KKTC’nin aktif sivil toplum örgütlerinden olan Avcılık Federasyonu ile Doğu Akdeniz Üniversitesi Su Altı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi (DAÜSAGAM) eğitim başta olmak üzere “doğa koruma” alanında işbirliği yapacak.
İşbirliğinin ilk adımı olarak KKTC Avcılık Federasyonu’na bağlı olarak çalışan av korucularına deniz kaplumbağalarının korunması çalışmaları ile ilgili seminer yapıldı. Avcılık Federasyonu Genel Sekreteri Hasan Kolozali ve Gazimağusa Avcılık ve Atıcılık Birliği Başkanı Erol Adalıer ve Avcılık Federasyonu Eğitim Asbaşkanı Bilim Uzmanı Nazım Kaşot’un da katıldığı eğitim seminerinde koruma çalışmalarında uygulanması gereken teknikler anlatıldı. Bilgilendirme faaliyetleri alanda yapılacak çalışmalarla devam edecek

Dünyadaki deniz kaplumbağası türleri, yayılış alanlarının tamamında veya önemli bir bölümünde yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Ülkemiz sahillerinde ise, düzenli olarak yuva yapan iki tür Chelonia mydas ve Caretta caretta "tehlike altında" olan canlılar olarak tanımlanmaktadır, Chelonia mydas’ın Akdeniz populasyonu ise kritik derecede tehlike altında olarak belirtilmiştir. KKTC kıyı kuşağı, tarihi ve doğal zenginlikleriyle haklı bir üne kavuşmuş, bununla birlikte kıyı bölgelerindeki hızlı nüfus artışı ile bölgenin canlı ve cansız kaynakları üzerindeki baskı da artmıştır. Son yıllarda giderek gelişen turizm ile ortaya çıkan yoğun yapılaşma, insanların kıyı bölgelerindeki aşırı yığılması, kötü arazi kullanımı, endüstriyel veya tarımsal kaynaklı kirleticilerin denize ulaşması kıyı habitatlarının ve ekosistemlerinin farklı ölçeklerde bozulması sonucunu doğurmuştur.
Hasan Kolozali ve Erol Adalıer, KKTC’deki en büyük sivil toplum örgütünün üyeleri ve avcılar olarak vizyon ve misyonlarını geliştirerek, doğa koruma konusunda çok daha etkin olacaklarını belirttiler.

 
Editör: TE Bilisim