Seyis tarafından yapılan yazılı açıklamada, DEV-İŞ’in görüşmede gündeme getireceği, çalışma yaşamı konusundaki görüş ve önerilere yer verildi.

DEV-İŞ görüşmede “özel sektör çalışanlarının durumu, İş Mahkemeleri Ve İş Güvencesi Yasası, sendikalı olabilmenin önünün  açılması, iş  gücü  ihtiyacı  tespiti - kaçak  ve  kayıt altı, asgari  ücret ve sektörel  Toplu  İş  Sözleşmesi, Genel  Sağlık  Sigortası, İş Sağlığı  ve Güvenliği, belediyeler, yatırımları  yapılmayanlar  işçiler, denetim organizasyonu” gibi konularda öneri sunacak.

Seyis, özel sektör çalışanlarının 8 saat çalışma, ek mesai ödeneği, yıllık ödenekli izin hakkı, bayram ve resmi tatil günleri uygulaması gibi haklar ile işçi sağlığı iş güvenliği kurallarından yoksun olarak çalıştırıldığını söyledi.

Ülkede ‘İş Mahkemeleri’ kurulması gerektiğini belirten Seyis, çalışma yaşamında haksızlığa uğrayan insanların sorunlarının 15 gün, 1 ay gibi sürelerde çözülmesinin sağlanmasını istedi.

Seyis, yasalarda ağır yaptırımlar içeren düzenlemeler gerçekleştirilmesini, Çalışma Dairesi’nin denetimlerinin çoğaltılarak özel sektör çalışanlarının da örgütlenmesinin önünün açılması gerektiğini belirtti.

Seyis açıklamasına su ifadelere yer verdi:

“Devletin konuya yaklaşımı aşağıdaki üç temel unsuru içermelidir; 1-Ülkede Sosyal, demografik ve kültürel yapıdaki bozulmayı düzeltmek; 2- Kıbrıslı Türklerin istihdamı ve çalışma koşullarını olumlu olarak etkileyecek çalışmalar yapmak; 3- Yabancı işçilerin ücretleri ve iş koşullarında,  yurttaş olan  çalışanlarla ayni koşulların ve eşitlik ilkesinin olmasını sağlamak.”

Editör: TE Bilisim