Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs’ın güneyinde bulunan doğal gaza atıfta bulunarak, iki tarafın hakkı olan bir şeyi, bir tarafın alıp götürmesinin mümkün olamayacağını vurguladı.

Eroğlu, Girne Özgürada Lions Kulübü’nün Girne Dome Otel’de yapılan 2013-2014 yeni dönem ilk toplantısında yaptığı konuşmada, Doğalgaz konusunun gündeme gelmesiyle, tüm dünyanın gözlerini yeniden Kıbrıs’a çevirdiğini belirtti.

Rum Tarafının İsrail ile yaptığı işbirliklerinin bölgeyi, suları ısıtacağını belirten Eroğlu, ”Biz savaş değil, barış arayışı içindeyiz. Doğalgaz konusunda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne yaptığım 2 öneri, BM tarafından kabul edilmiş,  Rum tarafınca reddedilmiştir. Doğalgaz, BM Genel Sekreteri’nin de ifade ettiği gibi her iki halka da ait bir servettir, dolayısıyla, iki tarafın hakkı olan bir şeyi bir tarafın alıp götürmesi mümkün değildir” dedi.

Kıbrıs Türk tarafının, barış arayışı içinde olduğunu vurgulayan Eroğlu, Kıbrıs’ta var olan gerçekleri dikkate alan, iki kurucu devlete dayalı, Türkiye’nin etkin ve fiili  garantisinin devam ettiği, egemenlik ve siyasi eşitliğin olduğu bir anlaşma arayışı içinde olduklarını kaydetti.

MÜZAKERELER EN ERKEN ZAMANDA BAŞLAMALI”

Rumların Avrupa Birliği dönem başkanlığı, Güney Kıbrıs Başkanlık seçimleri ve ekonomik kriz nedeniyle müzakerelerin Ekim ayına kadar erteletildiğine işaret eden Eroğlu, müzakerelere en erken zamanda başlamak istediklerini yineledi.

Çözümsüzlüğün sorumlusunun Kıbrıslı Türkler olmadığını, Kıbrıslı Türklerin her zaman çözüm yanlısı tavır sergilediğini belirten Eroğlu, Rum tarafının, AB üyeliği ve dünyada tanınan bir devlet olmanın avantajını kullanarak anlaşmaya yanaşmadığını belirtti.

BASKI UYGULANMALI”

AB’nin izolasyonları kaldırma yönündeki sözünü, BM’nin de Kıbrıslı Türkler aleyhindeki kararlarını gözden geçirme kararı alması halinde, bunun Rum tarafı üzerinde baskı oluşturacağına dikkat çeken Eroğlu, Ekim ayında başlayacak müzakerelere bir zaman limiti konması gerektiğini de dile getirdi.

Kimsenin Kıbrıs Türk halkını daha fazla oyalamaya hakkı olmadığını, çözüm konusunda irade eksikliği olan Rum tarafına dünyanın baskı uygulaması gerektiğini söyleyen Eroğlu, “Daha yaşanabilir KKTC yaratmak, Kıbrıs Türk halkının refahını arttırmak, Anavatan Türkiye Cumhuriyetiyle ilişkileri güçlendirmek  her zaman taraf olduğum genel prensiplerdir. Kıbrıs Türk halkını davasına, devletine bağlı bir halk olduğunu göstermek için uğraş verdik. Müzakere masasında oturmak, kendi devletimizi reddetmek değildir. Aksine devletimizin varlığı, müzakere masasında bizim elimizi güçlendirir” dedi.

Devlete sahip çıkılması halinde, müzakere masasında daha dik oturabileceğini kaydeden Eroğlu, ”Devlet her şeydir, demokrasidir, mutluluktur, huzurdur ve bu devlete sahip çıkmamız gerekir” dedi.

BARDAK

Özgürada Lions Kulübü Başkanı Bengül Karayel Bardak ise konuşmasında, yeni yönetim olarak, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün  yolunda topluma hizmet için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Editör: TE Bilisim