Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Hükümeti'ni “paraya sıkıştıkça çalışanın ve emeklinin maaş ve ücretlerine göz dikmekle” suçlayarak, bu kapsamda Emeklilik Yasası’nın değiştirilmeye çalışıldığını söyledi.

KTÖS Genel Sekreteri Elcil, sendika binasında bugün düzenlediği basın toplantısında hükümete yönelik eleştirilerde bulundu. Basın toplantısında sendika yetkilileri Mustafa Özhür ve Mustafa Baybora da hazır bulundu.

Şener Elcil yaptığı açıklamada, Emeklilik Yasası’nın değiştirilmesiyle ilgili çalışmaların toplumdan gizlendiğini belirterek, konuyla ilgili söylentilerin halkı endişeye sürüklediğini, Maliye Bakanı’ndan konuyla ilgili açıklama beklediklerini belirtti.

Hazırlanan yasa tasarısının 60 olan mecburi emeklilik yaşının 65’e çıkarılmasını öngördüğünü ifade eden Şener Elcil, bu değişikliğin UBP’ ye yakın müşavirlerin çalışmaya devam edebilmesi için yapılmak istendiğini öne sürdü.

KTÖS Genel Sekreteri Elcil, tasarıda özel hizmet eklenmesi süresinin 30 yıldan 36 yıla çıkarılmasının da öngörüldüğünü söyleyerek, konuyla ilgili Başbakan ve Maliye Bakanı’ndan açıklama beklediklerini yineledi.

Şener Elcil, Kamu-İş’in kıdem tazminatlarıyla ilgili eyleminin de ‘düzmece’ olduğunu iddia ederek, sendika yetkililerini “gizlice çalışan haklarını geriletecek protokoller imzalamakla” itham etti.

Toplu sözleşme müzakereleri ile ilgili ilkeler kapsamında, yapılacak her hangi bir değişikliğin Maliye Bakanlığı tarafından toplu sözleşmenin imzalanmasından 2 ay önce yazılı olarak bildirilmesi gerektiğini kaydeden Elcil, bu kural kapsamında Kamu-İş’in yapılacak değişiklikler konusunda bilgilendirildiğini öne sürdü.

Elcil, Kamu-İş’in kabul ettiği toplu iş sözleşmesinde, “Toplu İş Sözleşmesinde mevcut olmayan bir madde, yasalarda mevcut ise yasadaki madde, yasada da mevcut değilse, Karma İşçi Komitesinin alacağı karar doğrultusunda, Maliye işlerinden sorumlu Bakanın onayıyla uygulanır” şeklinde bir madde olduğunu söyleyerek, bunun kabul edilemez olduğunu ifade etti. 
Editör: TE Bilisim