Kıbrıs Türk Emekliler Derneği Genel Başkanı Mustafa Tolga, Sibel Siber yönetimindeki teknokrat hükümetin çalışmalarını takdirle izlediklerini belirterek, görevde oldukları süre içinde emeklilerle ilgili olumlu adımlar görmek istediklerini bildirdi.

Tolga, gerek emeklilere 100 TL’den eksik yansıyan maaş artışları, gerekse emekli maaşlarından vergi kesilmesi kararının mahkemeden geri dönmesi ardından ödenmeyen “geriye dönük” kesintiler için Başbakan Sibel Siber’e yazı ileteceklerini ve randevu talebinde de bulunacaklarını söyledi.

Emekli Astsubaylar Derneği’nde “Emekliler Günü ve Haftası” etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Tolga, 2009 genel seçimlerinde her 2 kişiden 1’inin oyunu alarak iktidara gelen UBP’nin umutları kısa sürede eriterek toplumu huzursuzluğa ittiğini kaydetti.

MAAŞ ARTIŞLARI VE EMEKLİ MAŞINDAN YAPILAN KESİNTİLER

Geçmiş hükümetin hayat pahalılığı hesaplanarak yaptığı artışlarda “uyduruk bir formül” uygulanarak 5000 civarındaki emeklinin 100 TL’nin altında artış aldığını belirten Tolga, ayrıca emekli maaşlarının vergilendirilmesinin de bu dönemde başlatıldığını fakat mahkeme sonrası davanın kazanılmasıyla bu uygulamanın ortadan kalktığını hatırlattı.

Anayasa Mahkemesi yargıçları önünde söz verilmesine rağmen yapılan kesintilerin iade edilmediğini anlatan Tolga, bu sebeple geriye dönük alacaklar nedeniyle bir kez daha konunun yargıya taşındığını belirtti.

SAĞLIKTAKİ ÜCRETLER

Tolga, 16 Şubat 2012’de uygulamaya konan sağlık ücretleri için hem Lefkoşa, hem Gazimağusa’da eylemler düzenlendiğini, Bakan ve müsteşarla görüşmeler yapılmasına rağmen hükümetin yasadışı uygulamayı sürdürmeye devam ettiğini kaydederek, konunun başka bir STÖ tarafından yargıya taşındığını fakat henüz sonuç alınamadığını ifade etti.

İdari bir kararla emekli maaş artışlarında 100 TL’nin altında kalanlar konusunda Sibel Siber başkanlığındaki teknokrat hükümetin doğru olanı yapmasını beklediklerini kaydeden Tolga, Maliye Bakanı Zeren Mungan’ın “hiçbir parasal önemi olmayan” bu basit sorunu çözeceğine inandıklarını kaydetti.

“EKONOMİ UÇUYOR’ DEMEK İNSANLARLA ALAY ETMEKTİR”

Tolga konuşmasında, mazbatalar sonucu insanların 1000-2000 TL için hapse girerken, KKTC siyasileri ve Kıbrıs işlerinden sorumlu yetkililerin “ekonominin uçtuğunu” söylemesinin de insanlarla açıkça alay etmek olduğunu kaydetti.

Yeni gelen hükümetten geçici olsa dahi emeklilerin sorunlarına el atmasını beklediklerini kaydeden Tolga, KKTC’nin bir hukuk devleti olduğunu ve hukuka aykırı tüm yanlışların düzeltilmesini ve bundan sonraki uygulamalarda hukuk dışına çıkılmamasını istediklerini bildirdi.

“İRSEN KÜÇÜK HÜKÜMETİNE SANDIKTA YANIT VERECEĞİZ”

Tolga açıklamasında, “Vergi yasaları ile ilgili olarak mücadele verirken, İrsen Küçük Hükümeti’ne hem yargıda hem de sandıkta yanıt vereceğimizi söylemiştik. Yargıyı kazandık. Geriye dönüklerin de hakkımız olduğunu giderayak itiraf ettirdik. Şimdi sıra sandıkta. 28 Temmuz günü oy kullanırken tüm emekliler ile emekli yakınlarının, işsizliğe mahkum gençlerin, tüm kamu ve özel sektör çalışanlarının; kısacası yıllardır mağdur edilen her kesimin bunları dikkate alacağına inanıyoruz. Seçim sonucunda oluşacak hükümetin de geçmişten ders alarak hizmet vereceğine inanmak istiyoruz” ifadelerine de yer verdi. 
Editör: TE Bilisim