İçişleri Bakanlığı, ülkede faaliyet gösteren gece kulüplerinde çalışmak durumunda kalan konsomatrislerin istismarını önlemek amacıyla “157 Acil Yardım Hattı” oluşturdu.

İçişleri Bakanlığı Müsteşarı ve Gece Kulüpleri ve Benzeri Eğlence Yerleri Komisyon Başkanı Hasan Alicik yaptığı yazılı açıklamada, kadınların, özellikle eğlence sektöründe sömürü ve istismara açık hale gelmesini önlemek amacıyla 6 maddelik karar aldıkları kaydedildi.

“Çağımızda, gerek Dünya coğrafyası, gerekse ülkesel düzeyde sosyal, kültürel, ekonomik olanakların dağılımındaki eşitsizlikler, hizmet sunumlarına erişimdeki yetersizlikler, ayrıca ötekileştirmelerin yarattığı yoksulluk, büyük ölçüde “daha iyi bir yaşam” isteğiyle birleşerek modern anlamda kölelik olarak nitelendirilebilecek “insan ticareti” olgusunu sosyal bir gerçeklik olarak doğurmaktadır” ifadelerini kullanan Alicik, cinsiyetinden dolayı kadınların, özellikle eğlence sektöründe sömürü ve istismara açık hale geldiğini kaydetti.

Alicik, gece kulüplerinde çalışmak durumunda kalan konsomatrislerin istismarını önlemek amacıyla Gece Kulüpleri ve Benzeri Eğlence Yerleri Komisyonunda, uygulanması gereken 6 maddelik karar alındığını belirtti.

“157 ACİL YARDIM HATTI”

Kararları sırasıyla açıklayan Alicik, “Zorlama, baskı, sömürü ve istismara uğradıkları durumlarda acilen yardım isteyebilecekleri 24 saat hizmet veren “157 Acil Yardım Telefon Hattı” oluşturulmuştur” dedi.

“BROŞUR HAZIRLANDI”

Konsomatrislere ülkeye girişlerinde yasal haklarını bildiren ve ihtiyaç duyduklarında arayabilecekleri telefon numaralarını belirten broşür hazırlandığını da kaydeden Alicik, uygulamaya ileriki günlerde başlanacağını belirtti.

“DAVALAR GERİ ÇEKİLDİ”

“Fasıl 154 Ceza Yasası’nda yapılan değişiklikler neticesinde gece kulüplerinde çalışan ve aleyhlerinde 7/2000 Sayılı Gece Kulüpleri ve Benzeri Eğlence Yerleri Yasasının 20. Maddesine aykırılıktan davaları bulunan toplam 26 kişinin poliste tahkikat altında olan dosyaları kapatılmış ve mahkemede açılan davalar ise geri çekilmiştir. Böylelikle konsomatrislere yönelik yasa ve uygulamalardan doğan istismar önlenmiştir. Dosyaları kapanan ve 6 aylık izinleri sona eren 9 kişi 5-6 Mart 2014 tarihinde ülkelerine gönderilmek üzere KKTC’den çıkışları sağlanmıştır. 17 kişinin de çalışma izinleri mevcut olduğundan çalışmaya devam etmektedirler” ifadelerini kullanan Alicik, böylelikle konsomatrislerin mahkeme sürecinde istismar edilmelerinin önlendiğini kaydetti.

“KURUMSAL DENETİMLER BAŞLATILDI”

Gece Kulüpleri ve Benzeri Eğlence Yerleri Komisyonu’nun gece kulüplerine yaptıkları denetimleri artırdığını dile getiren Alicik, denetimlere; Çalışma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Polis Örgütü, Sosyal Hizmetler Dairesi, Kaymakamlık ve tercüman katılarak konsomatrislerle mülakat yapıldığını, hem de diğer çalışan ve bina denetimleri yapıldığını kaydetti.

Bu çerçevede altı gece kulübünün denetlendiğini anlatan Alicik, bundan sonraki süreçte de tüm gece kulüplerinin denetleneceğini kaydetti. 

“TEMİNAT BİN EURO OLDU”

Konsomatrisler için işverenlerin daha önce 5 yüz TL teminat yatırdığını kaydeden Alicik, söz konusu para miktarının ülkelerine geri dönüşlerini sorunsuz ve güvenli bir şekilde sağlayabilmek için bin Euro olarak artırıldığını belirtti. 

“YASA DEĞİŞİKLİĞİYLE KOMİSYON OLUŞTURULUYOR”

Gece Kulüpleri Birliği ile yapılan görüşmelerde Birliğin, Gece Kulüpleri ve Benzeri Eğlence Yerleri Yasası’nın değiştirilmesi yönünde talepleri olduğunu belirten Alicik, Fasıl 154 Ceza Yasası’nda, 7/2000 Sayılı Gece Kulübü ve Benzeri Eğlence Yerleri Yasası’nı ilgilendiren konularda yapılan değişiklikler de dikkate alınarak mevcut yasanın yeniden düzenlenmesi amacıyla bir çalışma grubu oluşturulması kararı aldıklarını kaydetti.
Editör: TE Bilisim