İki Toplumlu Sağlık Komitesinin Güney Kıbrıs’tan temin ettiği ilaç ve malzemelerin,  Cumhurbaşkanlığı ve Lefkoşa Belediyesi işbirliğinde yasal çerçevenin dışına çıkılarak teslim alınması, son derece vahim bir vakıadır.

Normalde KKTC’ye gelen veya getirilen tüm ilaçlar Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Dairesinin izni ve kontörlünde Gümrük Mevzuatına uygun olarak ithal edilmesi gerekirken, bu yasal süreç yok sayılmış ve Cumhurbaşkanlığı eli ile usulsüzlük yapılmıştır.

Sayın Cumhurbaşkanının ve Belediye Başkanının yapılan usulsüz işlemi adeta devlete meydan okurcasına savunmaları ise içimizi acıtmıştır. Hükümetin bu vahim olayı ve meydan okumaları sıradan bir açıklama ile geçiştirmesi ise acziyetin ve ehliyetsizliğin tescilidir.

YDP olarak bizim Güneyden ilaç ve sair malzemelerin getirilmesine herhangi bir itirazımız yoktur. Ama KKTC’ye ilaç ve sair maddelerin hangi gümrük mevzuatı ile gireceği de son derece açıktır. Bu mevzuatı Devletin başı dahi olsa kimsenin çiğnemesi doğru değildir ve devlet içinde vahim sonuçlar doğurur.

Anlaşılıyor ki Sayın Cumhurbaşkanı Kriz sürecinde hükümetten rol kapmaya, Cumhurbaşkanlığı makamını ve imkanlarını seçim propagandası için kullanmaya devam edecektir. Devlet içinde paralel bir yapı ve paralel bir hükümet anlayışı asla kabul edilemez. Cumhurbaşkanının görev süresinin 6 ay daha uzatılması kararına ret oyu veren bir parti olarak, önümüzdeki birkaç gün içerisinde konuyu Anayasa Mahkemesine götürme hazırlıklarımız son aşamaya gelmiş durumdadır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur

Enver Öztürk

Genel Başkan Yardımcısı

Editör: TE Bilisim