DAÜ’lü akademisyenler, çalışanlar ve öğrencilerin, özellikle kampüs içinde artan sahipsiz ve terk edilmiş kedi ile köpeklerin yaşam kalitelerini iyileştirme girişimi olan KAY Projesi, hayvanların insanlardan uzak barınaklarda tutulmaları yerine, kısırlaştırılıp bakımlarının yapılması ve tanınmaları için kulaklarına takılan sarı küpeler ile kampüse bırakılma aşamalarından oluşan bir ‘koruma’ anlayışı üzerine kuruldu.

Söz konusu proje kapsamında bugüne kadar toplamda 34 erkek ve dişi köpek kısırlaştırılarak iç ve dış parazit tedavileri yapıldı, numaralanarak çiplendi ve küpelendi. Hayvanların kısırlaştırma, aşı, tedavi ve küpeleme işlemleri Gazimağusa Veteriner Dairesince, kısırlaştırma sonrası bakımları ise DAÜ’lü gönüllüler ve DAÜ Hayvanlara Yardım Kulübü öğrencileri tarafından yapılıyor. Periyodik olarak hayvanlara yapılan iç ve dış parazit tedavilerinin yanında DAÜ yemekhanelerinden artan yemekler kampüs hayvanları için oluşturulan kovalarda toplanıp önceden belirlenen yerlere DAÜ Hayvanlara Yardım Kulübü gönüllü öğrencileri tarafından günde iki kez su ve yemek veriliyor. Kısırlaştırılan hayvanlara proje kapsamında çalışan gönüllülerce isim verilerek tam bir DAÜ’lü olmaları da sağlanıyor.

DAÜ Öğrenci Hizmetleri ile Sosyal ve Kültürel İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ülker Vancı Osam “DAÜ Hayvan Dostu Kampüs Olmaya Devam Edecek” şeklinde yaptığı açıklamasında barınakların sürdürülebilir olmadığını bu nedenle de en sağlıklı ve sürdürülebilir yöntemin Kısırlaştır-Aşılat-Yaşat projesi olduğunu dile getirdi. Kısırlaştırılan hayvanlardan sahiplenilenler olduğunu da belirterek, bu durumun istenilen bir durum olduğunu, sahiplenmek isteyenlerin proje kayıtları açısından kendilerine de bilgi vermelerinden mutluluk duyacaklarını ifade etti.

Prof. Dr. Osam projenin bundan sonraki aşamalarında kampüs içinde ve kentte hayvan sahibi olma ve hayvan refahı konusunda farkındalık ve bilinç yükseltme etkinliklerine ağırlık vereceklerini de belirterek Gazimağusa’daki tüm kişi, kurum ve kuruluşlara ‘hayvan dostu kent’ olmak için işbirliği çağrısı yaptıklarını ve DAÜ’nün hayvan dostu kampüs olmaya devam edeceğini belirtti.

Editör: TE Bilisim