Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), pazartesi günü, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Mecliste milletvekillerini bilgilendirme toplantısına katılmayacağını açıkladı.

CTP’den yapılan yazılı açıklamada, Cenevre’de 5+1 toplantısında yaşanan gelişmeler hakkında bilgi vermesi için düzenlenecek toplantıya, Tatar’ın, süreçte saygı sınırlarını aşan tavır sergilediği gerekçesiyle katılmayacağını açıkladı.

Açıklamada, Kıbrıs Rum siyasi parti temsilcilerinin Cenevre’de olacağı toplantının çok öncesinde duyurulduğu, ancak Kıbrıs Türk siyasi partilerine katılabilecekleri Cenevre toplantısına çok kısa bir süre kala bildirildiği; Cenevre öncesinde Meclis’te yapılması planlanan bilgilendirme toplantısının da pandemi gerekçesiyle iptal edildiği kaydedildi.

“ÖNERİ SUNULACAĞI HABERLERİNE SN. TATAR ‘ASPARAGAS’ DEDİ”

Cenevre’deki gelişmelerin Parti açısından bardağı taşırdığını kaydedilen açıklamada, “Sn. Tatar’ın siyasi parti temsilcileriyle gerçekleştirdiği ilk toplantıdan önce, Kıbrıs Türk tarafının altı-yedi maddelik bir öneri sunmaya hazırlandığı basında haber olarak yer almıştır. 

Haberin yayımlanmasından sonra yapılan toplantıda bunun doğru olup olmadığı siyasi parti temsilcileri tarafından sorulmuş ancak Sn. Tatar bu haberin ‘asparagas’ olduğu bilgisini vermiştir. Oysa toplantının ertesi günü Kıbrıs Türk tarafı masaya gerçekten de altı maddelik bir öneri sunmuş, Cenevre’de bulunan siyasi parti temsilcileri bu önerileri de basından öğrenmek zorunda bırakılmıştır” denildi. 

Açıklamada, şu ifadelere de yer verildi:
“(Cumhurbaşkanı Tatar)Meclis’e ve Meclis’te temsil edilen siyasi partilere yönelik, saygı sınırlarını aşan bir tavır içerisine girmekten çekinmemiştir. Bütün bunlar yaşandıktan sonra, Sn. Tatar, Cenevre’deki gelişmeleri paylaşmak üzere 10 Mayıs Pazartesi günü Meclis’te bir toplantı düzenlenmesini talep etmiştir. Cumhuriyetçi Türk Partisi bu toplantının yapılmasına elbette karşı değildir ve katılacak siyasi partilerin ve milletvekillerinin tercihlerine de saygı duymaktadır. 

“GÖSTERMELİK OLMANIN ÖTESİNDE BİR ANLAM TAŞIMAYAN BU TOPLANTIYA KATILMAYACAĞIZ”

Ancak yukarıda aktarılan gelişmeler çerçevesinde, her şey siyasi partilerle gerekli istişareler zamanında yapılmaksızın yaşandıktan sonra yapılacak bu toplantı, bize göre anlamını tamamen yitirmiş durumdadır. Milletvekillerimiz, bize göre ‘göstermelik’ olmanın ötesinde bir anlam taşımayan bu toplantıya katılmayacaktır” denildi. 

Cumhurbaşkanı Tatar’ın eski cumhurbaşkanları tarafında teamül haline getirilen Meclis’i bilgilendirme ve Meclis’te temsil edilen siyasi partilerle istişare toplantılarını gerçekleştirmekte isteksiz davrandığı, istişare toplantılarının Meclis’teki muhalefet partilerinin ısrarlı çağrıları üzerine gerçekleştirildiği kaydedildi.

Açıklamada, Tatar’ın cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyasında, seçilmesi halinde “ulusal danışma konseyi” kurulacağını söylediği ancak bunun yerine getirilmediği de belirtildi.

Editör: TE Bilisim