CTP’den verilen bilgiye göre, CTP İlçe binasında gerçekleşen toplantıya, AKEL’den Avrupa Parlamentosu milletvekili Neoklis Silikiotis, milletvekili Andreas Kafkalias, AKEL Limasol İlçe Sekreteri ve milletvekili George Georgiou, Agios Athanasios Belediye Başkanı Kyriakos Chatzittofi ile POGO ve EDON yetkilileri katıldı.

CTP Girne İlçesi yöneticilerinin tam kadro yer aldığı toplantıda; “ortak vatan için birlikte hareket etme” kararı alındı.

“Halkların yakınlaşması için çalışmaların yoğunlaştıracağının” belirtildiği görüşme, gün boyu sürdü.

Toplantının ardından Girne Limanı gezildi, öğlen yemeği yenildi. Karşılıklı hediyelerin de verildiği etkinlikte, “ortak vatana olan özlem” vurgulandı.

KİŞİ

Girne İlçe Başkanı Mehmet Kale Kişi toplantı ile ilgili yaptığı açıklamada, her iki toplumun yaşadığı acılarla ilgili olarak yüzleşme sürecinin devam etmesi ve iki toplum arasındaki ilişkilerin liderlik düzeyinden toplumlar düzeyine çekilmesi gerektiğini kaydetti.

“İki toplumun ilerici partileri olan AKEL ve CTP’nin bu ilişkileri geliştirmek ile ilgili büyük sorumlulukları olduğunu” vurgulayan Kişi, “Biz Girne İlçe Yönetim Kurulu olarak bu dönemde iki toplumlu ve toplumları birbirine yakınlaştırıcı etkinlikleri faaliyet programımızın en üst sıralarına yerleştirmiş bulunmaktayız. Eminim ki AKEL Limasol ile CTP Girne İlçelerinin geliştirmekte olduğu ilişkiler bu tip etkinliklerin ana eksenini oluşturacaktır” dedi.

“BU YOLU BİRLİKTE YÜRÜYECEĞİZ”

Toplumlar arası ilişkilerin her zamankinden daha iyi olabilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını kaydeden Kişi, Kıbrıs Federal devletini oluşturacak iki toplumun yurttaşlarının karşılıklı olarak birbirinin endişelerini en iyi şekilde anlamaları gerektiğini belirtti.

Kişi sözlerini şöyle tamamladı:

“İki toplumun hayatı birlikte paylaşmaya ve yeniden yakınlaşmaya olan ihtiyacı her zamankinden daha fazladır. Bizler yürek yolcularıyız. Bizler daha güzel bir toplumun habercisiyiz. Bizler dayanışmanın ve ortak vatanın kurucuları olmalıyız. Bu yolu hep birlikte dayanışmayla yürüyeceğiz.”

GEORGİOU

Açıklamaya göre, AKEL Limasol İlçe Sekreteri ve milletvekili George Georgiou ise yaptığı konuşmada, CTP ve AKEL’in bu süreçte tarihi bir görevi olduğunu kaydederek, ortak vatanı yaratacak olanların sol partiler olacağını belirtti.

Georgiou, “Kardeşlerim mutluyum çünkü ülkemdeyim. Ne zaman tekrar birleşeceğiz diye heyecanlıyım. Kurulduğundan beri ülkemize yön veren iki önemli partidir AKEL ve CTP. 42 yıldır tekrar ülkemizi kurmanın yollarını arıyoruz. İnanıyorum ki şimdi tekrar ülkemizi kuracağız. Kıbrıs bütün evlatlarıyla bu hayali gerçekleştirecek” diye konuştu.

Görüşmelerin kritik bir noktada olduğunu belirten Georgiou, iktidarda olanlar ve bu ülkeyi bölen sağ partilere karşı büyük bir mücadele verdiklerini, Kıbrıslı Türklerin garantiler ve diğer konulardaki rahatsızlıklarını anladıklarını ve endişelerine katıldıklarını belirtti.

Georgiou sözlerini şöyle tamamladı:

“Bunları nasıl düzelteceğimizi biliyoruz. Yeni kurulacak devlette güven içinde yaşamak istiyoruz. Kalıcı bir çözüm için bu zamanda yapacağımız açıklamalar bizleri daha yakın bir noktaya getirecek. Bütün mücadelemizi kardeşlik içinde vermeliyiz. Şu anda iki tarafın halkının konuşması ve süreci desteklemesi lazım. Eğer çözüm olmazsa Kıbrıs’ın geleceğinin ne olacağını ben de tahmin edemiyorum. Bu iki partinin önemli bir görevi vardır. Bu iki partinin şimdi ve gelecekte büyük bir mücadele vermesi gerekecek. Sağlam bir dayanışma ile ülkemizi birleştirmeliyiz. Çözüm için çok kere konuştuk; hür federal bir devlet hayal ediyoruz. Bütün vatandaşların eşit olduğu bir ülke yaratacağız. Sol partiler bütün gücümüzle bunu destekleyeceğiz. Bu sefer Kıbrıs’ta yeni bir şafak doğacak. Kıbrıslı Türkler ve Rumlar olarak yeni bir gelecek, yeni bir ülke yaratabiliriz. Bizlere gösterdiğiniz misafirperverlikten dolayı çok teşekkür ederiz. Önümüzdeki ayda neler yapabileceğimizi konuşmaya devam edeceğiz.”
Editör: TE Bilisim