51. Dünya Tiyatrolar Günü bugün. Kapitalizmin yaratığı global krizlerin, bölünmüşlüğün, belirsizliğin hala ve ısrarla hüküm sürdüğü dünyamızda 51. kez bugünün heyecanı ve onuru ile salonlarımızda yahut sokaklarımızda yaşamlarını, fikirlerini tiyatroya adamış insanları göreceksiniz. Sahnelerini sokaklara, sokakları sahnelerine taşıyan tiyatro sevdalısı onlarca insan…
Tiyatroların kapatılmak istendiği, sanatçıların kendi yaratıcılıklarını egemen güçlerin çıkarları doğrultusunda kullanılması yönünde zorlandığı, oyunların yahut performansların yasaklandığı, durdurulduğu bir çağda Dünya Tiyatrolar Günü bir kutlamadan çok bir direnişe dönüşmek zorundadır. Çünkü Tiyatro sadece bir gösteri sanatı değil, insancıl bir iletişimdir ve birbirimizi anlamamızı sağlayacak eşsiz bir yoldur.
Bunun içindir ki Augusto Boal, “Farkında olunmasa da insan ilişkileri teatral bir yapı izler” der ve ekler: “Bizi var eden tiyatrodur.”
Var olmak için, birbirimizi anlamak için hangi koşulda olursa olsun Jean Cocteau’nun 1962 de kaleme aldığı ilk Dünya Tiyatrolar Bildirisi’nde söylediği gibi:
“Tiyatro öldüyse, YAŞASIN TİYATRO…”


LEFKOŞA SANAT TİYATROSU
Editör: TE Bilisim