Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, görevinin Kıbrıs Türk halkının hak ve menfaatlerini gözetmek ve geleceğini düşünmek olduğunu belirterek, “Tabii ki barıştan, antlaşmadan yanayım ama dışarıdan birileri bana aferin diyecek diye halkımızın hakkını teslim etmem söz konusu olamaz” dedi.

Görüşmelerin süratlenmesine karşı olmadığını yineleyen Eroğlu, “Çözüm iradesi olmayan biz değiliz. Oyalama taktiklerine başvuran biz değiliz. Bazı arkadaşlarımızın bize değil Rum tarafına yönelik konuşması bir antlaşma için daha iyi olacak düşüncesindeyim” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Eroğlu,vakıf olayına katkıda bulunması çağrısında bulunarak, vakfetmek ve vakıf kurmanın halka ve insanlığa yapılacak en ulvi katkılardan biri olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Vakıflar İdaresi’nin İngiliz Koloni İdaresi’nden Kıbrıs Türk halkına geçişinin 58’nci yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 15 Nisan 1956’da Evkaf İdaresi’nin binasında bulunan direğe Türk bayrağının çekilmesinin son derece önemli bir olay olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türkü’nün o gün hakkı olanı geri aldığını ve İngiliz Koloni İdaresi’nin el koyduğu Vakıflar İdaresi’nin topluma iade edildiğini kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti:

“İşte bu yıldönümü dolayısı ile buradayız ve bir kez daha Doktor Fazıl Küçük ve arkadaşlarına Vakıflar İdaresi’nin İngiliz Koloni Yönetimi’nden geri alınması için verdikleri tarihsel mücadele için şükranlarımızı sunuyor, kendilerini rahmetle anıyoruz. Verdikleri siyasi mücadele ve ulaştıkları sonuç, varoluş ve egemenlik mücadelemizin şekillenmesi için önemli bir kazanç olmuştur”

“VAKIF MALLARI GÖZ ARDI EDİLEREK KIBRIS KONUSU DEĞERLENDİRİLEMEZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs’taki Türk varlığının başlangıç tarihinin 1571 olduğunu ve adadaki vakıf olayının başlangıcının da ta o yıllara kadar gittiğine işaret ederek, “Kim ne derse desin tarihi gerçekler yok sayılamaz. Vakıf malları göz ardı edilerek, Kıbrıs’ta yaşanan süreçler dışlanarak Kıbrıs konusunu değerlendirmek mümkün değildir” dedi.

Eroğlu, vakıf mallarının bugün de Kıbrıs görüşmelerinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, vakıf mallarını koruma uğraşlarının, Kıbrıs’taki Türk varlığının devamı ile egemenlik ve özgürlük için verdikleri hukuksal ve siyasi mücadele için yaşamsal önemi bulunduğunun açık olduğunu söyledi.

“TEMENNİMİZ VAKIFLAR İDARESİ’NİN ÇOK DAHA İLERİ NOKTALARA ULAŞMASIDIR”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, şöyle devam etti:

“1976 yılından bu yana siyasetin içinde olan uzun yıllar Başbakanlık görevinde bulunan bir kişi olarak Vakıflar İdaresi’nin önemini iyi biliyorum. Vakıflar İdaresi’nin ekonomimizde, kültür, eğitim, turizm, tarım, emlak, spor, bankacılık ve din işlerinde önemli rolü vardır. Dolayısı ile Vakıflar İdaresi çok etkin ve doğru olmalıdır. Vakıflar İdaresi çağdaş uygulamalarla iyi bir şekilde yönetilmelidir. Bana göre yıllar içinde oluşan Vakıflar İdaresi’nin yapısı sarsılmamalı ancak geliştirilmelidir. Bizim temennimiz uluslararası alanda temsiliyet hakkı da bulunan Vakıflar İdaresi’nin çok daha ileri noktalara ulaşmasıdır.”

“TÜRK VAKIF MALLARI BİLİNÇLİ AZALTILDI”

Kıbrıs’taki Türk Vakıf mal ve arazilerinin çok büyük bölümünün İngilizler ve Rumlar tarafından yasa dışı yollara başvurularak bilinçli olarak azaltıldığını ve el değiştirildiğinin bir gerçek olduğunu kaydeden Eroğlu, kimsenin Kıbrıs Türkü’nden bunları sineye çekmesini bekleme hakkı olmadığını belirtti.

“MÜLKİYET ÖNERİLERİNDE VAKIF MALLARI KAPSAM DIŞI TUTULDU”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas ile geçmişte yaptığı görüşmelerde Türk tarafının sunduğu mülkiyetle ilgili önerilerinde, yasa dışı olarak el değiştiren vakıf mallarını kapsam dışı tuttuklarını ve bu konuyu ayrıca ele almak istediklerini belirtti.

Eroğlu, konuyla ilgili görüşlerinin aynı şekilde devam ettiğini kaydetti.

“GÖREVİM KIBRIS TÜRK HALKININ HAK VE MENFAATLERİNİ GÖZETMEK”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, görevinin Kıbrıs Türk halkının hak ve menfaatlerini gözetmek ve geleceğini düşünmek olduğunu söyledi. Eroğlu, “Tabii ki barıştan, antlaşmadan yanayım ama dışarıdan birileri bana aferin diyecek diye halkımızın hakkını teslim etmem söz konusu olamaz” dedi.

İyi niyetle ve tüm yapıcılığıyla Kıbrıs konusunda bir an önce bir antlaşmaya varılması için samimi bir gayret içinde olduğuna vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti:

“Kıbrıs Türk halkının bizden beklentisinin; adil, Kıbrıs’ta var olan gerçeklere dayalı bir antlaşma olduğunun idraki içindeyiz. Ama bu haklarımızı, hukukumuzu bir tarafa itecek ve sırf Rum tarafı kabul etsin diye halkımızın özgürlüğünü, egemenliğini ortadan kaldıracak, ekonomik ve sosyal yapısını darmadağın edecek bir antlaşma olamaz.”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, önümüzdeki günlerde New York’ta görüşeceği Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne de görüşlerini aktaracağını söyledi.

“VAKIF OLAYINA KATKI YAPIN”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, halkın, özellikle varlıklı kesimin vakıf olayına katkıda bulunmasına yönelik çağrısını yineledi.

Eroğlu, “Vakfetmek, vakıf kurmak, millete, halkımıza insanlığa yapılacak en ulvi katkılardan biridir inancındayım. Sözlerime son verirken Vakıflar İdaresi’ne nice nice yıllar diler, vakıf olayını yaratan ve aramızda olmayan herkesi rahmetle, aramızda olanları şükranla anarım” dedi. 
Editör: TE Bilisim