Uluçay, Dernekler Yasası’nın önemli bir yasa olduğunu, bu yüzden sadece hükümetin yapacağı çalışmayla başarıya ulaşmasının zor olduğunu ifade ederek, amaçlarının Dernekler Yasası’nı geniş katılımlı bir çalışmayla toplumun genelini tatmin edecek bir şekilde sonuçlandırmak olduğunu vurguladı.

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay bugün Kıbrıs Türk Sivil Toplum Örgütleri Ağı’nı kabul etti.

İçişleri Bakanlığı toplantı salonunda yer alan görüşmede konuşan Sivil Toplum Örgütleri Ağı Dönem Başkanı Mehveş Beyitoğlu, 2010 yılında yapılan yeni Dernekler Yasa Tasarısı’nın “anti demokratik ve katı yükleri” olduğunu savunarak, bu tasarının yeni dönemde yeniden düzenlenmesini değil yeniden yapılmasını istediklerini vurguladı.

Beyitoğlu, bu konuda sivil toplum örgütlerinin katılımıyla bir çalıştay yapılmasını da önerdi.

ULUÇAY

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da, Dernekler Yasa Tasarısı’nın yapılan genel seçimler sonrası kadük olduğuna işaret ederek, tasarının tekrardan en başından ele alınacağını kaydetti.

Uluçay, sivil toplum örgütlerinin ülke ve toplum için önemli bir yer tuttuğunu, bu yüzden hükümetin tek başına bir yasa yapmasının sadece kendini tatmin edebileceğini, toplumun genelini kapsayamayacağına inanç belirterek, bu tasarıya muhalefette iken de karşı durduklarını anımsattı.

Tasarının bazı engeller içerdiğini, bu yüzden bu konuya sivil toplum örgütleri ile birlikte “neşter vurmanın” önemli olduğunu belirten Uluçay, Sivil Toplum Örgütleri Ağı yetkililerinden yasa tasarısı hakkında hazırlık yapmasını istedi. Bu çalışmayı diğer sivil toplum örgütleri ile paylaşıp ona göre Meclis’e taşıyacaklarını ifade eden Uluçay, örgütlerin Meclis Komite toplantılarına katılarak da görüşlerini paylaşabileceğini işaret etti.

Uluçay, önemli olanın etkin bir çalışma ile tasarının ortaya çıkarılması olduğunu işaret ederek, amaçlarının sivil toplum örgütlerine katkı yapmak olduğunu söyledi. Sivil toplum örgütlerinin toplum faydası için çalıştığını, bu yüzden örgütlerin katılımcı olmadığı bir ortamda başarının olamayacağını ifade eden Uluçay, yasa çalışması yaparken toplumun genelini tatmin edecek bir çalışma yapmak istediklerini anlattı.

Uluçay, birçok yasa tasarısının seçimlerden dolayı kadük olduğunu, bu yüzden çoğunu yeniden gözden geçirdiklerini, acil olanların Meclis’e gönderildiğini ifade etti.

Dernekler Yasa Tasarısı’nın da bu çerçevede tekrardan en baştan ele alınacağını belirten Uluçay, sivil toplum örgütlerinin de bu kapsamda görüş ve önerilerinin alınacağını söyledi.

Uluçay, bu arada bakanlığa yapılan dernek müracaatlarının da değerlendirilip sonuçlandırılacağını kaydetti. 
Editör: TE Bilisim