Güney Kıbrıs'a güvenemediğini belirten Denktaş,bunun nedenlerinin; Rum tarafının söylemleri, BM Genel Kurulu sırasında değil, sonrasında iki lider olarak görüşmek istemeleri, Kıbrıs Türk halkının haklarına yönelik yaklaşımları, garanti sistemini ortadan kaldırma talepleri,Kıbrıslı Türklerini azınlık olarak görerek adayı Yunanlaştırma gayelerine devam etmeleri olduğunu söyledi.
Bir çözüme ve yaşayabilir bir federasyona ulaşmanın tek yolunun anlaşmanın KKTC ve Kıbrıs Cumhuriyeti arasında imzalanması olduğunu vurgulayan Serdar Denktaş, “Eğer KKTC,Kıbrıs Türk Kurucu Devleti’ne yani eyaletine evrilecekse, o zaman aynı şekilde görmek isterim ki Kıbrıs Cumhuriyeti de Kıbrıs Rum Kurucu Devleti’ne evrilsin. Eğer biz kurucu devlete yani eyalete, Kıbrıs Cumhuriyeti de Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’ne evrilecekse bunun adı eşitliğe dayalı federasyon değil, azınlık haklarını kabul ederek Kıbrıs Cumhuriyeti’nin içine dahil olmaktır”dedi.
DP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Denktaş, Kıbrıs Türkünün, kendisini cemaatten halka ulaştıran bir liderin takipçileri ve Onun kurduğu Cumhuriyet’in sahipleri olduğunu ve yola bu Cumhuriyet ile devam edileceğini kaydetti.
Yatırım yapılmayan topraklarda, bir anlaşma durumunda toprağa yeniden sahip olma ve ilk söz sahibi olma hakkının Rumlara verileceğini ifade eden Denktaş, “Bu oyuna gelmeyeceğiz. Yatırımlar devam edecek. KKTC’de hayat Rum istedi diye durmayacak” dedi.
Serdar Denktaş, 6 Ekim’de Cumhurbaşkanı Akıncı’nın partilere yönelik bilgilendirme toplantısında somut bilgiler elde ettikten sonra, DP’nin izleyeceği yola karar vereceklerinive Kıbrıs Türk halkına yol göstermek için her türlü iradeyi ortaya koyacaklarını ifade etti.
“Halkın vereceği karara hepimiz saygı duyacağız.Ancak bu karara bizim kadar dünyanın da saygı duyması gerekmektedir”diyen Denktaş,kısa bir süre sonra iki taraftan da “evet” çıkması için, baskı, telkin ve yönlendirmelerin gelmeye başlayacağını dile getirdi.
Kıbrıs Türk halkının 2004’te gördüğü filmin farklı bir versiyonunun yeniden gündeme geleceğini ifade eden Denktaş, “Aldanmayacağız ve iyi inceleyeceğiz.Bugünü, bugünkü mutsuzluğumuzu düşünerek değil, geleceği düşünerek, çocuklarımızın yeniden mevzilerde olmaması için yapmamız gerekeni yapacağız”diye konuştu.
Garantörlüğün, adada hayat güvencesi sağlayan, halkları koruyan yüzde yüz başarılı bir sistem olduğunu vurgulayan DP Genel Başkanı Başbakan Yardımcısı Denktaş, anlaşmayla kurulacak federasyonun güvenliğini sağlayan bir sistem oluşturulacağını ancak garantilerin kalkması durumunda kurulacak sistemi kimin koruyacağını sordu.
1974’e kadar Kıbrıs’ta tüm dünya tarafından hükümet kabul edilen Rum Yönetimi emriyle Kıbrıslı Türklerin haklarının gasp edildiğini, terörizm uygulandığını kaydeden Denktaş, “Aynı gaspları yaşarsak,bizi kim koruyacak? Kim bu haklara sahip çıkmamızda bize yardımcı olacak?” sorularını yönelterek garantileri çağdışı bir sistem olarak nitelendiren söylemleri eleştirdi.
Avrupa Birliği’nin, Kıbrıslı Türklere Annan Planı referandumu öncesinde vadettiği sözlerin hiçbirini yerine getirmediğini anımsatan Denktaş, AB’ye Kıbrıslı Türklerin haklarını koruması konusunda güvenilemeyeceğini kaydetti.
DP Genel Başkanı Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Kıbrıslı Türklerin haklarını geriletecek bir metin çıkması halinde cevaplarını yüksek sesle haykıracaklarını dile getirdi.
Editör: TE Bilisim