İçişleri ve İskan eski Bakanı, Doğu Akdeniz Üniversitesi’ni oluşturan Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün kurucusu Onay Fadıl Demirciler, ölümünün 20’inci yılında Lefkoşa Kabristanlığı’ndaki mezarı başında anıldı.

Törende, Demirciler’in kardeşi Sayman Demirciler, eşi Serpin Onay Demirciler, Gazeteci ve Araştırmacı Yazar Ahmet Tolgay birer konuşma yaptı.

Sayman Demirciler, kardeşinin, vizyonu ve projeleri olan bir kişi olduğunu, yaptıkları ve başarıları ile uzun bir ömürde başarılabilecekleri kısa bir zamana sığdırdığını kaydetti.

Onay Fadıl Demirciler’in çalışmalarını azimle devam ettirerek başarıya ulaştığını söyleyen Demiciler, eksikliğini hep hissettiklerini belirtti. Demirciler, kardeşi ile ilgili anılarını da paylaştı.

Onay Fadıl Demirciler’in eşi Serpin Onay Demirciler de “Ülkesi için çalışan vizyon sahibi bir kişiydi, bilgi ve cesaretle projelerini hayata geçirdi” dedi.

Onay Fadıl Demirciler’in KKTC’nin üniversiteler ülkesi olma yolunu açtığını belirten eşi Demirciler, “Ne acıdır ki DAÜ üzerinde büyük bir paylaşım yarışı başladı” diye konuştu.

Gazeteci ve Araştırmacı Yazar Ahmet Tolgay da Demirciler ile tanışmalarını ve anılarını anlattı. Filiz Besim ile birlikte, “Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin Bir Döneminin ve Bir Yaşamın Öyküsü: Onay Fadıl Demirciler” isimli kitapta Demirciler’i anlattıklarını söyleyen Tolgay, yaşamının birkaç kelime ya da kitapla anlatılamayacağını ifade etti.

Demirciler’in en büyük idealinin Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nü kurmak ve üniversiteye dönüştürmek olduğunu kaydeden Tolgay, “Bugün onun ne kadar vizyon sahibi olduğunu anlayabiliyoruz” dedi.

Anma törenine siyasilerin ve bakanların katılmadığını söyleyen Tolgay, “Vefa kültürü giderek yok oluyor” diye konuştu. 



Editör: TE Bilisim