Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin 26. Olağan Kurultayı Lefkoşa Atatürk Spor Salonu’nda başladı.

Açılış ve saygı duruşunun ardından kurultayda divan oluşturuldu. Divan Başkanlığını Fatma Ekenoğlu’nun yaptığı kurultayda, Genel Başkan Mehmet Talat da bir konuşma yaptı.

Geçmiş döneme ait faaliyet ve mali raporun okunmasından sonra kurultaya tek aday olarak giren Tufan Erhürman’ın konuşması yer aldı.

Genel başkan, parti meclisi ve yüksek disiplin kurulunu seçmek için elektronik seçim sisteminin uygulandığı kurultayda oy verme işlemi saat 15.00’te başlayacak.

Parti meclisine girecek 75 kişinin belirlenmesinin ardından kurultay “dilek ve temenniler” bölümüyle sona erecek.

EKENOĞLU

Divanın oluşumunun ardından bir konuşma yapan Divan Başkanı Fatma Ekenoğlu, bayrak yarışının bugünkü kurultayla devam edeceğini belirterek, geçmişte partiye emek verenleri saygıyla andıklarını belirtti ve onların izinden gideceklerini söyledi. CTP’li olmanın eşitlik, adalet, sevgi, kardeşlik, emek olduğunu belirten Ekenoğlu, başarmak için önce inanmak sonra çok çalışmak gerektiğini söyledi ve Adanın ve Kıbrıs Türk insanının CTP’ye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Sağ partilerin değişimi gerçekleştiremeyeceğini, sırtını TC’ye dayayıp kendi menfaatini düşündüğünü, statükoyu savunduğunu iddia eden Ekenoğlu, statükoyu yıkarak yeniyi yaratacaklarını kaydetti.

20 Kasım’ın Kıbrıs’ta yeni bir umut olacağını, Mont Pelerin’in devamının Kıbrıs’ta barışı getireceğine inandığını söyleyen Ekenoğlu, geleceği ve barışı getirecek olanın CTP olacağını iddia etti.

TALAT

CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat da konuşmasında, 46 yıl önce kurulan CTP’nin barış demokrasi ve özgürlük üzerine kurulduğunu; baskıcı dönemin egemen olduğu yıllarda kurularak, bayraktarlık elçilik ve yönetimin o zamanlar kimseyi konuşturmadığını anlattı.

Kurucu Ahmet Mithat Berberoğlu’nu, genel sekreter Naci Talat ve Özker Özgür’ü saygıyla andığını belirten Talat, CTP’yi bugüne getirenleri ve ölenleri rahmetle andığını kaydetti.

CTP’nin yılların birikimiyle yoluna devam ettiğini belirten Talat, siyasetin odağında insana hizmet ve daha üst seviyede ekonomik rahata kavuşturmak, barışı ülkede egemen kılmak istediğini kaydeden Talat, birliği her şeyin üstünde tutarak yollarına devam ettiklerini belirtti.

46 yıl içinde büyük başarıların yanında hatalar da yapıldığını söyleyen Talat, zor ve meşakkatli bu yolda bazı bölünmelerin de yaşandığını, üyelerin moralini bozduğunu ancak CTP’lilerin en büyük saldırılara karşı direndiğini kaydederek, bir an önce bu konularda adım atılması gerektiğini bu nedenle aday olduğunu anımsattı.

Yüzde yüz olmasa bile istenilen hedefe ulaşıldığını belirten Talat, gönül rahatlığıyla parti başkanlığını yeni bir adaya devredeceğini söyleyerek, yayınlamış olduğu 25 maddelik manifestoda gerçekleştirdiği hedeflerinden de bahsetti.

Yeni bir hükümet kurulduğunu, tüzük değişikliklerini gerçekleştirdiklerini, ocak ve ilçe kongrelerinin yapıldığını, Kıbrıs Sorununun çözümüne ve güven artırıcı önlemlerin hayata geçmesine destek verdiklerini, gezerek dolaşarak halka anlattıklarını, su ve mali protokol krizlerinde CTP onuruyla durduklarını, TC ile ilişkilerde geri adım atmadıklarını, hukuk devleti, sosyal devlet anlayışıyla hareket ettiklerini, adaletin hep savunup kollandığını, Siyasi Partiler Seçim ve Halk Oylaması Yasasının geçirildiğini, Elektrik Kurumuna yönelik saldırıların durdurulduğunu, toplumsal cinsiyet eşitliği adına tüm partilerin aday sayısının %30’ unun kadın olmasının gerçekleştirildiğini, CTP organlarındaki kotanın %40’a çıkarıldığını belirtti. Delege sisteminden üye sistemine geçildiğini ve CTP’nin yeni müşavirler yaratmadığını da kaydeden Talat, manifestoda öngördüklerinin büyük bir çoğunluğunun tamamlandığını anlattı.

Gençlere barış ve çözüm dolu bir Ada sözü olduğunu hatırlatan Talat, gençlere seslenerek, partiyi onlara emanet edeceklerini, onların da partiye sahip çıkacaklarını kaydederek, sevgi ve desteği kaybetmemeleri, parti siyasetlerini iyi okuyup anlamalarını, siyasi gelişmeleri yakından takip etmeleri, özeleştiri yapmalarını istedi.

Partinin yeniden başkanlığına geldiği günlerde 6 milyon borcu olduğunu hatırlatan Talat, inanılması ve ödenmesi zor bu borç karşısında çok çalıştıklarını, alternatif mali kaynaklar yarattıklarını, giderleri kıstıklarını ve 2.6 milyon liraya düşürdüklerini kaydederek, 17 ayda borcun bu noktalara getirilmesinde katkısı bulunan MYK, Tufan Erhürman, Erdoğan Sorakın ve Ali Karavezirler’e teşekkür etti.

“BUNDAN SONRA HEDEF TEK BAŞINA İKTİDAR OLMAK”

Bundan sonra hedefin tek başına iktidar olmak olduğunu söyleyen Talat, bunun için “arı gibi çalışmak” ev ev dolaşmak, STÖ’leri çekmek CTP politikalarına dost olmalarını sağlamanın gerekli olduğunu, ülkede yapılan en büyük icraatlarda hep CTP imzasının bulunduğunu savundu.

2004’teki evet sonucunun Kıbrıslı Türklerin barışçı yüzünü açığa çıkardığını, daha sonra halkın kendisini Cumhurbaşkanlığına taşıdığını anlatan Talat, dünyanın Kıbrıslı Türklere kucak açtığını, barış siyasetini sürdürerek barış istediklerini kanıtladıklarını söyledi.

Kıbrıs’taki kayıpların aranmasının CTP’nin projesi olduğunu belirten Talat, Annan Planı referandumunun ardından hükümetteki CTP’nin ortağını ve TC’yi ikna ederek kayıpların aranması projesinin başladığını ifade etti. Kültürel Miras Komitesinin yine CTP döneminde kurulduğunu ifade eden Talat, Meclis Başkanlığının bir kadın tarafından yapılmasının hem ülkeye hem partiye iyi bir tecrübe olduğunu da belirtti.

İyi İdare Yasası, Seçim ve Halk Oylaması Yasası değişikliği, Dernekler Yasası vb. yasaların yapıldığını, YÖDAK, DAÜ Özerklik yasasının hazır olduğunu, KIB-TEK Özerklik yasası, İstihdamın Asgari Koşullarını belirleyen yasa gibi yasaların da geçirilemediğini belirten Talat, başarı ve başarısızlıklardan çıkarılan derslerle CTP’nin hep ileri gideceğini, yeniliği ancak CTP’nin kurabileceğini ifade etti.

Partinin yeni politikaları geliştirmesi gerektiğini kaydeden Talat, Mont Pelerin zirvesinden de bahsederek, bir hafta sonra yine İsviçre’de tarafların buluşması ve bu görüşmelerin sonuç vermesinin sağlanmasında CTP’nin de sorumluluk taşıdığını anlattı.

Sadece Kuzey’den değil Güney’den de Evet çıkması için ev ev sokak sokak dolaşacaklarını belirten Talat, barış ateşi de yakacaklarını ve ülkede barışı sağlayacaklarını savundu.

Yine bir yol kazası olur ve barışla çözüm sağlanamazsa halkın yine CTP’ye ihtiyaç duyacağını da dile getiren Talat, “halkın ezilmemesi, baskı altına alınmaması için, olmayacak dualara amin dememesi için yine CTP’ye ihtiyaç olacağını” belirtti.

Yeni Başkan Tufan Erhürman’a başarı dileyen Talat, CTP’den ayrılmadığını sadece Genel Başkanlığı devrettiğini söyleyerek, hayırlı olmasını diledi ve partililere teşekkür etti. Konuşmasının ardından Talat’a Divan tarafından teşekkür edilerek çiçek takdim edildi.
Editör: TE Bilisim