Türk ulusunun denizlerde ticaret yapma hakkı ile kıyı ve limanlarını deniz ticaret hukukuna göre uyarlamasının yıldönümü olan “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı”, bugün Girne’de de törenle kutlandı.

Atatürk Anıtı’nda saat 09.00’da başlayan törende, anıta çelenkler kondu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı, şiir okundu.

Törene, Girne Kaymakamı Gürkan Kara, KTBK Lojistik Destek Grup Komutanı Piyade Kıdemli Albay İsmail Güzeller, GKK Sahil Güvenlik Komutanı Deniz Yarbay Hakan Öktemay, Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, Girne Polis Müdürü Hüseyin Yeşildağlı, GAÜ Rektörü Prof. Yıldırım Öner, bazı siyasi parti, dernek, okul, kurum kuruluşların temsilcileriyle askeri erkân katıldı.

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı GKK Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan Deniz Teğmen Yunus Yıldız yaptı.

YILDIZ: “KURTULUŞ SAVAŞI’NIN DENİZLERDE KAZANILAN BİR DİĞER ZAFERİ”

Deniz Teğmen Yunus Yıldız konuşmasında, bugün Türk ulusunun denizlerde ticaret yapma hakkı olan ve kıyı ile limanlarını deniz ticaret hukukuna göre uyarlamasının 87’inci yıldönümü kutlandığını belirterek, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun Kurtuluş Şavaşı’nın denizler konusunda kazanılan bir diğer zaferi olduğunu vurguladı.

Kabotaj’ın; Deniz Hukuku’nda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kendi kıyı ve limanları arasında yaptığı ticaret ve deniz seferi olduğunu ifade eden Teğmen Yıldız , söz konusu kanunla Türk karasuları ve limanları arasında deniz taşımacılığı yapılması hakkının sadece Türk gemilerine tanındığını kaydetti.

Teğmen Yıldız, Kabotaj Yasası’nın; denizcilik sektörüne canlılık ve dinamizim getirmesi yanında Türk deniz ticaret filosunun kapasitesini artırması ve zengin deniz kaynaklarının değerlendirilmesinin yolunu açtığını da söyledi.

Kıbrıs Türk Denizciliği’nin ise Kıbrıs Barış Harekâtı ile başladığını ifade eden Teğmen Yıldız, geçen 39 yıllık sürede uygulanan ambargo ve tüm engellemelere rağmen bu alanda önemli gelişmeler kaydedildiğini belirtti.
Deniz Teğmen Yunus Yıldız, KKTC’nin deniz ticareti, taşımacılığı ve bu alanlarda gemilere yapacağı liman hizmetleri ve yat turizm işletmeciliği girişimleriyle ekonomisini daha güçlü bir yapıya kavuşturacağını kaydetti. 
Editör: TE Bilisim