Türkiye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile (TÜBİTAK) hem temel, hem de uygulamalı araştırmalara çeşitli destekler verdiklerini belirterek, Kurumun faaliyet alanına Kıbrıs'taki üniversitelerin de dahil edilebileceğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Özlü, makamında Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından konuşan Bakan Özlü, Türkiye'nin bilim teknolojileri temel politikalarını belirlemek ve uygulamak gibi bir hedefi olduğunu belirterek, bu kapsamda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile ilişkilerini kuvvetlendirmek istediklerine işaret etti.

Türkiye'de Ar-Ge ve teknoloji üretim kapasitesini artırmak, derinleştirmek ve güçlendirmek maksadıyla yeni kanunlar çıkardıklarını belirten Özlü, "Biz teknoloji üreteceksek, teknoloji üreteceğimiz insan kaynağının formasyonu uygulanması lazım. Bu da YÖK'ten, üniversitelerden gelecek. Dolayısıyla her ne kadar Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK ilgili olsa da biz Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak YÖK ile üniversitelerimizle yakın çalışıyoruz. Özellikle üniversitelerimizin araştırma altyapıları ve insan kaynağını Türkiye'nin teknoloji üretiminde kullanmak istiyoruz" diye konuştu.

TÜBİTAK'ın, Bakanlığın ilgili kuruluşlarından biri olduğunu anımsatan Özlü, bu kurum ile Türkiye'de hem temel, hem de uygulamalı araştırmaları desteklediklerini belirtti.

Bu kapsamda üniversitelerin ve şirketlerin desteklendiğini ifade eden Özlü, "TÜBİTAK'ın faaliyet alanına Kıbrıs'taki üniversitelerimizi dahil edebiliriz. Kıbrıs'taki araştırma eğitim bakanlığımızla çalışabiliriz. Bunun her ne kadar siyasal anlamda Avrupa Birliği konularından istifade etme noktasında bir sıkıntı olsa da biz onu kendi yasal düzenlemelerimizle aşabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Özlü, yavru vatan Kıbrıs'a her türlü desteği vereceklerini sözlerine ekledi.

BEROVA

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova da özellikle son 15 yılda Türkiye'de yaşanan büyük değişim ve gelişimi yakından takip ettiklerini ifade etti.

Türk milletinin bir ferdi olarak Türkiye'de ekonomik ve siyasi alanda sağlanan gücün kendilerine de gurur verdiğini belirten Berova, söz konusu gelişmelerin bazı kesimler tarafından hoş karşılanmadığına işaret etti.

Bu çerçevede söz konusu kesimlerin Türkiye'yi bölmek amacıyla birtakım girişimlerde bulunduğuna dikkati çeken Berova, "Ancak unutulan bir konu var ki o da Türk milletinin vatanına milletine sahip çıkma arzusu... Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de ifade ettiği gibi 'Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir' ve milletimiz de bunu burada Türkiye'mizde, anavatanımızda açık ve net ifadeyle ortaya koymuştur. Bize göre bu bir eşik noktasıdır ve bundan sonra artık Türkiye'miz önü açık bir şekilde, bugünkü durumundan çok daha ileriye geçecek bir süreç içerecektir diye düşünüyoruz. Biz de bunu yavru vatanda gururla takip edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

KKTC'de yükseköğrenimin önemli bir yer tuttuğunu belirten Berova, bununla birlikte bilimsel araştırma toplum hizmetleri konusunda üniversitelerinin istenilen seviyeyi henüz yakalayamadığına değindi.

“TÜBİTAK’IN DESTEĞİ ÖNEMLİ”

Bilimsel araştırma konusunda Türkiye'nin desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade eden Berova, bu bağlamda TÜBİTAK'ın desteğinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Berova, Kıbrıs'taki üniversitelerin bilimsel, teknolojik araştırma ve geliştirme projelerinin desteklenmesine ilişkin 2009'da Türkiye ile protokol imzalandığını hatırlatarak, bu protokolün çağın gereklilikleri doğrultusunda revize edilmesini istedi.
Editör: TE Bilisim