Son zamanlarda bir gazetemizde yer alan Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili haberler üzerine Bakanlığımız açıklama yapma ihtiyacı duymuştur.
Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi sayıları şu an 11’e ulaşan diğer Organize Sanayi Bölgelerimiz gibi 23/2/977 sayılı “Organize Sanayi Bölgeleri yasası tahtında kurulup, yatırımcılarımıza kiralanmıştır.
Tahsis edilen arazilerin bu kira bedelleri, bölgeye yapılan tüm altyapı masrafları baz alınarak hesaplanır ve her yıl kiracılarımızdan alt yapıya katkı hizmet bedelleri ile birlikte tahsil edilir. Bu çerçevede Bakanlığımız yeni Organize Sanayi Bölgeleri açma görevi yanında, mevcut kurulu Sanayi Bölgelerinin altyapı bakım-onarım yatırımlarına devam etmektedir. Nitekim kısa bir süre sonra Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesine ait yol tamirat ve ilave drenaj işlerini içeren ve bedeli 1,216,030 TL olan ihale tamamlanmak üzeredir.

Bakanlığımız, daha önceden defalarca görsel ve yazılı basında açıklama yapılmış olunmasına rağmen, halen Sanayi Bölgelerinin temizliğinin Sanayi Dairemizin sorumluluğu altındaymış gibi gösterilmesini hayretle ve üzüntüyle karşılamıştır. Açıkca ifade etmekte bir kez daha yarar vardır ki; Organize Sanayi Bölgelerinin temizliği bağlı bulunduğu yörenin Belediyesinin sorumluluğu altındadır. Bunun aksini ıspat edecek hiçbir yetki ve sorumluluk, yasal mevzuatımızda yer almamaktadır.

Bakanlığımız Belediyelerimizin hizmetlerinde destek olmak amacıyla muhtelif zamanlarda çöp konteyneri hibe etmektedir. Lefkoşa Belediyesi de bu kapsam içinde olup, ayrıca çöp toplama aracı da ilaveten önceki senelerde kendilerine hibe edilmiştir.Lefkoşa Belediyesinde yaşanan son gelişmelerin Organize Sanayi Bölgesinde yaşanan temizlik ve su sorununu en üst seviyeye çıkardığı aşikardır. Ayrıca Bakanlığımız, uzun zamandır üzerinde çalıştığı yeni Organize Sanayi Bölgeleri Yasa tasarısında, her bölgenin idare ve yönetiminin, o bölgede faaliyet göstermekte olan kiracılara devri ile daha etkin bir yönetim anlayışına öncülük ederek teşvik ettiğini hatırlatmakta fayda görmektedir.

Bununla birlikte Lefkoşa Türk Belediyesinin şu an içinde bulunduğu durum nedeniyle meydana gelen çöp toplama zaafiyetinin ortadan kaldırılması için Ekonomi ve Enerji Bakanlığımız ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı işbirliği içerisinde bölgenin temizlenmesi yönünde insiyatif kullanarak gerekli çalışmalar başlamıştır.Temizliğin sağlanması ile birlikte bölge yıkanacak,ilaçlanacak ve bir düzen içerisinde Belediye seçimi tamamlanana dek bu çalışmalar devam edecektir.

 
Editör: TE Bilisim