İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı Plan Proje Müdürü Nazmiye Çelebi, 2 Ocak’ta başlanan e pasaport uygulaması çerçevesinde 328 pasaport dağıttıklarını ve birçok kişinin sağlıklı şekilde seyahatlarını gerçekleştirdiğinİ belirterek, Ankara’da dün yaşanan münferit olayın teknik bir arızadan kaynaklandığını ve bakanlığın gerekli yazışmaları zamanında yaptığını söyledi.    

Çelebi yaptığı açıklamada, 2 Ocak tarihinde geçilen e pasaport uygulamasına vatandaşların ilgisinin yoğun olduğunu belirterek, “Yaklaşık 328 pasaportu vatandaşlara dağıttık. Hala daha müracaatlar devam ediyor. Kişiler bir gün içinde pasaportlarını ellerine alabiliyorlar” dedi.

Ankara’da dün yaşanan münferit bir olay nedeniyle böyle bir açıklama yapma gereği duyduklarını ifade eden Çelebi,  “Birçok vatandaşımıza e pasaportu verdik. Bunların içinde 6 aylık bebekten, yaşları daha ileri olan kişilere kadar birçok vatandaş var. Vatandaşlarımızın birçoğu da sağlıklı bir şekilde seyahatlarını gerçekleştirmişlerdir. Kendileri orada herhangi bir beklemeye de maruz kalmamışlardır” şeklinde konuştu.

“BAKANLIK GEREKLİ YAZIŞMALARI ZAMANINDA YAPTI”

Çelebi, Ankara’da dün yaşananın teknik bir arızadan kaynaklandığını, bakanlığın gerekli yazışmaları da zamanında yaptığını söyledi. 

Çelebi, şöyle konuştu:

“Tüm yazışmalarımızı yaptık. Farklı basın organlarında İçişleri Bakanlığı’na yazışmalar zamanında yapılmadı diye suçlamalar yapıldı... Hayır, yazışmalar 19 Aralık itibarıyla yapıldı… Bütün yazışmalar dosyalarda mevcuttur. Zaten yine elde ettiğimiz bilgilerden anlaşılacağı üzere Ankara, Hatay, Antalya, İzmir, Adana, İstanbul olmak üzere vatandaşlar birçok yere seyahat etmişlerdir.

Herhangi bir sorunla da karşılaşmamışlardır. Böyle münferit olaylar olabilir. Çünkü bu çipli, elektronik pasaport optik okuyucudan bazı sorunlar kaynaklanabilir. Bazı havaalanlarında teknik sorunlar olabilir. Gerekli bütün bürokratik yazışmalar tarihinden çok daha önce bizim tarafımızdan gerçekleştirilmiştir.”

Pasaportun hem tasarım hem de çipli olmasından dolayı bugüne kadar olumlu tepkiler aldıklarını belirten Çelebi, “Pasaportumuzdan veya bizim uygulamamızdan kaynaklanan herhangi bir sorun yoktur. Bu yüzden vatandaşın içi rahat olsun” dedi.

ZİYA: “YURTDIŞINA SEYAHATLARIMDA HİÇBİR SORUNLA KARŞILAŞMADIM”

E-pasaportla seyahat eden bazı vatandaşlar da herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını açıkladılar.

E pasaportu ilk alanlardan birisi olan Pegasus Hava Yolları Kıbrıs Temsilcisi  Zeki Ziya, yapılan çalışmayı takdir etmek gerektiğini belirterek, başkası yaptı mentalitesi ile insanlara çamur atmanın bir anlamı olmadığını söyledi.

Zeki Ziya, ilk pasaportu alanlardan biri olduğunu ve yurtdışına seyahatlarında hiçbir sorunla karşılaşmadığını söyledi.  

Ziya, “9 Ocak’ta İstanbul’a gittim, hiç sorunsuz ülkeye girdim. 10 Ocak’ta da hiç sorunsuz dışarıya çıktım. Görevli muhaceret görevlisinin bana sorduğu şuydu: ‘Ne oldu yeni pasaport mu aldınız?’ ‘Evet’ dedim. ‘Çok güzel olmuş’ dedi, vurdu mührü geçtim. Başka yerde sorun yaşanmış olabilir, doğaldır da... Ama bütün bunlar yapılan işin kötü olduğu anlamına gelmez” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim