Kıbrıs AB Derneği Başkanı Mustafa Damdelen, Türkiye’deki Gezi Parkı eylemlerinin, demokrasisinin sağlıklı gelişimi için hayati önem taşıdığını; şiddete son verilerek eylemcilerin taleplerinin ciddiye alınması gerektiğini belirtti.

Damdelen, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Demokratik, laik, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygılı çağdaş yaşam anlayışına müdahaleler Türkiye halkını patlama noktasına getirdi” iddiasında bulunarak, eylemlerin oluşan birikimlerin sonucu olduğunu ifade etti.

Açıklamasında, “AKP’nin Kıbrıs Türk toplumunun siyasi iradesine ve yaşam şekline müdahaleleri de hoş karşılanmamaktadır ve durdurulmalıdır” ifadelerine yer veren Damdelen, Türkiye’deki iktidar partisi AKP’nin “ekonomik bağımlılığı da kullanarak Kıbrıslı Türklerin siyasi yaşamına müdahale ettiğini; ekonomik kültürel ve sosyal yapısını şekillendirmeye çalıştığını” savundu.

“TOMA YERİNE YANGIN SÖNDÜRME HELİKOPTERİ ALINSIN”

Türkiye’deki hükümeti Kıbrıs Türk Toplumu’nun demokrasi kültürünü inceleyip örnek alması için heyet göndermeye çağıran Damdelen, KKTC’de 80 bin kişilik mitinglerde bile ölüm ya da yaralanma olayı meydana gelmediğini belirtti.

“Böylesi demokrasi kültürüne sahip bir topluma demokratik tepkilerini bastırmak için TOMA siparişi vermek kabul edilemez. Türkiye Gezi Parkı eylemlerini TOMA’larla ezmeye çalışan zihniyet ayni yanlış uygulamaları Kıbrıs’ta da yapmayı planlamaktadır” görüşünü savunan Damdelen, TOMA yerine yangın söndürme helikopteri alınması önerisini desteklediklerini ifade etti.

Editör: TE Bilisim