“Geciken adaletin adalet olmayacağının da bilinci içerisinde, sosyal adaletin bir bütün olarak bu ülkede yeşermesi için yıllardır mücadele eden bir insan olarak yapılabilecek çok şey olduğuna inanıyorum.”

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı “Her şeyi sadece çözüme endeksli düşünmeden, bir yandan çözüm için Kapalı Maraş bölgesinin BM kontrolünde her iki toplumun kullanımına açılması, GSM sistemlerinin bağlanması gibi konuları paralel bir süreçte gündeme getirebileceğimiz gibi, kendi düzene sokma konusunda da çözümü beklemeden bir şeyler yapabiliriz. Ekonomisi ve demokrasisiyle daha güçlü bir yapı bizi gelecekte federal bir çözümde çok daha güçlüve hazır kılar, Avrupa Birliği süreçlerinde de daha rekabetçi yapar. Tüm bunlar birbiriyle ilişkili konular, ancak hepsi sonunda gelip adalete dayanır. Adaletin olmadığı yerde hiçbir şeyin huzuru, güveni olmaz” dedi
Akıncı bugün, Barolar Birliği’ni ziyaret ederek Birlik Başkanı Ünver Bedevi ve Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya geldi.Akıncı’ya gönüllülerden oluşan genç avukatlar eşlik etti. Akıncı görüşmenin başında Barolar Birliği’nin taşındığı yeni binanın hayırlı olmasını diledi ve sivil toplumun güçlendiğini görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Görüşmede ‘Dört Boyutlu Siyaset’ başlığında özetlediği temel ilkelerini Başkan ve üyelere aktaran Akıncı, önümüzdeki beş yılın Kıbrıs için son derece önemli olduğunun altını çizerek, “onun için var gücümüzle iki tarafın da haklarını gözetecek bir uğraş vereceğiz” dedi.
Yerel Yönetim seçimlerinden bu yana Karpaz’dan Yeşilırmak’a kadar dolaşarak halkın nabzını tuttuğunu da ifade eden Akıncı, “Biz bu seçimin sonucundan umutluyuz. Bunu yurttaşlarımız ile bir araya geldiğimizde, onların gözlerindeki inancı ve kararlılığı görüyoruz. Halkın nabzı bir değişim olacağını, Lefkoşa’da yaptığını, Cumhurbaşkanlığı seçiminde de yapacağını gösteriyor” diye konuştu.

Bedevi: Kıbrıs konusundaki temel duruşunuza desteğiz
Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi de konuşmasında Akıncı’nın onurlu duruşu olan,prensiplerine bağlı biri olduğunu kaydederek, “bu nedenle partisi ne isterse olsun, her bireyin gözünde o ayarda bir şahsiyet ve adaysınız” diye konuştu.

Konuşmasında yıllar süren Kıbrıs sorununun insanlarda umutsuzluğa yol açtığına da işaret eden Bedevi, Kıbrıs Türk halkının diğer sorunlarıyla ilgilenebilmesi için belirsizlikten kurtulması gerektiğini, bunun için de Kıbrıs sorununun çözüme kavuşarak dünya insanı olmaya, ilerisini görebilmeye, istikrar ve huzura kavuşmaya ihtiyacı olduğunu ifade etti. Bedevi, “O nedenle biz de farklı siyasi görüşlerden arkadaşlar bulundurmamıza rağmen, o konudaki temel duruşunuza, Kıbrıs konusunun çözülmesi konusunda desteğiz” diye konuştu.
Hukukçulara farklı bir değer verilmesi ve hukukçuların her konuda katkı koymalarına fırsat verilmesi gerektiğini söyleyen Bedevi, bugüne kadar komisyon ve kurullara üyeler gönderdiklerini bunun karşılığında bir çıkar beklemediklerini sözlerine ekledi. Bedevi özetle şunları söyledi:
“Biz bu ülkede sapla samanı karıştırıp, dünyayı yeterince kavramayarak, her şeyi tartışır hale geldik. Oysa bazı tartışmaların artık geride bırakılması gerekir. Bu da, dünyayı tanımaktan, anlamaktan orada teşhis edilenlerle değil, ötesine geçip o seviyelere ulaşmakla olur. Sizin bu mücadelede bu özellikleri fazlasıyla taşıyan bir aday olduğunuzu düşünüyoruz.“

“Ekonomisi ve demokrasisiyle daha güçlü bir yapı bizi gelecekte federal bir çözümde çok daha güçlü kılar”
Yeniden söz alan Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı son olarak şu görüşlere yer verdi:
“Paralel süreçlere inanan bir kişiyim. Kıbrıs sorunu çözülmeli. Çözüm olmadan içte yaşadığımız bazı sorunların her şeyiyle bitmeyeceğinin de bilincindeyim. Ama her şeyi de sadece çözüme endeksli düşünmeden, bir yandan çözüm için Kapalı Maraş bölgesinin BM kontrolünde her iki toplumun kullanımına açılması, GSM sistemlerinin bağlanması gibi konuları paralel bir süreçte gündeme getirebileceğimiz gibi kendi evimizi düzenleme konusunda da çözümü beklemeden bir şeyler yapabilmeliyiz. Ekonomisi ve demokrasisiyle daha güçlü bir yapı bizi gelecekte federal bir çözümde çok daha güçlü kılar, Avrupa Birliği süreçlerinde de daha rekabetçi yapar. Tüm bunlar birbiriyle ilişkili konular, ancak hepsi sonunda gelip adalete dayanır. Adaletin olmadığı yerde hiçbir şeyin huzuru, güveni olmaz; o nedenle sizler çok önemli bir misyonu yerine getiriyorsunuz.

Göreve gelmem durumunda Adliye Kurulu, mahkemeler konularında sorumluluklarımız var. Geciken adaletin adalet olmayacağının da bilinci içerisinde, sosyal adaletin bir bütün olarak bu ülkede yeşermesi için yıllardır mücadele eden bir insan olarak yapılabilecek çok şey olduğuna inanıyorum. Umarım bu konularda işbirliği çerisinde olup bu ülkeyi daha iyi bir noktaya taşıyabilme şansını buluruz.”
Halk ve sivil toplumla ilişkiyi koparmamak gerektiğinin de altını çizen Akıncı, “sizleri bu bağlamda çok önemli bir kuruluş olarak addederim çünkü Cumhurbaşkanlığı kesinlikle hukuk devletini gözetmek durumunda olan bir makam. Umarım o şansı bulur ve bu toplumun, geleceğini, evrensel değerler ve adaleti gözeterek birlikte şekillendiririz”dedi.

Akıncı dün akşam (29 Ocak Perşembe) ise sırasıyla Geçitköy, Kayalar ve Sadrazamköy’ü ziyaret ederek yurttaşlarla bir araya geldi.
Ziyaretlerinde temel ilkelerini anlatan Akıncı, yurttaşlarla sohbet ederek sorularını yanıtladı.
 
Editör: TE Bilisim