Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Anayasa Değişikliği konusunun cumartesi olağanüstü toplantıda ele alınmasını oyçokluğu ile kabul edildi.

Genel Kurulun bugünkü toplantısında ilk olarak Başkanlık Divanı’nın Kosova’ya gidişle ilgili tezkeresi okundu.

31 Mayıs-4 Haziran tarihleri arasında Kosova’da düzenlenecek olan 12. Uluslararası Sanatla Uyanmak etkinliğine Kültür Komitesi üyesi CTP-BG Milletvekili Arif Albayrak ve DP-UG Milletvekili Fikri Ataoğlu’nun katılması kararı oylanmadan söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Anayasa değişikliği konusunun 31 Mayıs Cumartesi görüşüleceğinden Kosova’ya gidiş konusunun geri çekilmesini istedi.

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da söz alarak, bu konunun TDP ve UBP ile paylaşılmadığını Kültür Komitesi’nde sadece CTP-BG ve DP-UG olmadığını 4 partiden oluştuğunu belirterek, eşit temsiliyet istedi.

Çakıcı’nın konuşmasının ardından ise, Divan kararının geri çekilmesi önerisi oybirliği ile kabul edildi.

ÇELER’İN ÖNERİSİ

Genel Kurul’da daha sonra TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler’in İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi gündeminde bulunan Meclis Tatilinde Milletvekili Maaşlarının Kesilmesine İlişkin Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi ele alındı.

TDP Milletvekili Zeki Çeler söz alarak, bu öneriyi öğrencilerin yaz burslarının kesilmesi üzerine yaptığını hatırlatarak, Haziran ayı sonuna kadar süre olduğunu ya tüzüğün geri çekilerek öğrencilerin burslarının kesilmemesini, ya da bu önerinin onaylanmasını istedi.

DP-UG Milletvekili Özdemir Berova da, İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde ara tatilde komitelerin çalıştırılmasını görüştüklerini ifade etti. Berova, milletvekillerinin yazda da çalıştığını ifade ederek, öneri sahibi Çeler’i yazda komitelerde aktif çalışmaya çağırdı.

Empati ve ironi açısından öneriyi değerlendirdiğini kaydeden UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, önerinin gerekçesinin doğru olduğunu burslarının kesilmesinin öğrencileri zora sokacağını söyledi.

Çavuşoğlu, öğrencilerin eğitimlerini etkileyecek böyle bir kararın mecliste alınmaması gerektiğini kaydederek, başka taraftan tasarruf yapılmasını istedi.

DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz de, yaz aylarında da kış aylarında da milletvekillerinin komitelerde çalışmakta olduğunu, önerinin siyasetçiye olan güvenin zedelenmesine yol açtığına inandığını kaydetti.

Gün 24 saat hafta 7 gün milletvekillerinin çalıştığını kaydeden Gündüz, talep haklı olsa da meclisin çalıştığına inandığını söyledi.

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, meselenin milletvekillerinin yaz aylarında çalışıp çalışmaması olmadığını, bütünlemeye kalan öğrencilerin de yaz aylarında çalışmakta olduğunun dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

Öğrencilerden burslarının nasıl kesilebileceğinin hesabının verilmesi gerektiğini ifade eden Çakıcı, bu önerinin empati kurulmayı amaçladığını söyledi.

UBP Milletvekili Zorlu Töre, öğrencilerin yaz aylarında da öğrenimin görmekte olduğunu ve ihtiyaçları olduğunu, burslarının kesilmesinin doğru olmadığını kaydetti.

Hükümetin konuya daha ciddi eğilmesi gerektiğini kaydeden Töre, konunun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya, bu konuda daha önce konuşma yaptığını ve bursların kesilmemesi gerektiğini söylediğini hatırlattı.

Bunun kazanılmış hak olduğunu, yürütmenin aldığı bu kararın gerekçelerini açıklaması gerektiğini ifade eden Derya, yaz aylarında milletvekillerinin çalışmakta olduğunu, maaşlar kesilince sorun çözülecekse kesilmesine razı olduklarını ifade etti.

Bu konuda farklı önergeler çıkarılması gerekirdi diyen Derya, Çeler’e yönelik olarak burslar kesilmeden nerelerden tasarruf edilebileceği konusunda çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

HAMZAOĞULLARI

CTP-BG Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Çeler’i popülizm yaptığını belirterek, para olmamasının okumak için mazeret olmadığını söyledi.

“Çeler’in şov yapacağına Milli Eğitim Bakanı ile konuyu tartışmasını dilerdim” diyen Hamzaoğulları, bir milletvekilinin aldığı paranın partiye de kesinti yapıldığı düşüldüğünde çok olmadığını belirtti “Burası çocuk parkı değil” dedi.

ÇELER

TDP Milletvekili Zeki Çeler de söz alarak, “Ben siyasetle dostluğu ayırt edebilirim” diyerek, bursların kesilmeden neler yapılabileceğini bugün gündeme getirdiğini ve daha önce de konuyu meclise getirdiğini söyledi.

Çeler, “Benim yaptıklarımı anlamıyor ve popülizm olarak adlandırıyorsanız evet ben popülistim” dedi.

İktidar milletvekili olup da kendi ile aynı fikirde olanları partilerine baskı yapmaya çağıran Çeler, bursları kesilecek öğrencilerden birinin annesi olmadığını, yazın annesi ile çalışıp para kazandığını bursu da kira ödemek için kullandığını ifade etti.

ARABACIOĞLU

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, burslarla ilgili tasarruf yapılmadığını, burs verilme yönteminin doğruluğunun sorgulanabileceğini söyledi.

Gelirin burs vermede kriter olmasının da gözden geçirilmesi gerektiğini, bunun yanında mal varlığına da bakılması gerektiğini ifade eden Arabacıoğlu, bu konuda örnek verdi.

Mal varlığına da bakılması için çalışma yapmakta olduklarını kaydeden Arabacıoğlu, master ve doktora yapanlara da burs vermeyi getirmek üzerinde değerlendirmeler yaptıklarını kaydetti.

Arabacıoğlu, Bakanlar Kurulu’nda karar aldıklarını, yüksek öğrenimle ilgili neler yapılması gerektiği üzerinde çalışma yaptıklarını anlattı.

Yazın Eğitim sezonunun ölü olduğu bir dönem olduğunu düşündüklerini ve tüzüğün 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe gireceğini kaydeden Arabacıoğlu, bu konunun yeniden konuşulabileceğini kaydetti.

ÖZGÜRGÜN

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de, bir şeyi düzeltmek için kopardık dememenin doğru bir yaklaşım olmadığını kaydetti.

Çeler’in öneriyi getiriş tarzının doğru olmadığını ancak bursların kesilmesinin de doğru olmadığını vurgulayan Özgürgün, burslar konusunda tasarrufun yanlış olduğunu, tüzüğü düzenlemek için kesinti yapılmasının doğru olmadığını kaydetti.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, eleştirilere teşekkür ederek, ülkede bir şeylerin doğru gitmediğinin de kafalara kazınması gerektiğini söyledi.

Ülkede işlerin düzeltilmesi gerektiğini vurgulayan Yorgancıoğlu, bazı şeylerin ayakları üzerine oturtulması gerektiğini, ancak geleceği kurtarmak için gereğinin yapılması gerektiğini söyledi.

Konunun tekrar görüşülebileceğini belirten Yorgancıoğlu, düzeltilmesi gereken konuları düzeltmeye çalıştıklarını kaydetti.

Burs miktarının toplam 1,5 milyon TL olduğunu, yaz okuluna gidenlere de ödeme yapıldığını ifade eden Yorgancıoğlu, konuyu tekrar değerlendireceklerini söyledi.

Yorgancıoğlu, ülkede yapılan harcamaların ölçüt dışı olduğunu bir kurala bağlanması gerektiğini ifade etti.

Önerinin komitede ivedilikle görüşülmesi oy çokluğu ile reddedildi.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Yorgancıoğlu, gündemde yer alan Anayasa Değişikliğinin görüşülmesinin Cumartesi günü olağanüstü toplanacak Genel Kurul’da görüşülmesi önerisinde bulundu.

ÖZGÜRGÜN

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün söz alarak, Anayasa değişikliğinin aceleye getirilmeden Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte referanduma sunulması gerektiğini, cumartesi günkü görüşmenin aceleye getirildiğini düşündüğünü söyledi.

Özgürgün, başbakan ile bu konuda görüşeceklerini söyledi.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Yorgancıoğlu da söz alarak, Anayasaların toplumun uzlaşısı ile yapıldığını ve hükümet olarak değişiklik konusunda hassas davrandıklarını söyledi.

Anayasa değişikliği konusunun tüm partilerin programında yer aldığını, hükümet görüşmelerinde gündemde olduğunu, tüm partilerin katılımı için ad-hoç komite oluşturduklarını anlatan Yorgancıoğlu, anayasa değişikliğini yerel seçime götürme konusunda verdikleri söz olduğunu da belirtti.

Bugüne kadarki değişiklikleri onaylanması, yeni ihtiyaçların da tartışılarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yetiştirilmesi önerisinde bulunan Yorgancıoğlu, Özgürgün ile bu konuyu görüşeceklerini söyledi.

ERHÜRMAN

2015 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Anayasa değişikliğinin daha geniş paket olarak getirilmesi konusundan mutluluk duyduğunu kaydeden CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, ancak hukuk sisteminde ciddi sıkıntılar olduğunu ve acil olduğunu kaydetti.

Uzmanlık mahkemelerinin bugün kurulmaya başlaması halinde bunun tamamlanmasının 3-4 yıl süreceğini vurgulayan Erhürman, teknik sorunlar ve Anayasa nedeniyle binlerce davanın reddedilmekte olduğunu söyledi.

Bu kadar açık sorunlar varken yargı ile ilgili konular başta olmak üzere üzerinde mutabık kalınan maddeleri geçirilmesini isteyen Erhürman, 2015’de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde daha geniş bir değişiklik yapılması için çalışılmasını istedi.

Değişikliklerin partilerin katılımı ile gerçekleştiğini vurgulayan Erhürman, farklı görüşlere saygı duyduğunu ancak teknik konularda mutabakat olduğunu ve bunların geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, komitede çalıştıklarını, 56 maddelik TDP’nin 6 yıl önceki önerisinin de komiteye geldiğini anlatarak, halkın çıkarlarının partilerin önünde olduğunu söyledi.

Sadece Çocuk Mahkemelerinin kurulacak olmasının dahi önemli bir konu olduğunu kaydeden Çakıcı, bir konu yapılamadığı hiçbir şeyin yapılamamasının kabul edilemez olduğunu, birkaç maddenin değişmesinin bile önemli olduğunu kaydetti.

Çakıcı, UBP’nin doğru bulduğu maddelere destek vermesini istedi.

Esas sorumluluğun hükümette olduğunu, anayasa değişikliğinin hükümet protokolünde olduğunu belirten Çakıcı, ertelemeleri eleştirdi.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’da, 29 Haziran’a anayasa değişikliğinin götürülmesi için oy kullanacaklarını daha önce açıkladıklarını söyledi.

Kamuoyunda aceleye geldiği konusunda bir algı olduğuna dikkat çeken Denktaş, haklı ve haksız eleştirileri dikkate almak gerektiğini belirtti.

Partilerin uzlaşısı ile cumhurbaşkanının da uzlaşması ile 29 Haziran’da referanduma gitmek gerektiğini kaydeden Denktaş, azınlık ve uluslararası anlaşmalarla ilgili maddelerin daha tartışılmasını istediklerini ifade etti.

Sürenin kısıtlı olması nedeniyle cumartesi görüşme yapacaklarını anlatan Denktaş, isteklerinin uzlaşının olması, her kesimin anlayarak kabul ettiği bir anayasa değişikliği olduğunu kaydetti.

Denktaş, değişikliklerin her partinin katkı koyduğu değişiklikler olduğunu, devletin daha iyi yerlere gelmesi için yapılmakta olduğunu söyledi.

1.adımın yerel seçimlerde, 2. adımın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde referandum olduğunu ifade eden Denktaş, buna başlanması gerektiğini ifade etti.

Denktaş, DP-UG’nin yerel seçimlerde referandumdan yana olduğunu, sorunun hangi maddelerde gidileceği yönünde olduğunu söyledi.

AKANSOY

CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy, anayasa değişikliğine şubat ayında başlayıp, 4 ay yoğun bir çalışma yapıldığını ifade etti.

UBP’nin de çalışmalarda yer alması konusunda hemfikir olduklarını, katılımcı bir anlayışla çalışmaların ileriye taşınmasının önemli olduğunu ve bunu yaptıklarını anlatan Akansoy, 19+4 23 maddeden bahsedilmekte olunduğuna dikkat çekti.

Her anayasa maddesinin önemli olduğunu vurgulayan Akansoy, bundan sonra da komitenin anayasanın geri kalanı ile ilgili çalışacağını söyledi.

Anayasa çalışmasının hiçbir partinin siyasi rant olarak kullanmasına izin vermemeye çalıştıklarını söyleyen Akansoy, maddelerin üzerinden yeniden geçirilerek onaylanmasının istekleri olduğunu söyledi.

Anayasa Değişikliği konusunun cumartesi olağanüstü toplantıda ele alınması oyçokluğu ile kabul edildi.

Meclis daha sonra güncel konuşmalara geçti.
Editör: TE Bilisim