alandaki alacaklarını borçlarını ödeyebilecek şekilde yapılandırıp zaman kaybetmeden KIB-TEK’e ödenmesini sağlamak özel kişi ve kuruluşların KIB-TEK’e olan borçlarının tahsiliyle ilgili de 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren Elektrik İnkişaf (Değişiklik) Nizamnamesi’ nde belirlenen kurallar çerçevesinde ödenebilmesi için süratle gerekli tedbirlerin Kurum içinde alınmasını sağlamak olacaktır. Sendikamız bu anlayışla üzerine düşen sorumluluğu dün olduğu gibi bu gün de yerine getirmeye hazırdır.




Çağlayan CESURER
EL-SEN Yönetim Kurulu (a)
Başkan
Editör: TE Bilisim