“Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası”nın kurulmasıyla ilgili yasanın Cumhuriyet Meclisi'nde önümüzdeki haftalarda onaylanmasının beklendiği, Orkestra’nın ilk konserini 15 Nisan’da “Dünya Sanat Günü” dolayısıyla Bellapais Manastırı’nda Kıbrıslı Türk sanatçılar için vereceği bildirildi.

16 Nisan Çarşamba günü protokol için bir konser verecek olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın 17 Nisan’da da ücretsiz ve halka açık bir konser vereceği belirtildi.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, müziğin evrensel ve toplumsal değeri yüksek, insan yaşamı için vazgeçilmez bir unsur olduğu ifade edildi.

KKTC’de uzun zamandan beri süregelen “Devlet Senfoni Orkestrası” kurulması çalışmalarının çeşitli sebeplerden dolayı bir türlü istenilen sonuca ulaştırılamadığı dile getirilen açıklama şöyle devam etti:

“Sadece bu alanda kendini yetiştirmiş gönüllülerden oluşan çoğu amatör müzisyenimiz takdir edilecek bir tutumla ‘Devlet Senfoni Orkestrası’ adını duyurma amacıyla yılda birkaç kez konser verdiler.

Geçen uzun süre içerisinde birçok gencimiz, bir dönem teşvik de edilerek, başta Türkiye’deki konservatuarlar olmak üzere, çeşitli ülkelerde enstrüman eğitimlerini tamamlamışlar ancak KKTC’de iş imkanı bulamadıkları için büyük bir çoğunluğu mezun oldukları yerlerdeki orkestralarda görev almışlardır.”

“Dünya Sanat Günü”nün birçok ülkeyle birlikte KKTC’de de 15 Nisan 2012 tarihinden bu yana kutlanmaya başlandığı kaydedilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun bu kutlamaya özel bir önem verdiği kaydedildi.

“Bu amaçla Cumhurbaşkanımız Dr. Derviş Eroğlu’nun direktifleriyle ülkemiz sanatçılarının bir araya gelerek kaynaşmasına, sorunlarını ve beklentilerini bire bir yüz yüze konuşabilecekleri bir ortam yaratılması için 2012 yılından bu yana sanatçılarımıza yönelik resepsiyonlar düzenlenmektedir” denilen açıklamada, müzik sanatçılarının sorunlarının da konuşulduğu bu ortamda senfoni orkestrası konserlerinin düzenlenmesi, çok sesli müziğin tanıtılması, sevdirilmesi ve en önemlisi bu alanda yetişen gençlere sahip çıkılması taleplerinin de Eroğlu’na iletildiği belirtildi.

Bundan yola çıkarak Cumhurbaşkanlığına bağlı, “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası”nın kurulmasına karar verildiği ifade edilen açıklamada, bu amaçla bir yasa çalışması başlatıldığı dile getirildi.

“YASA MECLİSE SEVK EDİLDİ”

Yasa için pek çok bilirkişi ve uzmandan yararlanıldığı, hazırlanan tasarının hükümete sunulduğu ve Cumhuriyet Meclisi’ne sevk edilmesinin sağlandığı belirtilen açıklama şöyle devam etti:

“Sevindirici bir şekilde Sayın Cumhurbaşkanımızın 2013 yılı resepsiyonunda verdikleri söze uygun olarak ilgili yasa 8 Nisan 2014 tarihinde Cumhuriyet Meclisi İdari ve Sosyal İşler Komitesi’nde görüşülmüş, oy birliği ile kabul edilerek Genel Kurul’a sevk edilmiştir.

Önümüzdeki haftalarda Cumhuriyet Meclisimizde görüşülüp yasallaşması beklenen yasa ile ‘Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’ kurulması gerçekleşmiş olacak. Yasa kurulacak orkestranın, biri şef, 38’i enstrüman sanatçısı, 39 kişiden oluşmasını öngörüyor.

Orkestranın oluşmasından sonra düzenli çalışabilecekleri ve konserlerin verebileceği bir konser salonu ihtiyacını giderebilmek için, de Vakıflar İdaresi’nin bünyesinde bulunan, şu anda atıl durumda olan Lefkoşa’daki ‘Vakıflar Sineması’nı konser, sergi ve konferans salonuna dönüştürmesi için Türkiye’den de akustik uzmanı getirmek sureti ile gerekli çalışmalar başlatılmıştır.”

Projenin uygulama aşamasına geldiği belirtilen açıklamada, bu gelişmelere dikkat çekmek ve KKTC’de bir senfoni orkestrası oluşabileceğini gözler önüne sermek amacıyla yapılan çalışmaların sonuç verdiği, büyük çoğunluğu yurt dışında yaşayan KKTC’li sanatçılardan oluşan senfoni orkestrasının bu yılki Dünya Sanat Günü etkinliklerinde konser vereceği bildirildi.

Açıklamada konserle ilgili şu bilgilere yer verildi:

“Girne Bellapais Manastırı’nda sanatçılara, Lefkoşa Yakın Doğu Üniversitesi’nde protokole, Gazimağusa Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Merkezi’nde halka açık olarak düzenlenecektir. Her üç konserde, seslendirilecek eserlerden bir tanesi aynı zamanda orkestrayı da yönetecek olan Şef Ali Hoca’nın olup, tamamı ile Kıbrıs Türk folkloru motiflerinden yaralanılarak bestelenmiştir.”

“İLK KONSER KIBRISLI TÜRK SANATÇILAR İÇİN VERİLECEK”

15 Nisan Salı günü “ Dünya Sanat Günü” dolayısıyla ilk konserin saat 19.30’da Bellapais Manastırı’nda Kıbrıslı Türk sanatçılar için verileceği konserin ardından, Cumhurbaşkanı’nın sanatçılar için vereceği resepsiyona geçileceği ifade edilen açıklamada, 16 Nisan Çarşamba saat 20.00’de de Lefkoşa’da Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde protokol için bir konser verileceği kaydedildi.

17 Nisan Perşembe günü ise, saat 20.00’de Gazimağusa’da Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Merkezi’nde son konserin verileceği belirtilen açıklamada, ücretsiz ve halka açık yapılacak konserin davetiyelerinin Cumhurbaşkanlığı ve Gazimağusa Kaymakamlığı’ndan elde edilebileceği bilgisi verildi. 
Editör: TE Bilisim