"Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu son kararı anlamamazlıktan gelmek, sulandırmaya çalışmak zeki insanların yapabileceği bir şey değildir.Ancak bunu anlamak istemeyenlere basit bir şekilde tekrar anlatalım ama yine anlamak istemeyenlerinde gönlü ferah olsun gerekçeli karar çıktıktan sonra onların anladığı dilden de Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği (KTSÇHB) olarak anlatacağız.

Anayasa Mahkemesinin 20 Nisan 2018 tarihli oturumunda almış olduğu karar gereği Kamu Sağlık Çalışanları 40. Maddesindeki Anayasaya aykırı bulunan bölümü ve bu madde niçin Anayasa Mahkemesine gönderildi başını kuma gömmeye çalışan devekuşlarına bir daha açıklamalı olarak izah edelim.

Yakın zamanda geçirilen Sağlık Bakanlığı Ücretler Tarifesi Değişiklik Tüzüğünde atıfta bulunulan Kamu Sağlık Çalışanları (KSÇ) Madde 40 Özel Hasta Bakma Hakkını içeriyordu ancak yasa tanımaz arkadaşlarım elbirliği ile çıkardıkları tüzüğe yasada olmayan Özel Ameliyat Hakkınıda eklemişilerdi.Ancak bir kişiyi hesaba katmamışlardı Hukuk Devletinin başı olan Sayın Cumhurbaşkanı, tam bu noktada devreye girerek bu değişikliği Anayasa Mahkemesine gönderdi. Sonuç Dimyat`a pirince giderken evdeki bulgurdan da olma. Hem Özel Ameliyat Hakkı KSÇ Madde 40’a eklenemedi hem de Madde 40 da yer alan Özel ,Hasta Bakma Hakkının Özel kısmı Anayasaya aykırı bulundu.Peki zavallı zihniyetler ne umdunuz ne buldunuz hala daha aç gözlülüğünüzü devam ettiriyorsunuz.Bu size ilk kez mi oluyor, tabiî ki hayır yakın zamanda 2. iş yapmanız halinde alacağınız Disipilin Cezasını onursuzca 6 kez yakalandıktan sonra kamudan uzaklaştırılacak şekilde değiştirmek istediniz sonucunda 15 günlük yazılı ihtardan sonra atılmayı başarı diye kabul ettiniz. Size soruyorum tüzükte atıfta bulunulan KSÇ Madde 40 Özel Hasta Bakma hakkı sayenizde tüyleri yolunmuş tavuğa döndü ve ayrıca tüzükte yazdığınız Özel Ameliyat Etme Hakkı yasada artık hiç olamayacak ve siz hala bu tüzük yürürlükte diyeceksiniz. Sizlere basın yoluyla bir kez de örnek üzerinde gösterelim aşağıda KSÇ Madde 40’ın aç gözlülüğünüz sayesinde kuşa dönmüş hali. Özel kısmı kaldırılınca zaten geriye kalanlar şu an bir kamu hekimi olarak yaptığınız ve karşılığında da ‘’Oncall’’ adı altında yıllardan beri almakta olduğunuz ek mesailer.Bu arada miniminicik bir detayıda size hatırlatalım Döner Sermaye Yasasıda aç gözlülüğünüz sayesinde Anayasa Mahkemesinden dönmüştü. ‘’Özel Hasta Bakma Hakkı 40. Madde (1) Bu Yasa kapsamında görev ifa eden hekimlerin, aşağıdaki fıkralarda öngörülen esaslar çerçevesinde, özel hasta bakma hakkı vardır. (2) Hekimler, bu Yasanın 102’nci maddesinde belirlenen günlük çalışma saatleri dışında ve hafta sonu tatilleri ile resmi tatil günlerinde, görev yaptıkları hastane bünyesinde, Başhekimliğin ve/veya ilgili Klinik Şefinin hazırlayacağı çalışma çizelgelerine göre ve belirleyeceği esaslar çerçevesinde, özel hasta bakabilirler. (3) Bu madde kuralları çerçevesinde özel hasta bakan hekimlere, vermiş oldukları sağlık hizmeti karşılığında, sağlık hizmetlerine ilişkin Döner Sermaye ile ilgili mevzuatta belirlenen ilke ve ölçütler çerçevesinde ek ödenek verilir.’’

Saygılarımızla.

Dr.Remzi GARDİYANOĞLU

K.T. Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı

Editör: TE Bilisim