Yerel bir televizyon kanalında katıldığı programda2015-2016 yılı eğitim planlamasını aktaran Bakan Dürüst, şu anda Bakanlık olarak eğitim kitapları ve öğretmenlerin durumuna yoğunlaştıklarını belirtti.

Okullardaki eksikliklerin giderilmesi için yapılması gereken yatırımların İhale Tüzüğü’ndeki sıkıntı nedeniyle olumsuz etkilendiğini de söyleyen Bakan Dürüst, tüzük değişikliğinin Bakanlar Kurulu’nun gündeminde olduğunu, ancak yeni eğitim yılına yetişmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Bakan Dürüst, eğitim bakanlığı bütçesinin yeterli olmadığına dikkat çekerek, bütçenin doğru yerlere aktarılmasının önemini belirtirken, okullardaki kadro eksikliklerine ilişkin, 89 öğretmen eksiğinin giderilmesi için Savcılık ve Mevzuat Dairesi’nin görüşüne dayanarak münhale çıkılacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, kolej sınavlarının kaldırılmasına ilişkin tartışmaya da açıklık getirerek, Kolejlerin kaldırılmayacağını, GSE’nin yanı sıra International Baccalaureate- IB sisteminin de kolejlere dahil edileceğini, ÖSS sınavına girecek öğrencilerin klasik liselere yönlendirilmesi ile kalitenin artırılabileceğini kaydetti.
Ülkedeki kalifiye eleman eksikliğini de gündeme taşıyan Bakan Dürüst, üniversitelere iki yıllık uzman ve teknik bölümlerin arttırılması yönünde de çağrı yaptı.

Orta eğitim müfredatında madde bağımlılığına karşı mücadele etmek amacı ile bir sistem öngörüldüğünü belirten Bakan Dürüst, madde bağımlılığı ile mücadele eden tüm yapılarla ortak çalışma yürütüldüğünü kaydetti.
Tam gün eğitime geçilmesi konusunda ise Bakan Dürüst, tam günde pilot uygulamaların doğru yürütülmediği tespitini aktararak, altyapının güçlendirilmesi ile tam gün eğitime geçilmesi hedefini koruduklarını söyledi.
Bakan Dürüst, yarın Lefke Bölgesi, Cuma Günü de Girne, önümüzdeki hafta içinde ise İskele ve Gazimağusa’daki okullarda teknik inceleme yapılacaklarınıda dile getirerek, okullarda var olan eksikliklerin en kısa zamanda giderilmesi için çalışmalara başlayacaklarını belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst; Yüksek Öğretime ilişkin de değerlendirmede bulunarak, YÖDAK’ın güçlendirilmesinin önemine vurgu yaptı. “Şu anki yapısıyla YÖDAK, YÖK’e denk bir kurum olmaktan öte Bakanlık altında faaliyet gösteren bir birim görünümündedir” diyen Bakan Dürüst, YÖDAK’ın güçlendirilmesi ve yasal mevzuatın iyileştirilmesi ile Kurumun Bakanlık kontrolünden çıkartılarak Meclis’in etkisine alınmasını istediklerini kaydetti. ‘YÖK gibi bir YÖDAK hedeflemekteyiz. Kendi bütçesi olan bağımsız ve tarafsız bir yapı oluşturulmasını hedefliyoruz” diyen Bakan Dürüst, bu kapsamda YÖDAK’taki sıkıntıların aşılması için çalışma grubu oluşturulduğunu açıkladı.

DAÜ konusuna da değinen Bakan Dürüst, DAÜ’nün Ekim ayında özerkleştirileceğinin altını çizdi.
Yeni Üniversite açılmasının da yasaya bağlanacağını açıklayan Bakan Dürüst, “Bundan sonra Meclis devrede olacak, dolayısyla daha seçici, daha öğretim ve eğitim kokan işletmeler teşvik edilecek” dedi.
 
Editör: TE Bilisim