Güncel konuşmaların yapıldığı toplantıda CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, “Haberleşme, Elektrik ve Hava Ulaşımı Hakkındaki Gelişmeler” konusunda söz aldı.

Konuşmasına BTHK’yı çalışmalarından ötürü kutlayarak başlayan Soyer, kurumun vergi dışı maliyet düzenlemeleriyle ilgili yeni çalışmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Ülkede akıllı telefon kullanımında önemli bir artış olduğuna işaret eden Soyer, özellikle üniversite ve turizm sektörü açısından haberleşmenin ucuzlatılmasının önemli olduğunu belirtti.

Türkiye ve KKTC arasındaki maliyet farkına değinen Soyer, iletişim vergisinin düşürülmesi gerektiğini anlattı.

Avrupa Birliği’nde roamingin kaldırıldığına işaret eden Soyer, hükümeti roaming konusunu ele almaya çağırdı.

Ercan Havalimanı’ndan 12,5 milyon TL’lik gelir alındığının açıklandığına işaret eden Soyer, “bunun bilançosu hangi unsurlardan oluşmuştur” diye sorarak bu bilançonun Meclis’e ve kamuya açıklanması gerektiğini söyledi. Soyer, konuyla ilgili Ersin Tatar’ın da takip mesuliyeti olduğunu ifade etti.

TATAR: “HER ZAMAN TAKİPÇİSİYİM”

Bunun üzerine söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, konunun her zaman takipçisi olduğunu anlattı.

Bilanço ayrıntılarının en kısa zamanda incelenmesi gerektiğini belirten Tatar,  kamuya hesap verilmesinin önemine değindi.

DÜRÜST: “ERCAN PROJESİ DÜZENLİ DENETLENİYOR”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst de Ercan Havalimanı konusunda şirket ödeme yapacak mı tartışmalarının uzun süre devam ettiğine işaret ederek, ilk ödemenin yapıldığını anlattı.

Ercan Projesi’nin uzun zamana yayılan bir proje olduğunu kaydeden Dürüst, konuyla ilgili denetimin düzenli yapıldığını söyledi.

Turkcell’in artık roaming yok reklamıyla ilgili yaptıkları çalışmayı da anlatarak, BTHK’nın haberi olmadan böyle bir kampanyaya izin vermeyeceklerini ifade eden Bakan Dürüst, önemli olanın vatandaşın daha ucuza nasıl konuşacağı olduğunu kaydetti.

KKTC’deki GSM ücretlerinin birçok ülkeden daha ucuz olduğunu dile getiren Dürüst, esas önemli olanın TC’den daha ucuz olmaması olduğunu ve buna çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.

Ferdi Sabit Soyer ise, hükümetin süratle ele alması gereken konunun mobil iletişim üzerinden uygulanan KDV ve iletişim vergilerinin tutarlarını düşürmek olduğunu kaydederek, roamingin de kaldırılması için hükümetin ne gerekirse yapmasını istedi.

TÖRE: “DEVLETİMİZ, EGEMENLİĞİMİZ VAR”

Ardından UBP Milletvekili Zorlu Töre “Milli Egemenlik ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Geleceği” konusunda konuşma yaptı.

Töre konuşmasında, KKTC’nin nasıl kurulduğunu anlatarak, yönetme konusunda yaşanan zorlukları sıraladı.

TC Büyükelçiliği önünde yapılan eylemleri, dağdaki bayrağın kaldırılıp yerine zeytin ağacı ekilmesi istemini ve sokak isimlerinin değiştirilmesini eleştiren Töre, “Bizim devletimiz, egemenliği var. Bu tür davranışlarla bunlar değiştirilemez” dedi.

Töre, çocuk haklarıyla ilgili sürekli konuşma yapan Rumların 23 Nisan töreni için gelen dünya çocuklarını geri gönderdiğini anımsatarak, “Onların egemenliği sınır kapılarında biter” dedi.

Bu tür davranışlarla Kıbrıs’ın birleştirilemeyeceğini savunan Töre, Sırp çocukların gönderilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

HAMZAOĞULLARI YOL VE TAŞIMACILIK SORUNLARINA DEĞİNDİ

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları ise “Boğaziçi-Kuzucuk Yolu ve Kaleburnu-Sipahi Yolu” konulu güncel konuşma yaptı.

Hamzaoğulları, Kaleburnu-Sipahi yolunun sağlayacağı kolaylıklara işaret ederek, bu yolun ve ihalenin ne zaman yapılacağını sordu.

Boğaziçi-Kuzucuk yoluyla ilgili de sorular soran Hamzaoğulları, bugün toplu taşımacılık alanında yapılan eylemlerle ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

Hamzaoğulları, “otomatik olarak zam uygulanır” ifadesinin yeni sözleşmeye konulmadığını, ancak şubatta yeniden sözleşme yapılacağından bahsedildiğini kaydetti ve bunun neden yapılmadığını sordu.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’ndan taşımacılık izninin alınması gerektiğini, iki bakanlığın uhdesinde olmasının sıkıntılara yol açtığını kaydeden Hamzaoğulları, 9 ay para almayan bir sektörün nasıl yaşayabileceğinin açıklanmasını istedi.

DÜRÜST: “İKİ HAFTA İÇİNDE İHALEYE ÇIKILACAK”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst de, Boğaziçi-Kuzucuk yoluyla ilgili çalışma başlatmak için 4 ay önce incelemelerde bulunduklarını, ihale dosyasının da hazırlandığını ve bir iki hafta içinde ihaleye çıkılacağını söyledi.

Kaleburnu-Sipahi yoluyla ilgili çalışmaların firmanın yaşadığı sıkıntılar nedeniyle aksadığını ve 8 kilometrelik yolun bitti gibi görünse de henüz teslim aşamasına gelmediğini belirten Dürüst, yolun 31 Mayıs’ta tamamlanmış olarak teslim edileceği yönünde bilgi aldığını ifade etti.

Güvercinlik, Kaplıca ve Alevkayası yollarıyla ilgili de bilgi veren Dürüst, devam eden ve projeleri olan yol çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Güncel konuşmaların ardından Meclis Genel Kurulu toplantısı, yazılı ve sözlü sorularla tamamlandı.

Meclis’in bir sonraki Genel Kurul toplantısı 24 Nisan Pazartesi saat 10.00’da yapılacak.

Editör: TE Bilisim