Lefkoşa Devlet Hastanesi Eski Başkekimi Dr. Bülent Dizdarlı, yeni merkezi cezaevinin pandemi hastanesi olmasına şartların yeterli olmadığını söyledi.

Dizdar'lının açıklaması şöyle:

"Beni takip edenler yakından bilir. Ben ilk günden Pandemi hastanesi olarak Pendaya’daki Cengiz Topel Hastanesi’ni önermiştim. Bunun sebebi olarak da Lefkoşa Hastanesinin çok girişi çıkışı olacağını kontrolün zor olacağını ve diğer hastalara bulaş olabilme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtmiştim. Kabul görmedi. Mağusa ve Lefkoşa hastanesi arasında gidildi gelindi sonunda yangının da getirdiği yük nedeniyle L.D.B.N Devlet hastanesinde karar kılındı.
Süreç ilerledikçe bunun sıkıntıları ortaya çıkmaya başladı. En önemlisi diğer hastalar havada kalmıştı. Talasamili hastalar, diyaliz hastaları risk altındaydı. İnsanlar bu merkezlere gelip tedavi almaktan kaçınıyordu.
Yine bazı başka rahatsızlıklarda insanların nereye nasıl başvuracağı belirsizdi. Sağlığın gücü parça parça edilmişti. Üstelik bazı özel hastaneler acil hastalara bedava bakacaklarını ilan etmişlerdi ama kabul ettikleri vakaları servise aldıktan sonra ya ücret ya da devletten sevk istiyorlardı. Sakın bu özel hastaneleri kınadığımı sanmayın. Sağlık pahalı bir sektördür. Ve bu yapıların da kendilerini idame ettirecek finansa ihtiyaçları vardır. Bu yönde siyasi otoritenin söz konusu vakaların ne olacağı konusunda özel hastanelerle ciddi bir protokol yapmamasını ise hatalı buluyorum.
Bırakın bunları şimdi bir kenara yeni bir karar aşamasındalar. Yeni hapishane Pandemi hastanesi yapılacakmış. Bu kararın iyice irdelenmesi gerekir. Hapishane odaları iki kişilik . Büyüklükleri hastane odası ölçülerine uyar mı? Hasta başı donanımını sığar mı? Kapılarından sedye gerektiğinde yatak gerekir mi ? Elektrik tesisatı bu cihazları kaldırır mı? Havalandırması nasıldır? Hastayı yaşamda tutmakta çok önemli olan santral oxygen tesisatı kurulmadan bu iş nasıl olacak? Bir de e önemlisi Dünya üzerinde ( en yakınımızda Istanbul Atatürk Hava Alanı) pandemi hastanesine dönüştürülen alanlar hangar tarzında büyük salonlardır. Bunlar hafif bölmelerle ayrılarak tek kişilik bölümler haline dönüştürülmüştür. Bunu İngiltere ‘den ya da başka ülkelerden bize gönderilen videolardan da görüyoruz.
O zaman yeni ceza evini mahvedip bir de oradan olacağımıza başka alternatifleri değerlendirmemiz gerekir.
Nereleridir buraları:
1- Spor salonları.
2- Otellerdeki büyük kumarhane salonları
3- Fuar alanı ve salonu,
4- Düğün salonları
5- Büyük AVM ler. Veya marketlerden birinin salonu

Sözlerim kutsal kitap kelamı değil ama lütfen en azından dikkate alınsın.."

Editör: TE Bilisim