Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Alican Kabakçı, Doğrudan Gelir Desteği ile mazot vergisi ödemelerinin hemen yapılması gerektiğini söyledi.

Orta Mesarya’nın yeterli yağış almadığını belirten Kabakçı, kuraklık yaşanan alanların belirlenmesi ve hükümetin doğacak sıkıntıyı asgariye indirmek adına çalışma yapmasını istedi.

Çiftçiler Birliği Başkanı Alican Kabakçı, bugün düzenlediği basın toplantısında çiftçilerin sorunları ve tarımdaki son gelişmeleri değerlendirdi.

Doğrudan Gelir Desteği’nin Eylül ayındaki bütçe görüşmeleri sırasında belirlendiğini anlatan Kabakçı, o tarihten bugüne mazot fiyatları ve girdi maliyetlerinin arttığını, iklim şartlarının değiştiğini, rakamın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Tarım arazilerinin, inşaat sektörüne kaydırılmasının da önemli bir sorun olduğunu belirten Kabakçı, birçok bölgede tarım arazilerinin inşaat için parsellendiğinin görüldüğünü ifade etti.

“DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ HEMEN ÖDENMELİ”

Kabakçı, 2012-13 tahıl üretim sezonu sonuna yaklaşıldığını, Orta Mesarya’nın bu yıl mevsim normallerinin altında yağış aldığına işaret ederek, hükümetin bundan doğacak sıkıntıyı asgariye indirmek için çalışma yapması  gerektiğini kaydetti.

Tarımda atılacak adımların ertelenmemesi gerektiğini vurgulayan Kabakçı, Tarım Bakanlığı’nın çok yavaş hareket ettiğini savundu.

Çiftçi için Doğrudan Gelir Desteği’nin çok önemli olduğunu söyleyen Kabakçı, ancak bakanlığın buna yönelik çalışması olmadığının görüldüğünü ileri sürdü. Doğrudan Gelir Desteği’nin Eylül ayındaki bütçe görüşmeleri sırasında belirlendiğini anlatan Kabakçı, o tarihten bugüne mazot fiyatları ve girdi maliyetlerinin arttığını, iklim şartlarının değiştiğini ifade etti.

Doğrudan Gelir Desteği miktarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Kabakçı, bütçeden tarım için ayrılan rakamın dört yıldan beri değişmediğini söyledi. Kabakçı, dört yıl önceki destek rakamları ile tarımın ileriye götürülmeye çalışıldığını söyledi.

Orta Mesarya’da yaşanan kuralıktan dolayı üreticilerin üretim yapmak için harcadığı rakamın artığını, mazotun da çok pahalı olduğunu söyleyen Kabakçı, “Dolayısıyla Doğrudan Gelir Desteği derhal belirlenip, üreticiye ödenmelidir” dedi. Kabakçı, kuraklık alanlarının da belirlenerek, açıklanması gerektiğini vurguladı.

Kabakçı, “2012-13 yılı için çiftçinin mazot desteği alacağı var. Bu mazotun vergi iadesidir. Bir buçuk yıl geçtiği halde bu rakam hala ödenmedi” diye konuştu.

“PROJE YENİDEN YAPILANDIRILMALI”

Çukurova Kalkınma Ajansı’nın vereceği hibe destek programını da değerlendiren Kabakçı, projenin tabana yayılmayacağını söyledi. Programdan büyük üreticilerin yararlanacağını ifade eden Kabakçı, programın yeniden gözden geçirilmesini istedi. Ülkede büyük tarımsal şirketler oluştuğunu söyleyen Kabakçı, büyük üreticilerin köyde çiftçilikle uğraşanları bitireceğini öne sürdü.

Kabakçı, “Bizim istediğimiz, üreticinin köyünde kendi ve ailesinin geçimini sağlayacak kazanca sahip olmasıdır. Bir köyde hibe programı için bir üretici seçildiğinde diğerleri için moral bozucu bir durum yaşanacak” dedi.

Kabakçı, Tarım Bakanlığı’nın da çiftçiler için küçük hibe programları hazırlayabileceğini, şu anda böyle bir program bulunmadığını kaydetti.

“TOHUM ALINACAK ALANLAR BELİRLENMELİ”

Kabakçı, toprak ve suyun tarımın vazgeçilmezi olduğunu belirterek, “Ancak tohum da çok önemlidir” dedi. 2013-14 yılı için tohum alınacak alanların şimdiden belirlenmesi gerektiğini söyleyen Kabakçı, 10 gün içinde bunun yapılmasının şart olduğunu savundu..

“TÜRKİYE’DEN GELECEK SU TARIM İÇİN YETERLİ OLMAYACAK”

Türkiye’den KKTC’ye borularla su getirilmesi projesi çerçevesinde adaya gelecek suyun tarımla uğraşan kesimin ihtiyacına cevap verecek miktarda olmadığını ileri süren Kabakçı, “Türkiye’den gelecek suyla ilgili tarımı ön plana çıkararak politika yapmak yanlış” dedi.

Tarım arazilerinin, inşaat sektörüne kaydırılmasının da önemli bir sorun olduğunu belirten Kabakçı, birçok bölgede tarım arazilerinin inşaat için parsellendiğinin görüldüğünü ifade etti. Tarımsal Arazileri Koruma Yasası’nın hayata geçirilmesini isteyen Kabakçı, devletin bu konuda acil önlem alması gerektiğini vurguladı.

Kabakçı, “Tarımsal işletmelerin tekelleştiği gibi, tarımsal arazilerin de tekelleştiğini görüyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim