Yasa gereği seçim sonuçları ilan edilinceye kadar yürürlükte kalacak seçim yasakları YSK tarafından önümüzdeki günlerde bir duyuruyla kamuoyuna hatırlatılacak.

Yasaklar arasında istihdamlar, terfiler, törenler, atamalar, T ve ateşli silah izinleri ile vatandaşlık verilmesinin durdurulması yanında öğrencilerle kamu görevlilerine ve kamu yayıncılığına yönelik kurallar yer alıyor.

Seçim sonuçları ilan edilinceye kadarki sürede; Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlarla milletvekilleri yurt içinde yapacakları gezileri makam arabaları ve resmi hizmet araçlarıyla yapamayacak. Bu süreçte, karşılama ve uğurlamalarda törenler yapılamayacak, resmi ziyafet verilemeyecek, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar seçimle ilgili faaliyetlerinde ve konuşmalarında 5/1976 sayılı Seçim ve Halkoylaması Yasası kuralları ile bağlı olacak.

Yine Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar ve milletvekilleri ile adayların yurt içinde yapacakları gezilere hiçbir kamu görevlisi katılamayacak.

RESMİ SÜREÇ 22 ŞUBAT PAZAR GÜNÜ BAŞLIYOR

Yüksek Seçim Kurulu’nun yayımladığı seçim takvimine göre, seçim süreci 22 Şubat’ta, propaganda süreci 24 Mart’ta başlayacak. Adaylık başvurularının 13 Mart’ta yapılacağı seçimin kesinleşen adayları 23 Mart’ta ilan edilecek.

YSK’nın ilan ettiği takvime göre, siyasal partilerin adaylarını 10 Mart’a kadar saptaması gerekiyor.

ADAYLIK BAŞVURU GÜNÜ 13 MART

13 Mart adaylık için başvuru günü. YSK, aynı gün adayları geçici olarak ilan edecek.

Sandık seçmen listelerinin askıya alınmasının son gününün 15 Mart olarak belirlendiği takvime göre, adaylar 22 Mart’ta kesinleşecek ve 23 Mart’ta ilan edilecek.

Yine 23 Mart’ta duvar ilanları için ilçe seçim kurullarında ad çekme işlemi yapılacak.

PROPAGANDA SÜRECİ 24 MART’TA BAŞLAYACAK

Cumhurbaşkanlığı seçim propagandası dönemi ise 24 Mart’ta başlayacak.

YSK, 28 Mart’ta oy pusulalarının düzenlenmesi için adaylar arasında yapılacak ad çekmeyi duyuracak.

29 Mart, siyasal partilerle bağımsız adayların BRT’de propaganda yapmak için YSK’ya dilekçe vermelerinin son günü.

30 Mart’ta oy pusulalarının düzenlenmesi için YSK’da ad çekme işlemine gidilecek. Aynı gün BRT konuşmalarının yayın zamanı ve sırasının saptanması için de ad çekilecek. 30 Mart ayrıca sandık seçmen listelerinin tamamlanmasının son günü.

KAMUOYU YOKLAMALARININ YAYIMLANMASI 4 NİSAN’DAN SONRA YASAK

Seçimle ilgili kamuoyu yoklama ve araştırmalarının yayımlanması 4 Nisan’dan sonra yasak olacak. Seçmen kartları ise 16 Nisan’a kadar dağıtılacak.

Cumhurbaşkanlığı seçim propagandası süreci 18 Nisan akşamı sona erecek ve seçmenler 19 Nisan Pazar günü 5 yıl süreyle görev yapacak Cumhurbaşkanı’nı seçmek üzere sandığa gidecek.

ADAYLAR

Halen 19 Nisan Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olacağını açıklayan 6 kişi bulunuyor. UBP ile DP-UG’nin desteklediği Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bağımsız aday olacağını açıklarken, CTP-BG’nin adayı Cumhuriyet Meclisi Başkanı da olan Sibel Siber…

TDP ve BKP’nin desteklediği eski siyasetçilerden Mustafa Akıncı ve eski müzakereci, akademisyen Kudret Özersay bağımsız aday olarak yarışta yer alacak.

KSP, 19 Nisan Cumhurbaşkanlığı seçimi için adayını Mustafa Onurer olarak açıkladı.

KKTC seçimlerinin renkli ismi Arif Salih Kırdağ da, 19 Nisan’daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olduğunu açıklamıştı.
Resmi propaganda sürecinin çok öncesinde seçim gezilerine ve faaliyetlerine başlayan adayların çalışmaları sürüyor.

5 YILDA BİR…

KKTC’de Cumhurbaşkanlığı seçimi 5 yılda bir yapılıyor.

Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ardından 15 Kasım 1983’te ilan edilen KKTC’de ilk cumhurbaşkanlığı seçimi 1985’te yapıldı ve Rauf Denktaş cumhurbaşkanı olarak seçildi.

1990, 1995 ve 2000 yıllarındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini tekrar kazanarak görevine devam eden Denktaş, 2005’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmamıştı.

2005’teki seçimi Mehmet Ali Talat kazanmış ve KKTC’nin 2. Cumhurbaşkanı olmuştu.

2010’daki Cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi ise halen KKTC’nin Cumhurbaşkanı sıfatıyla görevini sürdüren Derviş Eroğlu oldu.
Editör: TE Bilisim