BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espan Barth Eide, doğalgaz anlaşmazlıklarındaki krzizin müzakere sürecine gölge düşürmesinden endişe duyduğunu’ belirtti.

Eide; ‘Çözüm için zamanın daraldığı ve fırsat penceresinin kapanacağı’ uyarısında da bulundu.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Newyork’ta Anadolu Ajansı’nın sorularını yanıtladı.

Eide; “Görüşmelerin ilerlediğini söyleyebilirim ama fırsat penceresinin kapanacağının hepimiz farkındayız. Zamanı en etkili şekilde kullanmamız gerekir” dedi.

Özel Danışman Eide; “Her iki liderin anlaşma istediğini’ de ifade ederek, “Asıl sorun, her iki taraf da iki ayrı sistemden birleşik bir sisteme geçmek için bu son atılımı yapmaya hazır mı? Ortak bir federal geleceğe doğru bu son sıçramayı sağlayacak irade yeterince güçlü mü?”ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “BM, daha fazla yardımcı olmalı” yönündeki ifadelerine ise Eide; “Sayın Akıncı’nın görüşüne katılıyorum ama bu her iki liderin de istediği bir şey olmalı” karşılığını verdi.

Eide; Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde yapılacak seçime de değinerek; ‘sürecin seçim kampanyası hazırlıklarının gölgesinde kalma tehlikesinden endişe duyduğunu’ ifade etti.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, doğalgaz arama faaliyetleri ile ilgili endişelerini de paylaşarak; ‘doğalgaz arama konusu dramatik bir çatışmaya dönüşmeden zaman iyi kullanılmalı’ dedi.

Kıbrıs’ta çözüm için son şans değerlendirmelerinin hatırlatılması üzere de Eide; ‘kendisinin bunu en iyi fırsat olarak değerlendirmeyi tercih ettiğine dikkat çekti; “bu fırsatı şimdi değerlendirmezsek yazık olur, erteleyerek daha iyi sonuca ulaşamayız” görüşünü paylaştı.

Editör: TE Bilisim