Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Örgütü’nün KKTC’de ikincisini düzenlediği ‘Eğitim ve Dayanışma Kampı’nda gençlere Kıbrıs sorununun dünü, bugünü ve yarını hakkında bilgi verdi.
Haftasonu Tatlısu da gerçekleşen kampa konuk olan Denktaş, burada gençlerin sorularını da yanıtlayarak, bire bir sohbet etme imkanı yarattı.
Kıbrıs sorunu konusuna değinirken cümlelerine; “İngiliz müstemleke döneminde doğdum. 1960’da dış baskılarla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulduğunda 2 yaşındaydım. 3 yıl yaşayan Cumhuriyet sonrası Kıbrıs Türk Halkı, 74’e kadar küçük Türk köylerinde yaşam mücadelesi verdi. O dönemlerde yaşam bir köyden şehre gelirken 7-8 Rum barikatından geçerek, yolda kimi zaman kaybolarak hakikaten büyük baskı altında bir yaşamdı” diyerek başlayan Denktaş, Kıbrıs sorunun bugün hala daha çözüme ulaşmadığına dikkat çekti.

“RUMUN TÜM VE TEK UĞRAŞI BUGÜN DAHİ OSMOSİS’DİR”
Rumun tüm ve tek uğraşının, bugün dahi ‘osmosis’ olduğuna dikkati çeken Serdar Denktaş; “Rumun hiç değişmeyen tek bir amacı var. O da Kıbrıslı Türkleri azaltarak kendi içlerinde eritme politikası olan osmosis’dir. Adanın bir Yunan adası haline dönüştürülmesi politikasıdır” dedi.
Kıbrıs Türk Halkı’nın var oluş mücadelesi yıllarında, TMT vasıtasıyla direnç gösterdiğini de anımsatan Denktaş, o yıllarda dahi Kıbrıslı Türklerin ‘Türkiye bir gün mutlaka gelecek’ inancında olduğunu, belirtti.

“KIBRIS TÜRK HALKI’NDA MÜTHİŞ BİR GÜVEN. ‘TÜRKİYE BİZİ YALNIZ BIRAKMAYACAK”

“ECEVİT O MAKAMDA OLMASAYDI BÜYÜK BİR İHTİMALLE HAREKÂT BAŞLAMAYACAKTI!”

Denktaş anılarının devamına şöyle devam etti; “ve 15 Temmuz 1974’de Yunanistan cunta darbesi. Biz hala bekliyoruz. ‘Türkiye gelecek mi acaba?’ Ama müthişte bir güven var. ‘Türkiye bizi yalnız bırakmayacak.’ Günler geçiyor. Nihayet Bülent Ecevit’in Başbakan olduğu, CHP/MSP koalisyonu karar veriyor. Şayet o hükümet bu kararı almasaydı 1974’de Mutlu Barış Harekâtı gerçekleşmezdi. Kıbrıs Türk direnişi çok kısa sürede yerle bir edilmiş olurdu.”
Türkiye’nin bir sabah ansızın gelişi ve Kıbrıs Türk Halkı ile kucaklaştığını müthiş bir duygu olarak yorumlayan Serdar Denktaş; “Anadolu Anaları evladlarını hiç bilmedikleri topraklara davul, zurna eşliğinde şehit olmak için gönderdi, adaya gelen dağ gibi Mehmetcik gözünü kırpmadan Mücahit Kıbrıs Türk Halkı ile omuz omuza mücadele verdi, vücudunun yarısını burada kaybedip Gazi oldu, canını ortaya koydu şehit oldu. Ve bugünki sınırlar çizildi” dedi.

“GENÇLERE TARİHİ AYRINTILI ANLATIYORUM. ÇÜNKÜ SON YILLARDA KIBRIS SORUNU TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNDEN DÜŞTÜ”

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, gençlere mücadele verilen tarihi bu kadar ayrıntıları ile anlatmasının altında yatan nedenin ise Kıbrıs konusunun Türkiye’nin gündeminden düşmüş olmasından kaynaklandığını söyledi.
Denktaş; “Bunları anlattım çünkü özellikle son yıllarda Kıbrıs konusu Türkiye gündeminden düştü. Oysa ki, tarih boyunca Anadolu’nun hassasiyet bizim en büyük gücümüz olmuştur.”

“KIBRIS SORUNUNUN İÇİNDE DOĞDUM, MÜZAKERELERİN YAPILDIĞI BİR EVDE BÜYÜDÜM ve 25 YILDIR AKTİF SİYASETİN İÇİNDE OLAN BİRİ OLARAK, KIBRIS SORUNU İLE İLGİLİ DIŞARDAN BİRŞEYLER PİŞİYOR VE İLK DEFA BU DÖNEN OYUNUN NE OLDUĞUNU BİLMİYORUM”

Denktaş, Kıbrıs sorunun içinde doğan, müzakerelerin yapıldığı bir evde büyüyen ve 25 yıldır aktif politikanın içinde biri olmasına rağmen, Kıbrıs sorunu ile ilgili dışardan birşeyler piştiğini ve ilk defa bu dönen oyunun ne olduğunu bilmediğini söyledi.

Denktaş; “müzakelerde halen ‘mülkiyet’ konuşuluyor. Şu anda yürümekte olan müzakere sürecinde başlangıçta var olan soru işaretleri benim kafamda azalmıyor aksine artıyor. Ama birileri de çıkıp diyor ki ‘çözüme çok yakınız.’ Hangi çözüme? Tüm tutanakları okuyorum böyle birşey görmüyorum, Cumhurbaşkanına soruyorum, Rum tarafına soruyorum negatif yorum alıyorum. Peki kim diyor ‘ilk defa çözüme bu kadar yakınız’ diye? ABD, İngiltere, AB, BM.”

“ADA’DA TÜRKÇE KONUŞAN AB VATANDAŞLIĞI DIŞINDA TÜM HAKLARIMIZ ELİMİZDEN ALINMAK İSTENİYOR. BU GİDİŞAT, GİDİŞAT DEĞİLDİR DİYEREK BİR HAYIR! KAMPANYASINA DOĞRU YÖNELMEKTEYİZ”
Ada’da sadece Kıbrıslı Türklerin Türkçe konuşan, AB vatandaşı unsurlar olarak kalacağı yönünde tehlikeli gidişata dikkati çeken Serdar Denktaş; “Eşitliğimiz, Egemenliğimiz, Türklüğümüz, Devletimiz kalmayacak ama bireysel olarak AB vatandaşları olacağız. Ada’da Türkçe konuşan AB vatandaşları hepsi bu. Eksik olsun. Bu nedenle ben bir müddetten beridir biraz daha sesli konuşmaya başladım. ‘Bu gidişat, gidişat değil!’ diyerek bir Hayır! kampanyasına doğru gitmek zorundayız diye gittiğim her yerde anlatıyorum” dedi.

“KIBRIS TÜRKİYE İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ. ÇÜNKÜ;...”

Konuşmasının sonunda Kıbrıs’ın Türkiye için önemine de vurgu yapan DP Ulusal Güçler Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, KKTC’nin ortadan kalkması durumunda Akdeniz’in Türkiye için Ege konumuna düşeceğini, Ege’de ki sorunların tümünü Akdeniz’de de yaşamaya başlayacağına dikkat çekti.
 
Editör: TE Bilisim