İsviçre’de yapılacak liderler görüşmesine de değinen Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı döneminde Toprak ve haritanın, 5’li zirve tarihinden bir hafta önce görüşülmeye başlanması yönünde bir mutabakat yapıldığını hatırlattı.

Eroğlu, Kıbrıs Rum siyasi parti temsilcilerinin Kıbrıs sorunuyla ilgili taleplerinin çözüm planında yer almaması durumunda referandumda hayır oyu kullanma tehdidinde bulunmasının, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in elini zayıflatmaktan öte güçlendirdiğini belirtti.

Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen) yeni yönetimini kabulünde yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türkü’nün kurum ve kuruluşlarını demokratik seçimlerle seçebildiği bir devlet sahibi olduğuna işaret ederek, devletin, müzakere masasındaki en güçlü silah olduğunu söyledi.

Devlete sahip çıkmanın çözüm istememek anlamına gelmediğini ifade eden Eroğlu, “Bir devletiniz olmaza müzakere masasında sizi başka türlü değerlendirirler. Bir devletiniz olduğu zaman eliniz daha güçlü olur ve sizsi farklı değerlendirirler” dedi.

“HALK BÖLÜNMÜŞ GÖSTERİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Halkın, çözüm “isteyen” ve “istemeyenler” olarak bölünmeye çalışıldığını belirten Eroğlu, “Değişik düşüncelerin olması doğaldır ancak halkın çözüm isteyen ve istemeyeler şeklinde ikiye bölünmüş gösterilmeye çalışılması hoş bir şey değildir” ifadesini kullandı.

Eroğlu, ülkede her kesin çözüm istediğine işaret ederek, “Devlete sahip çıkmak, çözüm karşıtı olmak demek değildir. Bunu zaman zaman söylüyorum. Söylediğim zaman da çözüm istemiyor şeklinde damga vuruluyor” dedi.

CENEVRE’DE BİR MUTABAKAT YAPILDI

İsviçre’de 7-11 Kasım tarihleri arasında Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin görüşmelere de değinen Eroğlu, Cumhurbaşkanı görevinde iken, dönemin Kıbrıs Rum Lideri ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile Cenevre’de harita ve rakamların en son görüşülmesi mutabakatına vardıklarını söyledi.

Eroğlu, mutabakatın, “5’li zirve tarihinden bir hafta önce harita ve rakamların görüşülmeye başlanması; bir hafta içerisinde harita ve rakamlarda bir yere varılamaması halinde 5’li zirve devam ederken, Toprak konusunun görüşülmeye devam edilmesi” şeklinde olduğunu belirtti.

Kıbrıs Rum tarafının 5’li zirve yerine çoklu zirve tabirini kullandığını ve bunun nedenini bildiğini söyleyen Eroğlu, Kıbrıs Rum kesiminin Garanti ve Güvenlik konusunu diğer beş başlıkla birleştirme niyeti olmadığını ancak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın tüm başlıkların birbiriyle ilintili olarak görüşüleceği yönünde açıklaması olduğuna dikkat çekti. Eroğlu, 5’li zirvenin tarihinin belirlenmesi gerektiğini da söyledi.

“RUM SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİ ANASTASİADİS‘İN ELİNİ GÜÇLENDİRİYOR”

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum siyasi parti temsilcilerinin Kıbrıs sorunuyla ilgili taleplerinin çözüm planında yer almaması durumunda referandumda hayır oyu kullanma tehdidinde bulunmasının, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in elini zayıflatmaktan öte güçlendirdiğini belirtti.

Eroğlu, ortaya atılan görüşlerin müzakerecilere yardımcı olduğunu ve hiçbir zaman sıkıntı yaratmayacağına inandığını belirtti.

MINDIKOĞLU

Memur-Sen Başkanı Kağan Mındıkoğlu ise, demokratik bir seçim geçirdiklerini ve sendikayı eski günlerine kavuşturmak hedefiyle göreve talip olduklarını söyledi.

Mındıkoğlu, Cumhurbaşkanı ve Başbakan olarak Eroğlu’nun ülke için yaptığı katkıların çok önemli olduğunu belirtti.
Editör: TE Bilisim