Engelli Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Refia Arı: ‘Down’lı çocuklarımız bir yandan ülkemizi temsil etmenin mutluğunu yaşarken öte yandan da bir çok ülkeden aynı engelle farklı gelişen çocuklarla biraraya gelerek ortak etkinlikte yer alıp kaynaştılar.
Birleşmiş Milletler tarafından farkındalığı artırmak ve Down Sendromlu çocukların gelişimine destek olmak için kabul edilen 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü, Uluslararası Rotary sponsorluğunda Romanya Rotary Kulübü ve Bükreş Down Sendromu Derneği işbirliğinde, Romanya’nın başkenti Bükreş’te düzenlenen uluslararası etkinlikle kutlandı.
Bu önemli uluslararsı etkinlikte ülkemizi resmi davetli olan Engelli Aileleri Dayanışma Derneği yanında Zihinsel Engelliler Derneği ve sponsorlardan Lefkoşa Sarayönü Inner Wheel Kulübü temsil ettiler. Down Sendromlu çocuklar ve refakatçi annelerden oluşan 20 kişilik heyet temsiliyetlerini tamamlayarak 22 Mart Cuma akşamı ülkemize döndü.
Birçok ülkeden Down Sendromu Derneklerinin katıldığı etkinliğe, ev sahibi Romanya’nın altı bölgesi ile Azerbaycan ve KKTC ’nden yaklaşık 400 kişi katıldı. Ülkelerden ekiplerin gösteriler yaptığı Down Sendromu Gününde KKTC ’li çocuklar da sportif ve folklor gösterilerini KKTC ve Türk Bayrakları eşliğinde sundular. Ekibimiz ayrıca Gala gecesindeki folklor gösterisi sırasında “Dillirga” oyunu ile büyük alkış alarak diğer ülke heyetlerinin beğenilerini kazandı.
Dört gün süren etkinlik süresince çeşitli ülkelerin down dernekleri ile görüşme olanağı da bulan KKTC heyeti, Katılımcı ülkelerin temsilcilerini, benzer bir uluslararası etkinliğin önümüzdeki Ekim ayında KKTC’de yapılması için davet etti. Davetin Kabul gördüğü belirtildi.
KKTC Heyetine başkanlık eden Engelli Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Refia Arı, “Farklı şanslarla başlarız yaşama, kimileri koşuya katılamaz, elinden tutulursa birlikte yürünülebilir belki” sözlerini şiar edindiklerini vurgulayarak, “bu tür uluslararası organizasyonlar ile engellilerimiz kendileri gibi farklı gelişen çocuklarla kaynaşma olanağı bulurken ailelerimiz de engellilerimizin eğitim ve gelişmesinde yenilikleri ve neler yapılabileceğini görme imkanı buldular” dedi. Refia Arı, bu tür etkinliklerin ayrıca engellilerimiz ve ailelerine yaşam sevinci kazandırma ve dünyanın farklı yerlerinde de kendileri gibi aynı mücadeleyi verenler olduğunu görerek mücadele azimlerini artırma anlamında da önem taşıdığını belirtti.

Editör: TE Bilisim