GAÜ ve AÜ Hukuk Fakülteleri işbirliğinde gerçekleşen “Deniz ve Enerji Hukuku Sempozyumu”, iki oturumda gerçekleşti. Sempozyuma, KKTC Milletvekili Doç. Dr. Tufan Erhürman, GAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Sadık Ülker, AÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu Oğuz, Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği Başkanı Alparslan Bayraktar, KKTC Anayasa Eski Başkanı Taner Enginel, Prof. Dr. Hakan Karan, Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Turhan, Doç. Dr. Cavid Abdullahzate, Doç Dr. İsmail Demir, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Sempozyumun açılış konuşmalarını GAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Sadık Ülker ve AÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu Oğuz gerçekleştirdi.

GAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Sadık Ülker gerçekleştirmiş olduğu açılış konuşmasında, GAÜ’nün 1985 yılında kurulup, KKTC’nin ilk üniversitesi olduğunu belirterek bugün 8 fakülte, 5 yüksek okul ve 2 enstitüsü bulunduğunu ve 96 ülkeden 13 bin öğrencisi olduğunu söyledi. Ülker, GAÜ’nün bugün 30’uncu akademik yılını kutladığını belirterek yapmış olduğu çalışmlar ile sadece Kıbrısın değil, tüm bölgenin dikkatini üzerine çektiğini belirtti.

2014-2015 akademik yılında GAÜ’nün birçok sempozyuma ve kongreye ev sahipliği yaptığını bildiren Ülker, “Deniz ve Enerji Hukuku Sempozyumu”nu Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi işbirliğinde gerçekleştirdiklerini ifade etti. Ayrıca bu hafta bir başka uluslararası sempozyuma daha ev sahipliği yapoacaklarını vurgulayan Ülker, 6 Mart Cuma günü “I.Uluslararası Denizcilik ve Ulaştırma Sempozyumu”na ev sahipliği yacaklarını söyledi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu Oğuz gerçekleştirmiş olduğu açılış konuşmasında, gerçekleştirdikleri “Deniz ve Enerji Hukuku Sempozyumu”nda iki temel unsur üzerinde duracaklarını belirterek, bu iki konunun da hayati önem taşıdığını ifade etti. Oğuz, bu konularda hukuki sorunların ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek, ilk kez sorunların 15’inci yüzyılda enerji kaynaklarının denizden sağlanabileceğinin anlaşılması ile birlikte başlayan arayış sonucunda ortaya çıktığını bildirdi. Oğuz, bu doğrultuda deniz hukukunun ilk olarak deniz taşımacılığı ve ticareti üzerine ortaya çıkarak, 2’inci olarak ise denizlerdeki doğal kaynakların kullanılması ve işletilmesi konusunda başladığını söyledi.

Oğuz ayrıca, Girne Amerikan Üniversitesi’ne işbirliği ve göstermiş olduğu evsahipliğine teşekkürlerini sunarak, konularınlarında uzman akademisyenlere ve konuşmacılara katılımlarından dolayı teşekkürlerini sundu.

GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüsü Millenium Senato Kongre salonunda gerçekleşen sempozyum,”Uluslararası Hukuk Bağlamında Kıbrıs’ta Münhasır Ekonomik Bölge ve Yeraltı Zenginlikleri Sorunu, Dünya Enerji Görünümünde Türkiye ve Doğu Akdeniz’in Rolü, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasa’sı ile 1985 KKTC Anayasa’sı ışığında Kıbrıs’ta Hidrokarbon Konusunun İrdelenmesi, Doğalgaz Ekseninde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Mısır İlişkileri, Özele Duyarlı Deniz Alanları, Doğu Akdenizde Enerji Stratejileri ve Deniz Alanlarının Sınırlandırılması, Milletlerarası Hukukta Kıyı Ötesi Tesislerince Yürütülen Petrol Araştırma ve İşletme Faaliyetlerinden Kaynaklanan Sınır Ötesi Kirlenme Zararlarına İlişkin Sorumluluk ve Tazminat Sorunları” konu başlıklarında iki oturum halinde devam etti.

Editör: TE Bilisim