BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın Yunanistan, İngiltere ve Türkiye’deki temasları sırasında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşunu kesinleştiren Londra-Zürih Anlaşmalarına ek olarak imzalanan Garantörlük Anlaşması’nın büyük oranda yeniden düzenlenmesi veya kaldırılması konusunda fikir yoklamasında bulunduğu iddia edildi.

Politis gazetesi: “Garantileri Değiştirin – Downer Anlaşmanın İptali Yada Düzenlenmesini Önerdi” başlıkları altında verdiği haberinde, Downer’ın Atina, Londra ve Ankara temasları sırasında Kıbrıs sorununa ilişkin diğer konuların yanı sıra garantiler konusunu da gündeme getirdiğini ileri sürdü.

Habere göre, Downer, Garantörlük Anlaşması’nın içeriğinin değiştirilmesi ya da tamamen kaldırılması önerisini ortaya attı. Downer’ın ayrıca “Birleşik Kıbrıs’ın AB garantisinde. Türkiye, sadece Kıbrıs Türk federe varlığının; Yunanistan ise sadece Kıbrıs Rum federe varlığının garantörü olsun. İngiltere ise sadece adadaki üslerden sorumlu olsun” modelini gündeme getirdi bildirildi.

Gazete, Downer’in önerilerinin “özellikle garantiler konusunun her zaman garantör devletler arasında müzakere edilmesinin kesin olması ve benzeri çeşitli koşullarla birlikte olumlu tepkiler aldığını” iddia etti.

Habere göre Downer, Londra’daki temasları sırasında Kıbrıs’taki üsler konusunu da gündeme getirdi.

Downer’in temasları çerçevesinde ayrıca “takvimler”, “çoklu konferans ya da diğer ‘oyuncuların’ da katılımıyla yapılacak farklı bir müzakere şekli”, “müzakerelerin başlamasıyla birlikte Güven Arttırıcı Önlemler olarak işleyecek karşılıklı adımlar” ve “doğalgaz” gibi konuları da gündeme getirdiği iddia edildi.

Gazete, Downer’in hedefinin, olası itiraz ve çıkmazların en asgari düzeye indirgenmesi ve önemli ilerleme sağlanabilmesi için yeni müzakere sürecinin çok dinamik bir şekilde başlaması olduğunu vurguladı.

Haberde, Downer’in dün Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nda temaslarda bulunduğu ifade edilirken, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünalı’ın, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümü için “50 yıl daha bekleyemeyeceği” şeklindeki açıklamaları da aktarıldı.

Editör: TE Bilisim