Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı Kültür Dairesi Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, TRT Haber HD tematik kanalı için, dört gün süreyle yapılan ülkenin doğasını, coğrafyasını, tarihini, kültürünü ve insanını tanıtacak program çekiminde sırasıyla Büyük Han’da dağarcık yapımı, Esentepe Ayguruş Evi’nde Kıbrıs Mutfağı’ndan tariflerle örnekler sunuldu.

Yerel ürünlerden ayrelli, gömeç, yumurta otu, pirohu, magarına bulli, gabbar turşusu, hosdes yemeği, herse, gazayağı turşusu, çakıstez, molohiya, kebap, şeftali kebabı, kızarmış hellim, gatmer, ceviz macunu ve diğer macun çeşitlerinin tanıtımı yapılarak Serdar Kılıç ve ekibine sunuldu.

Kalavaç Muhtarı Ömer Meraklı’ya yapılan ziyarette ekibe, kendisi ve eşi tarafından hellim yapımı anlatıldı. Köydeki “Ayşe teyzenin” dokuma halı yapımı ve manileri de programda yer aldı.

Kalavaç Köyü’nün ardından Serdarlı Köyü’ne gidilerek Serdarlı Kültür ve Sanat Evi’nde yenen öğle yemeğinin ardından sele, sepet, İpek Böceği ve lefkara konusunda bilgi alan ekibe fırında hellimli, zeytinli ve köy ekmekleri yapımı gösterilip ikramlar yapıldı.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, ekibe kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın “Kapılar” adlı kitabını da takdim ederek, teşekkürlerini sundu.

TUNÇALP

Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp ise, dört günün güzel ve verimli geçmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek, ülkenin tanıtımı ve kültürünü en iyi şekilde yansıtmak için bu tür çalışmalara daire olarak devam etmek istediklerini dile getirdi.

KILIÇ

Serdar Kılıç da bu güzel adayı tanıtmanın dört günle sınırlı olamayacağı, en kısa sürede yeniden ziyaret edip eksik kalan yerlerin çekimlerini de yapmak istediğini arzu ettiklerini ifade etti.

KKTC dört gün süren çekimlerin ardından program TRT Haber HD tematik kanalında yayımlanacak. Salı akşamları saat 20.50’de başlayan programın KKTC tanıtımı iki bölüm şeklinde, her bölüm 5 kez tekrarlanarak toplam 10 kez yayınlanacak.

Serdar Kılıç, yapım çalışmalarının tamamlanmasına bağlı olarak Şubat sonu Mart başında yayınlanacak programın 6 ile 7 milyon kişiye ulaşmasının hedeflendiğini kaydetti.
Editör: TE Bilisim