Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, pek çok hastalığın kaynağı olan diyabetin önlenmesine yönelik sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışıp ciddi projeleri hayata geçireceklerini ifade etti.

Gülle, Diyabet Merkezi’ni ciddi bir tadilattan geçirdiklerini, Merkez’in cuma gününden itibaren yeni çehresiyle hizmet vereceğini ifade etti.

Sağlık Bakanı Gülle, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle kendisini ziyaret eden Mustafa Oymacı başkanlığındaki Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Yönetim Kurulu’nu kabul ederek görüştü.

Sağlık Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Bakan Gülle kabulde, diyabetin çağın en önemli hastalıklarından biri olduğunu, doğru ve sağlıklı beslenme ile hareketli yaşam ve sporun diyabet ve pek çok hastalığın önlenmesinde önemli rol oynadığını söyledi.

“Kronik böbrek hastalıkları, kalp hastalıkları, kanser gibi pek çok problemin kaynağı metabolizmanın bozulması, obozite, şeker hastalığı dolaşım bozukluğu bunlar hepsi birbiri ile bağlantılı olarak devam ediyor. Ve çok ciddi rahatsızlıklara neden oluyor” diyen Gülle, Sağlık Bakanlığı ile sivil toplum kuruluşlarının kolektif bir işbirliği sürdürerek daha etkin projeleri hayata geçireceğini belirtti.

Obezite ve beslenme bozukluklarının çok küçük yaşlara indiğini kaydeden Bakan Gülle, Sağlık Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle sağlıksız ve fast food tarzı beslenme alışkanlıklarının önüne geçilmesine yönelik çalışma yürütüldüğünü ifade etti.

Dernek Başkanı Mustafa Oymacı da, diyabetin dünyada çok hızlı bir şekilde yayıldığını söyledi.

Diyabetin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde dünyaya göre daha hızlı yayıldığına dikkat çeken Oymacı, bunun sebebinin fast food beslenmenin artması ve hareketsiz yaşam olduğunu kaydetti.

Oymacı, hükümetten en büyük beklentilerinin; diyabet politikasının oluşturulması ve bu politika çerçevesinde özellikle koruyucu hekimliğin de üzerine gidilerek diyabetin önüne geçilmesi olduğunu kaydetti. 
Editör: TE Bilisim