Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ercan Hoşkara ile DAÜ TV Sunucusu Çiğdem Duvarcı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Kent ve Mimarlık” adlı programa bu hafta AHEDD Construction Direktörü, Müteahhit-Mimar Erdoğan Bekiroğlu konuk oldu. Söz konusu programda “Gazimağusa Kanalizasyon Projesi’nin sorunları ve nedenleri” ele alındı.

Gazimağusa Kanalizasyon Projesi’nin 3. Etap çalışmalarını yürüten şirketin direktörü Müteahhit-Mimar Erdoğan Bekiroğlu, firma olarak 12 yıldır su-elektrik altyapısı, yol, kaldırım yapım çalışmaları gerçekleştirdiklerinden söz etti. Bekiroğlu kanalizasyon projesinin aşamalarından ve paydaşlarından bahsederek, projenin 1. ve 2. etabının Avrupa Birliği tarafından yürütüldüğünü, ancak yaşanan sıkıntılar neticesinde Gazimağusa Belediyesi’nin ancak 3. etaba dahil olabildiğini bildirdi. 3. Etap çalışmalarında belediyenin açmış olduğu ihaleyi alarak tedbirlere başladıklarını bildiren Bekiroğlu, çalışmalar ışığında boru hatlarından kameralarla görüntüler aldıklarını, görüntüleri inceleyip yanlış yapılan bölgeleri de yeniden ele aldıklarını özetledi. CCV kamera görüntülerinin de aktarıldığı programda Bekiroğlu, şehrin yeni bir kanalizasyon sistemine neden ihtiyaç duyduğunu, işlemin nasıl yapıldığını ve sonrasının nasıl planlandığını anlattı. Kentte önceleri katı atıkta vahşi depolama mentalitesi bulunduğunu bildiren Bekiroğlu, evlerden çıkan sıvı atıklar için de vahşi depolama uygulandığını aktardı. Bekiroğlu sonuç olarak, septik tanktan emici kuyuya ve yeraltına giden suyun yeraltı kaynaklarına da tahribat verdiğine değindi. Bu durumun yeni bir kanalizasyon sistemini elzem kıldığını vurgulayan Bekiroğlu, kanalizasyon sisteminin yenilenmesi sonucunda atık suyun arıtma tesisleriyle 2. bir kullanıma imkan sağladığını ve yeraltı su kaynaklarına temiz giden suyun da geri dönüşüm olarak yeraltında kullanılabildiğini ifade etti. Erdoğan Bekiroğlu programda teknik olarak yanlış uygulamaların ortaya çıkardığı koku problemi ve kazılan yerlerin yeniden kazılmasının nedenlerini de tüm şeffaflığıyla anlattı.

Projede çok büyük hatalar bulunduğunu dile getiren Bekiroğlu, uygulama sırasında da problem yaratan konulara değindi. Bekiroğlu, öncelikle kullanılan boru malzemesinin özelliğinin 55 noktada yetersiz kaldığını, boruların döşenmesinden sonra üzerine gelen ağırlığın deformasyona neden olduğunu ve dışarıdan içerisine de su almaya başlamış olduğunu anlattı. Öte yandan borular döşenirken standartın dışında daha az uygulanan eğimin sıvı ve katı atıkların birikmesine neden olduğunu ifade eden Bekiroğlu, yanlış eğimin de kokuya sebebiyet verdiğini vurguladı. Bekiroğlu, tüm bu uygulamalar esnasında kontrolün yeterli olamamasından ve anında müdahale yapılamamasından ötürü vatandaşın ciddi şekilde mağdur olduğunu savundu. Bekiroğlu öte yandan, kanalizasyon borularının evlere bağlanması esnasında yaşanan yanlış uygulamaların da sorunlar arasında yer aldığını kaydetti. Özet olarak en ciddi sorunun işleyişteki koordinasyon yetersizliği olduğunu bildiren Bekiroğlu, 3. etap çalışmalarını üstlendikleri dönemde problemleri en aza indirmeyi başardıklarını savundu. Bekiroğlu bu tür uygulamalarda yaşanan aksaklıklarla vatandaşı en az mağdur etmenin yolunun, paydaşlar arasında doğru bir koordinasyondan geçtiğini ve somut önerilerle çözüme gitmenin hedeflenmesi olduğunu ifade etti.
Kent ve Mimarlık adlı programın söz konusu bölümü 30 Temmuz 2014 Çarşamba günü 13:30-14:15 saatleri arasında BRT 2 kanalında yayınlanacaktır.
 
Editör: TE Bilisim