Yasa önerisinin bugün görüşüleceği Meclis’e giden Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil,  Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Genel Başkanı Sami Dilek, Kamu Çalışanları Sendikası (Kamu-Sen) Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası  (KTAMS) Genel Başkanı Ahmet Kaptan, Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-iş) Genel Başkanı Yakup Latifoğlu, Devrimci Genel-İş (Dev-İş) Başkanı Hasan Felek, basına açıklamalarda bulundu.

Yasa önerisiyle, “kamu hizmetlerinin etkin ve verimli bir biçimde yürütülebilmesi için, kamu personeli arasında yaratılan ücret adaletsizliğini ortadan kaldırmak ve eşit işe eşit ücret ilkesini yaşama geçirme” amaçlanıyor.

DİNÇYÜREK

Sendika başkan ve temsilcileri konuşma yaparken yanlarına gelen DP-UG Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek, “Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi”nin kamuoyu desteğinden yoksun olduğunu söyledi.

Yasa konusunda halktan aldıkları şikayetler doğrultusunda, sendikalardan görüş de alınarak bir yasa önerisi hazırladıklarını anlatan Dinçyürek, yasa önerisini Meclis’e sunduğunu ve önerinin bugün görüşüleceğini kaydetti.

Dinçyürek, yasa tasarısı görüşülürken herkesin tavrını belli edeceğini ifade ederek, süreci hep birlikte izleyeceklerini sözlerine ekledi.

BIÇAKLI

Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, “Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi”ne destek belitti.

Artık “tiyatro oynamaktan” vazgeçilmesi gerektiğini ifade eden Bıçaklı, tasarı için bir an önce ivedilik alınması gerektiğini söyledi.

Yasa gerçekten değiştirilmek isteniyorsa, bunun yapılabileceğini vurgulayan Bıçaklı, bugün hükümet edenlerin, bu yasaya karşı geçmişte kendileriyle eylemler, mitingler yaptığını anımsattı.

Bıçaklı, özelleştirme ve diğer yasalardan örnekler vererek, bu konuda eleştirdiği hükümeti, sözkonusu yasalar için bir şey yapmamakla suçladı.

Ercan Havalimanı’ndaki CAS çalışanlarının işten çıkarılmak istendiğine değinen Bıçaklı, hükümetin bu ve benzer konularda ne yaptığını sordu.

KAPTAN

KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan da, 4 yıldır “Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa”sı için mücadele verdiklerini anımsatarak, bugün hükümet edenlerin kendileriyle birlikte yasaya karşı mücadele ettiklerini anımsattı.

Yasanın değiştirilmesi için sendikaların mücadelesini sürdürdüğünü ifade eden Kaptan, adı geçen yasanın bir an önce ortadan kaldırılmasını istedi.

DP-UG Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek’in dün yaptığı açıklamaları desteklediklerini belirten Kaptan, milletvekilinden söylemlerini hayata geçirmesini beklediklerini kaydetti.

ÖZKARDAŞ

Kamu Sen Başkanı Mehmet Özkardaş da, yürürlükteki “Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası”nın geçirilmemesi için geçmişte verdikleri mücadeleyi anımsattı.

Özkardaş, söz konusu yasanın gündeme geldiği dönemde büyük eylemler yapıldığını, sendika başkanları ve bazı yönetim kurulu üyelerinin tutuklanarak, hücreye konulduğunu da hatırlattı.

Yasanın aynı işi yapan kişiler arasında eşitsizlik yarattığını, gençleri göçe zorladığını, kamuda verimliliği olumsuz etkilediğini ve özlük haklarını alt üst ettiğini ifade eden Özkardaş, bugün Meclis’in sınav günü olduğunu vurguladı.

Yasa önerisi için bugün ivedilik alınamaması halinde hükümet edenlerin ve bütün milletvekillerinin istifa emesi gerektiğini vurgulayan Özkardaş, öneriye “ret” verenlere seçimlerde oy vermeme çağrısı yapacaklarını sözlerine ekledi.

ELCİL

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de konuşmasında, Meclis’e sunduğu yasa önerisini destekledikleri Dinçyürek’in, halkın taleplerine kulak vererek, vicdanıyla hareket ettiğini söyledi.

Yasanın ekonomik paket çerçevesinde yapıldığı görüşünü dile getiren Elcil, hem adı geçen yasayı, hem de ekonomik paketi eleştirdi.

Meclis’in bugün büyük bir sınav vereceğine dikkat çeken Elcil, Dinçyürek ve yasa önerisine destek verenlere, kendilerinin de destek vereceklerini kaydetti.

LATİFOĞLU

Hür-iş Genel Başkanı Yakup Latifoğlu da konuşmasında, geçmişte “Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş-ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa”sına karşı verdikleri mücadeleyi anımsattı.

DP-UG Milletvekili Dinçyürek’i sağduyulu davranışından dolayı takdir ettiklerini ifade eden Latifoğlu, destek belirtti.

Söz konusu yasaya karşı kendileriyle mücadele edenlerin, bugün hükümette olduklarına dikkat çeken Latifoğlu, bugünkü Meclis toplantısında toplumun geleceği için partilerin duyarlılıklarını ortaya koymalarını ve ivedilik kararı alınmasını beklediklerini kaydetti.

FELEK

Dev-İş Başkanı Hasan Felek de, söz konusu yasa için 2009 yılından bu yana mücadele verildiğini anımsattı.

Yasanın yarattığı olumsuzluklara değinen Felek, yasanın ilerde daha da büyük sorunlar yaratmaya gebe olduğunu söyledi.

Felek, yasanın yeniden düzenlemesi için diğer sendikalarla mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.

DİLEK

Kamu-İş Genel Başkanı Sami Dilek, DP-UG Milletvekili Dinçyürek’e yasa konusunda gösterdiği duyarlılıktan ötürü teşekkür ederek, söz konusu yasa hakkında geçmişte verdikleri mücadeleye değindi.

Adı geçen yasayı “utanç verici” olarak niteleyen Dilek, yasanın kaldırılarak, yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Dilek, yasanın yeniden düzenlemesi için verilecek mücadeleye destekleyeceklerini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim