CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, ziyaretlerinin amacının Girne Emirnamesi ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak olduğuna işaret ederek, Girne’nin ikinci seferdir çok ciddi bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

İlkinin 2009-2010’da kat sınırının kaldırılmasıyla yaşandığına dikkat çeken Talat, “şimdi ise beyaz bölge dışındaki Girne’yle ilgili başka bir emirname değişikliğiyle yine benzeri bir cinayete yönlendiğini” ileri sürdü.

Her iki girişimin de emirnameyle gerçekleştirildiğini belirten Talat, kendi anlayışlarına göre emirnamenin aşırı büyüme, yüklenmeyi önlemek için bir mola olduğunu anlattı.

Emirname arkasından bilimsel çalışma yapılıp, imar planı hazırlanarak, yasaya dönüştürülmesiyle birlikte emirnamenin işlevsiz kılınması gerektiğini anlatan Talat, 2009 ve şimdiki haricinde yapılan emirnamelerin bu mantık çerçevesinde gerçekleştirildiğini kaydetti.

Ancak Girne’de şu anada kontrolsüz ve bilimsel olmayan bir şekilde büyümenin gerçekleştirildiğini söyleyen Mehmet Ali Talat, CTP’nin yasal durumu inceleyerek, bir girişim yapmayı planladığını belirtti.

Gerekirse bunun bir veya birden çok davayla yapılabileceğine dikkat çeken Talat, bu konuda KTMMO ile görüş alış verişinde bulunacaklarını sözlerine ekledi. 

HÜDAOĞLU

Kıbrıs Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Hüdaoğlu da, meseleye bakış açılarının bütünlüklü olduğuna işaret ederek, emirname anlayışının artık yanlış olduğunu düşündüklerini söyledi.

Girne Emirnamesi ile ilgili görüşlerinin bu yönde olduğunu vurgulayan Hüdaoğlu, ülkenin imar yasasında yanlışlıklar olduğunu, bu sebeple imar yasasında değişiklikler talep etmelerine rağmen bu değişikliklerin gerçekleştirilmediğini anlattı.

Ülkede siyasetle iş yapılmasının yanlışlığına işaret eden Hüdaoğlu, kendi alanlarını ilgilendiren konularda girişim yapacaklarını söyledi.

Girne Emirnamesiyle ilgili tavırlarının, odaların konsensüsüyle net ve açık olduğunu belirten Hüdaoğlu, dava konusunda ise, hukuken taraf olabilecek odaların hukuk süreç için girişim başlattığını anlattı.

Birlik olarak dava açıp açamayacaklarını yasal olarak bilmediklerini ifade eden Hüdaoğlu, taraf olan odaların yasal sürecini destekleyeceklerini kaydetti.

Çok sık yapılan bakan değişikliğini de eleştiren Hüdaoğlu, bunun işlerin sürekliliği açısından sıkıntılar yarattığını da söyledi.

Editör: TE Bilisim