Medya Etik Kurulu, kendisine ulaşan şikâyetleri değerlendirerek bir dizi yeni kararlar aldı. Kurul tarafından bugün yapılan açıklamada; haber sitelerine, internet gazeteciliği deklarasyonunun gereklerine uygun davranmaları çağrısı yapıldı. Kurul ayrıca, iki şikayete ilişkin kararlar aldı.

İnternet gazeteciliği deklarasyonu hayata geçirilsin

Yenidüzen haber sitesi editörü Sayın Ulviye Akın Uysal, Medya Etik Kurulu’na yaptığı şikayet başvurusunda, gazetenin özel haberlerinin link verilmeksizin bütünüyle başka siteler tarafından kullanıldığını ifade etti.

Medya Etik Kurulu; haberi yayımlayan haber sitesi nezdinde girişimde bulunurken, genel bir uyarı yapma kararı da aldı. Kurul adına açıklama yapan Başkan Prof. Dr. Süleyman İrvan, medya kuruluşları tarafından üretilen özel haberlerin nasıl kullanılması gerektiğinin deklarasyonda net biçimde ifade edildiğini, haber özetlendikten sonra ilgili haber sitesine link verilmesi gerektiğini belirtti. İrvan, “Haber siteleri, meslektaşlarının emeğine saygılı olmalı ve okuru diğer siteye yönlendirmekten kaçınmamalıdır” dedi.

Zanlıların açık isimleri verilmemeli

Medya Etik Kurulu’na şikâyette bulunan bir yurttaş, bir ihbar sonucu kardeşinin de içinde bulunduğu üç kişinin uyuşturucu bulundurma suçlamasıyla polis tarafından gözaltına alındıklarını; konuya ilişkin haberlerin bazı gazetelerde ve haber sitelerinde yayımlandığını; haberlerde gözaltına alınanların açık isimlerinin verildiğini; ancak polis tarafından arabada bulunan maddenin laboratuvar testiyle uyuşturucu olmadığının anlaşıldığını ve tutuklanan kişilerin dava okunmadan serbest bırakıldıklarını belirtti. Şikayetçi okur, gözaltıyla ilgili haberlerin haber sitelerinin sayfalarında yayımlanmaya devam ettiğini, bu durumun suçsuz oldukları anlaşılan kişilerin mağduriyetinin sürmesine yol açtığını dile getirdi.

Kurul, şikayeti, www.havadiskibris.com haber sitesinin Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Ekmekçi’ye iletti. Medya Etik Kurulu’nun talebi üzerine suçsuzluğu anlaşılan kişilere ilişkin haberler düzeltildi.
Kurul adına yapılan açıklamada, duyarlık gösteren haber sitesinin sorumlularına teşekkür edildi. Medya Etik Kurulu, polis haberlerinde kişilere dava okunana kadar zanlıların açık isimlerinin ve görüntülerinin yayımlanmamasının daha doğru olacağını; mahkemede dava okunduktan sonra masumiyet karinesini de göz önünde bulundurarak isimlerin açıklanabileceğini; haberlerde zanlıların açık isimleri verildiyse, haber siteleri yöneticilerinin kendilerine ulaşan şikâyetlere karşı duyarlı davranmalarının ve kendilerine dava okunmayan zanlıların haberlerdeki isimlerini geriye dönük olarak haberlerden çıkarmalarının ya da aynı haberin altına bir düzeltme koymalarının beklendiğini belirtti.

Eleştiri sınırları aşılmasın

Medya Etik Kurulu’na şikâyet başvurusu yapan CTP-BG Girne Milletvekili Sayın Abbas Sınay, 17 Şubat 2014 günkü Realist gazetesinin “Kulis” ekinde yer alan “Organize İşler Bunlar” başlıklı manşet haberde kendisine hakaret edildiğini, şahsının rencide edildiğini; yine aynı gazetenin “Mesajı Olan Alsın” sütununda şahsının küçük düşürüldüğünü savundu.

Konuyu değerlendiren Kurul, gazetenin doktor raporlarıyla ilgili olarak yaptığı haberlerde gazetecilik etiği açısından bir sorun görmediğini, ilgili gazetenin bu türden bir uygulamayı haber yapmasının yanında, iddiasını belgelerle desteklemesinin de en doğal gazetecilik görevi olduğunu ifade etti.

Ancak Kurul, ilgili gazetenin, şikâyete konu olan diğer iddialarını destekleyecek kanıt sunmadığını ve eleştiri sınırlarını aşarak milletvekilini incitici ifadelere yer verdiğini saptadı. Kurul, ayrıca, suçlanan kişilere “cevap hakkı” kapsamında savunma imkânı tanımanın doğru bir gazetecilik davranışı olacağını; özellikle haber hazırlığı safhasında suçlanan kişilerin ifadelerine başvurulmasının gerektiğini belirtti.
 
Editör: TE Bilisim