Gün geçmiyor ki Kuzey Kıbrıs, çevreye karşı işlenen bir suç ile karşılaşmasın.

Ülke turizmi ile birlikte toplum sağlığını da tehdit altına alan çevre ve doğaya karşı işlenen suçlar ile Kıbrıs Türk’ü doğal mirasını kaybetmeye devam ediyor.

Çevre koruma bölgeleri içerisinde bile çöp yığınlarından geçilmezken yetkililer doğaya karşı işlenen suçlar ile mücadelesini sürdürüyor.

MÜCADELE YETERSİZ

Doğaya karşı işlenen suçlar karşısında yetersiz kadrolar ile sürdürülen mücadelenin yetersizliği olduğu ise ülkenin acı gerçeklerinden bir tanesi.

Çevre Koruma derneklerinden bazılarının da mücadeleye katkı koyduğu ortadayken bir diğer acı gerçek ise çevre koruma derneği altında devlet kaynaklarını ve imkanlarını kişisel çıkarlar için kullanan naylon derneklerin ortaya konan mücadelenin karşısında olmaları.

AKDENİZ KÖYÜNDE NELER OLUYOR

Çevre koruma ve kaplumbağa üreme alanlarından biri olan Akdeniz köyü sahil şeridi bölgesinde yaşanan son olaylar ve iddialar ise çevreye karşı yapılan saldırıların ve keyfiliği bir kez daha gözler önüne seriyor.

ÇEVRE KİRLETENLER KİMLER?

Akdeniz köyü sahili ve ormanlık alanlarını korumak adına çevreci kimliği ile bilinen bazı şahısların çevreyi kirlettiği iddiaları gündeme bomba gibi düştü.

Orman içerisine çöp dökülmesi ve sahil ile ormana giden toprak yollara bol miktarda motor yağı dökülmesine tepki gösteren bölge halkı ve çevreciler, suçluların bir an önce ortaya çıkarılarak adalete teslim edilmesi yönünde çağrı yaparak yetkilileri göreve çağırdı.

MUHTARLIK SESSİZ

Çevreye karşı yapılan tecavüzler karşısında suskunluğu koruyan Akdeniz muhtarlığı ise ormanlık alana dökülen çöpler ve motor yağı ile ilgili sessizlik içerisinde.

Deniz kaplumbağalarının Kuzey Kıbrıs’taki 3 doğal yumurtlama alanından biri olan Akdeniz sahil şeridi, her yıl binlerce turistin ve çevrecinin ziyaretine uğrarken bölgede yaşanan çevre felaketi ve çevreye karşı işlenen suçlar artmasından ve muhtarlığın kayıtsız kalmasından  endişe eden bölge halkı yetkilileri göreve çağırdı.

AKDENİZ KÖYÜ KADERİNE TERK EDİLMEMELİ

Ülke turizmi yanında Akdeniz’in fauna ve florası için stratejik öneme haiz bölgenin kaderine terk edilmemesi gerektiği görüşünde birleşen bölge halkı, çevre karşı suç işleyen her kim ise ortaya çıkarılarak gerekli cezaya çarptırılmasını istedi.

“Başka Akdeniz Yok” sloganı ile tepki ve endişelerini ifade eden bölge halkı ve duyarlı vatandaşlar Akdeniz köyünün kaderine terk edilmesi durumunda çevreye karşı suç işleyen ve tecavüz girişiminde bulunanların verdiği zararın artmasının kaçınılmaz olacağı uyarısında bulunarak Hükümetin böylesi bir tehdidin sürmesine izin vermemesini istediler.

Editör: TE Bilisim