Değişik tarihlerde öldürülen ve “Demokrasi Şehitleri” olarak adlandırılan isimler için bugün Lefkoşa Mezarlığı’ndan anma töreni düzenlendi.

Törende, İnkılapçı gazetesi kurucusu, sendikacı Fazıl Önder Saraç, Türk Eğitim Kulübü kurucusu Ahmet Yahya, Leymosunlu Berber Ahmet İbrahim, Cumhuriyet gazetesi yazarları Avukat Ahmet Muzaffer Gürkan ile Avukat Ayhan Hikmet, İnkılapçı gazetesi yazarı, sendikacı Derviş Ali Kavazoğlu ile Kostas Mişaulis, Yenidüzen gazetesi yazarı Kutlu Adalı ve 1976-1979 yılları arasında Türkiye’de yüksek öğrenimleri sırasında öldürülen Özer Elmas, Mehmet Ömer, Muharrem Özdemir, Ercan Turgut, Mustafa Ertan ve Sadık Cemil anıldı.

Anma törenine, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bazı bakan ve milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Törende, saygı duruşunun ardından Demokrasi Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Burhan Eraslan ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu birer konuşma yaptı. Konuşmaların tamamlanmasından sonra demokrasi şehitlerinin kabirleri gezilerek, çiçekler bırakıldı.

ERASLAN

Demokrasi Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Burhan Eraslan, demokrasi şehitlerinin Kıbrıs’ta barış içinde bir arada yaşamanın mümkün olduğu siyasetini savundukları ve toplumlararası barış için mücadele ettiklerinden dolayı gerici, karanlık güçler tarafından katledildiklerini kaydetti. Eraslan, “Faillerinin meçhul olması kanayan yaramızdır” dedi.

Demokrasi şehitleri adına bir anıt yükseltilmesinin gerektiğine inandıklarını belirten Eraslan, bu yönde çalışma yapacaklarını açıkladı.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da demokrasiye ulaşmak adına kat edilen mesafelere, bedeller ödenerek ulaşıldığını belirtti. Yorgancıoğlu, “Biz biliyoruz ki bu katledilen dostlarımız yanında çok sayıda insan da ülkeden göç etmek zorunda bırakılmıştır” dedi.

Kıbrıs sorununun çözümü ve demokraside istenilen noktaya ulaşılmak adına kat edilmesi gereken mesafeler bulunduğunu söyleyen Yorgancıoğlu, bu hedeflere ulaşana kadar mücadeleye devam etme hedefinde olduklarını vurguladı.

Yorgancıoğlu, “Bugüne kadar kavgada düşenlerin anısı yolumuzu aydınlatacak” dedi. 
Editör: TE Bilisim