Serdar Denktaş, KKTC’de kurulması öngörülen temsilciliğin görevinin KKTC’deki kulüplerin mağdur olmaması için TFF’ye lisans çıkarma konusunda bilgi vermek olduğunu söyledi.

Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ekonomi Bakanı, Gençlik ve Spor Bakanı, Turizm ve Kültür Bakanı, TOBB ve TEPAV yetkilileriyle bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş havaalanında, TFF’nin FIFA’ya yaptığı başvurunun içeriği ve gelen bazı tepkiler hakkında açıklamalarda bulundu.

KKTC’deki kulüplerden futbolcuların Türkiye’nin BAL (Bölgesel Amatör Lig) Ligindeki kulüplerde, KKTC’deki kulübünden izin veya bedel ödemeden lisans çıkarabilmesi sorunun, KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda TFF Başkanı’nın da katıldığı bir toplantıda ele alındığını anımsatan Denktaş, söz konusu toplantıda soruna bir çözümün FIFA kuralları içerisinde bulunması gerektiği, böylesi bir çözüm mümkün değilse iki ülkenin sporla ilgili bakanlıklarının, bu konuda mağduriyet yaşayan kulüplerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi için bir çalışma yapması konusunda prensipte anlaştığını ifade etti.

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Genel Koordinatörü Orçun Kamalı’yı konuyla ilgili görevlendirdiğini, TC Spor Bakanlığı Müsteşarlığı, Genel Müdürü’yle çeşitli görüşmeler yaptıklarını ve bir paket hazırladıklarını belirten Denktaş, daha sonra TFF’nin kendi içinde yaptığı değerlendirme sonrasında, FIFA kuralları içerisinde bu soruna disiplinli bir çözüm bulma düşüncesiyle, FIFA’ya burada bir temsilcilik açıp açamayacağı konusunda bir başvuruda bulunduğunu kaydetti.

“TEMSİLCİLİĞİN İŞLEVİ NE OLACAKTI?”

KKTC’de açılması öngörülen temsilciliğin görevinin; “Türkiye’ye transfer olacak olan sporcuların durumunu, KTFF’ye sorması, eğer bir manisi var ise TFF’ye lisans çıkarılmaması için bilgi vermesi veya koşulları yerine getirdikten sonra lisans çıkarın diye bilgi vermesi” olarak düşünüldüğünü ifade eden Denktaş, “Bu kulüplerimizin bizden talep ettiği sorunun çözümünü sağlayabilecek bir durum. Yazılan mektup böyle bir düzenleme yapabilir miyiz çünkü Kıbrıslı Türk kulüpler, sporcular bundan mağdur diye. Böylesi bir adım attığı için TFF Başkanı Demirören ve ekibini kutlarım” dedi.

Kurumlardan gelen ve KTFF’nin açıklamalarını TC Spor Bakanı ile görüşmeden çıktıktan sonra gördüğünü kaydeden Denktaş, Ankara ziyareti esnasında gerek spor basını gerekse kensini gören herkesin açıklamalardan duyduğu üzüntüyü dile getirdiğini aktardı.

Denktaş, “‘Ne oluyor orda ne yaptık gene’ şeklinde büyük bir üzüntü var. Olayları bilmeden, dıştan takip ederek, Kıbrıs’tan yönelik bu söylemleri üzülerek izleyen altını çizerek söylüyorum Anadolu insanından özür diledim tekrar özür diliyorum. Bu özrü bir bakan olarak değil sadece bu ülkenin bir ferdi olarak da yapıyorum. Bu sorunun çözümü için talepte bulunan biz. Bu talebi çözmek için girişimde bulunan TFF ve daha yolun başında burayı yok varsaymakla suçlanıyor. Nedir TFF’nin yaptığı? Üyesi olduğu bir üst kurula önüme gelen bir sorun var. Sorun da zaten biliniyor buradaki bizim federasyonun tanınmamasından kaynaklandığını. Bu sorunu çözmek için burada bir ofis açabilirmiyim. Bunu bana soracak değil FIFA’ya soracak elbette” dedi.

KOMPLEKSİ ANLAMIŞ DEĞİLİM

Tepkilere anlam veremediğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Denktaş, “Nedir bu kompleks altını bir daha çizeyim nedir bu kompleks anlamış değilim. Bir an önce bu arkadaşlara bu kompleksten kurtulmalarını tavsiye ediyorum. Türkiye ile, Türkiye’nin kurumlarıyla, Türkiye’nin yetkilileriyle, seçilmişleriyle, atanmışlarıyla herhangi bir konuda anlaşmamak, anlaşmadığınız bu konuyu veya yanlış gördüğünüz bir konuyu tartışmak, bu tartışmayı seviyesinde tutmak elbette hepimizin yapması gerekenlerdir. Ama bir nevi yapılmak istenen yardımı hakaretamiz yaklaşımlarla karşı çıkmak, çizgiyi aşacak söylemlerle hareket etmek kompleksten başka birşey değildir” dedi.

KTFF’YE ÇAĞRI

Spor basınından temsilcilerle bugün bir araya geleceğini belirten Denktaş, “Bir an önce bu konunun çözüme kavuşması hepimizin isteği ise TFF’nin yaptığı bu girişimin soruna FIFA kuralları içerisinde bir çözüm yaratacağı konusunda hem fikir olabilirsek federasyonun da bu şekilde davranması gerekir” dedi.

KOP İLE ANLAŞMA

KOP altına girilmesi yöndeki açıklamalara da değinen Denktaş, “TFF burada bir temsilcilik açarak bu sorunu çözme yolunu ararken bu girişim bizi yok saymaktır ama gidip KOP’un altına girmek bu ülkeyi yok saymak değildir. Ben soruyorum bunu söyleyenlere KOP ile bir mutabakata vardığında ve KOP altına girersin Rum takımları işgal altında diye kabul ettikleri bölgedeki futbol sahalarında gelip maç yapacaklar mı? Ben bunun yazılı teyidini istiyorum” dedi.

Anne veya babası Türkiye doğumlu olan, ya da ebeveynlerin her ikisi Türkiyeli olan lisanslı futbolcuların Güney Kıbrıs’a geçip maç yapapıp yapamayacaklarını soran Denktaş , “Ben bunların yazılı cevabını istiyorum. Bunları düşünmeden, bunları değerlendirmeden iyi niyetli bir girişimi ‘Bizi yok saymaktır, bizi aşağılamaktır’ diyerek, Türkiye’ye saldırmayı görev addedenler artık ne yaptıklarını bir daha düşünmek durumundadır. Bunun karşısında sonuna kadar mücadele ederim. Bu tür yaklaşımlar ve söylemler nedeniyle Anadolu insanından her gün her dakika özür dilemeye de devam edeceğim. Bu insanlar çünkü bizim düşmanımız değil. Atanmış, seçilmiş insanlarıyla her türlü tartışmayı yapma hakkımız vardır. Türkiye’ye karşı, Anadolu insanına karşı onları üzecek tavırlarla konuşmak Kıbrıs Türkü’ne yakışmaz. Tarihimizde olmadı böyle şey. Ne oluyoruz, bir düşünelim” dedi.

KINAMA

Türkiye’ye sunulacak programların önce kendi içerisinde tartışılacağını ancak yaklaşımın çok çok önemli olduğunu belirten Denktaş, “Bütün bunları yapmak için biz uğraşırken Sayın Arınç’ın ziyaretinde duyduğum, çünkü o ana gelinceye kadar konuştuğum herkes Türkiye’de, inanılmaz bir üzüntü içerisinde, kulaklarına inanmayanlar dahi var ve oradan basına verdiğimiz bir demeçte bütün bu yaşanlardan üzüntü duyan Anadolu insanından özür dilemeyi burada çarpıtarak bir yetkiliden özür diledim şekline çeviren ve halkın bu anlamdaki bilgisini manipüle etmeye çalışan herkesi de kınıyorum”dedi.

“GİRİŞİM YAPMALARINI İSTEMEDİĞİNİ TFF BAŞKANINA O GÜN SÖYLEMİŞ OLSA”

TFF’nin neden bu adımı attığını, neden Anadolu insanından özür dileme noktasına geldiğini her plartformda tartışmaya hazır olduğunu da kaydeden Denktaş, “Yapılan doğrudur. Bu ülkenin gençlerinin bir sorununu çözmeye yöneliktir. Talep buradan gitmiştir. Ben beklerdim ki KTFF Başkanı bu talebi karşılamak için uğraş veren TFF’ye teşekkür etsin veya o burada yapılan toplantıda hiç bir şekilde hiç bir girişim yapmalarını istemediğini TFF başkanına o gün söylemiş olsun. Hem siz Federasyon olarak bunu bizimle yapmalısınız diyecek, hem TFF kendinin bağlı olduğu üst kurula yapabilir miyim bunu diye sordu diye ‘aşağılandık’ suçlamasıyla karşı karşıya kalacak. Bu kabul edilebilir değil” dedi.

“BEN ANKARA’DA O DURUMUN İÇİNE GİRDİM”

Hakaretamiz çizgiye varmadan her türlü tartışmanın yapılabileceğini kaydeden Denktaş, “ Ama bizim talep ettiğimiz bir şeyi çözmek için atılan bir adımı hakaretle karşılayacaksak, burdaTürkiye insanından, Anadolu insanından özür dilememiz gereken bir durum yaratıldı işte. Ben Ankara’da o durumun içine girdim işte. Kimsenin de beni veya bir başkasını bu noktaya düşürme hakkı hiçbir şekilde yoktur” dedi.

“BAŞBAKAN HAKLI OLUP OLMADIĞIMIZ KENDİSİNE İZAHAT ETTİĞİMDE ANLAYACAK”

Koalisyon ortağı CTP-BG milletvekillerinin konu ile ilgili açıklamalarına atıfta bulunan Denktaş, “Onun için koalisyon ortağı içindeki milletvekili arkadaşlarım da ne söylediğimi bilmeden, kime söylediğimi bilmeden, kimden özür dilediğimi bilmeden hangi nedenle bunu yapmak durumunda olduğumu bilmeden bir takım açıklamalar yapmışlardır. Ben anlayışla karşılıyorum. Bizim kendi içimizdeki sorundur. Sayın Başbakan benim haksız olduğumu ilan etmiştir. Haklı mıyım haksız mıyım yarın kendisine izahat ettiğimde anlar. Haklı mıyım haksız mıyım zaman da gösterir” dedi.

“KTFF OLUMSUZ CEVAP VERİRSE ADIM BİR ANLAMDA DURUR”

KTFF’nin TFF’nin adımına olumsuz bir cevap vermesi halinde, atılan adımın bir anlamda duracağını da belirten Denktaş, “KTFF olumsuz bir cevap verirse bu güzel adım da bir anlamda duracaktır, yapılamayacaktır. Ama ondan sonrası için de kimse benim kapımı çalıp futbol kapanıyor önlem al diye bana başvurmasın. Çünkü bu olayın çözümünü engelleyen kendileridir. Maksat her türlü olasılığı engelleyip KOP’un altına girmek ise bunu bu vatandaşa açık açık söylesinler. Hiç kimse kimseyi kandırmasın. Sorun çözmekse bu sorunu çözmek işte bu şekilde mümkündür” dedi.

TEMASLAR

Türkiye’deki bakanlarla yaptığı görüşmelerde, yaşanan tıkanıklıklar ve 2016-2018 protokolünü de dahil birçok konuyu tartıştıklarını kaydeden Denktaş, “2016-2018 protokolü gündeme gelecek bu yılın sonuna doğru. Bu protokolle ilgili nasıl bir yaklaşım içerisinde olduğumuz ve mali programlarla bir yere varılamayacağını mutlaka ekonomik, sosyal ve kültürel programların bir arada düşünülmesi gerektiğini, hepsini anlattık. Herkes anlayışla karşıladı, herkes Kıbrıs Türk tarafından böyle bir teklif gelmesi halinde biz bundan memnuniyet duyarız diyerek bizi karşıladı” dedi.

Serdar Denktaş, genel olarak ziyaretinin son derece yararlı geçtiğini, Turizmle ilgili sıkıntılara, imaj açısından yapılacak tanıtımlara, Girne Antik Limanı’nın yeniden düzenlenmesine çözüm bulunduğunu belirtti ve gösterdikleri ilgiden dolayı görüştüğü Bakan ve bürokratlara teşekkür etti. Denktaş, “Bizi düşündüren konulardı bunlar. Biraz daha rahatlamış bir şekilde dönmüş olduk” dedi.
Editör: TE Bilisim