CTP/BG’den yapılan açıklamaya göre, Akansoy, Kıbrıs TV’de yayımlanan “Kıbrıs’ta Bugün” isimli programda, Anayasanın değişmesi için gerekli adımların süratle atılacağını ifade etti.

Yerel seçimlere kadar Anayasa’nın biçimlendirilmesine dönük çaba içerisine girileceğini söyleyen Akansoy, Anayasa’nın Geçici 10. Maddesi’nin de değiştirileceğini belirtti.

Kayıt dışı ekonomiden tarım alanına kadar CTP/BG’nin icraatlarının çok yakında hissedileceğini ifade eden Akansoy, var olan sistemi yenilemek için vatandaşın alışık olmadığı uygulamalara da gidilebileceğini söyledi.

BEŞİR ATALAY’DAN GELEN TELEFON İDDİASI

Demokrat Parti Ulusal Güçler ile koalisyon görüşmelerinin sürdüğü sırada Türkiye’nin Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’dan geldiği iddia edilen telefonla ilgili olarak Akansoy, “Türkiye, imzalanan protokolün eksiksiz uygulanması için Ulusal Birlik Partisi’ni (UBP) istiyordu. Ama biz bu protokolün ülke gerçekleriyle ve toplumun yaratmak istediği modelle uyumlu olması gerektiğini savunuyorduk” dedi.

“PROTOKOL YENİDEN MASAYA YATIRILACAK”

Türkiye AK Parti hükümetinin öngördüğü ekonomik model ve yaklaşımın yeniden masaya yatırılacağını ifade eden Akansoy, var olan hassasiyetlerin ortaya konacağını, gerekirse ek protokol yapılacağını söyledi.

Akansoy, “Önemli olan Kıbrıslı Türklerin öngördüğü sistemi yaratmaktır. Tahakkümcü, hegemonyacı bir yaklaşımı kabul etmemiz mümkün değil. Kendi düzenimizi yaratacağız. Tahribatın önüne geçeceğiz” dedi.

“İŞİN DOĞASI GEREĞİ UBP İLE HÜKÜMET KURMAK MÜMKÜN DEĞİLDİ”

“UBP’ye yönelik tabanda çok büyük tepki olduğunu” belirten Akansoy, “İşin doğası gereği UBP ile hükümet kurmak mümkün değildi. Eleştirdiğiniz, mücadele ettiğiniz bir siyasi partiyle aynı değerlerle hiçbir şey olmamış gibi oturup hükümet kurmamız beklenemezdi” şeklinde konuştu.

“UBP ile hiçbir şartta koalisyon kurulamaz mıydı?” sorusunu yanıtlayan Akansoy, “Evet kurulabilirdi. Kesinlikle duygusal tepki içinde değildik. UBP’nin var olan zihniyetinin, yapısının değişmesi gerektiğini ve bunun ülke siyaseti yararına olacağını ortaya koyduk” dedi.

DP/UG ile hükümet kurma çalışmalarına da değinen Akansoy, şunları kaydetti:

“Tek sorun vardı o da Kıbrıs konusuydu. Kıbrıs sorununda var olan durumun devam edemeyeceğini DP/UG de, UBP de kabul etmişti ve her iki parti de federal bir çözüm için görüş belirtmişti. Bunu tüm partilerin kabul etmesi gidişat açısından oldukça önemli bir konudur.”

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER


UBP ile koalisyon kurulmadığı için Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’tan desteğini çekeceği yönündeki yorumlara katılmadığını kaydeden Akansoy, “Türkiye ile olan ilişkileri karşılıklı saygı ve iyi niyete bağlı olarak sürdürmek zorundasınız. Bunu yapmazsanız, hükümeti yönetme adına ciddi bir yaklaşım içinde değilsiniz demektir. Karşınızdaki unsurdan görüş alır, değerlendirip karar üretirsiniz... Türkiye’nin Kıbrıs’a olan desteği siyasi partilerin ötesinde bir durumdur” dedi.

"KADINSIZ KABİNE”

CTP/BG-DP/UG ortaklığıyla kurulan kabinede kadınların yer almaması hakkında ise Akansoy, “Kadın hakları konusunda iddialı bir partiysek bunu kabinede göstermemiz gerekirdi” şeklinde konuştu.

Akansoy, “Bahsettiğim bu temsiliyetin imaja dair veya sembolik olması değil. Önemli olan kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında kabinede yer almasıydı. Sibel Siber Hükümeti döneminde kadınların nasıl siyaset yaptığını gördük. Çok donanımlı, yetenekli kadınlar var. Toplumun yüzde ellisini oluşturan kadınların kabinede temsil edilmemesi demokrasi ayıbıdır” dedi.

Akansoy son olarak, Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı’nın (TOMA) ülkeye gelmemesi için girişim başlatılacağını da kaydetti. 
Editör: TE Bilisim