Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG), Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) 2013 Yerel Seçimleri Seçim Bildirgesi’ni, bugün Lefkoşa Merit Otel’de düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı.

Toplantıya, CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, LTB Başkan adayı Kadri Fellahoğlu ile meclis üyesi adayları, bazı belediye başkanları, partililer ve basın mensupları katıldı.

Fellahoğlu yaptığı konuşmada,  Kıbrıs Türk tarihinin Lefkoşa’yı ve halkını zor duruma düşürenleri de bu durumdan kurtaracak olanları da yazacağını söyledi. Deneyimli belediyeciliğin adil sistem ve kesintisiz hizmet vermeyi içerdiğini belirten Fellahoğlu, CTP-BG’li belediye başkanlarının halka kaliteli yaşam sunduğunu, bundan gurur ve onur duyduğunu kaydetti. Fellahoğlu, “Onların bu onur ve gururunu Lefkoşa’ya da taşıyacağım. Bu bizim boynumuzun borcudur” dedi.

Lefkoşa’yı bu duruma getirenlerin, kenti kurtaramayacağını ifade eden Fellahoğlu, “Kurtarabilecek olsalar, sorunu yaratıcı olmazlardı” dedi.

Seçim Bildirgesinde Lefkoşa için nelerin planlandığı ve öngörüldüğünün anlatıldığını kaydeden Fellahoğlu, 8 Nisan’dan itibaren Lefkoşa’yı hak etmediğini durumdan kurtaracaklarını söyledi.

SEÇİM BİLDİRGESİ

CTP BG Seçim Bildirgesi, iki aşamadan oluşuyor. “Lefkoşa İçin Önce Normalleşme” adı taşıyan ilk aşama birinci yılı kapsarken, ikinci aşama olan “Lefkoşa İçin Yenilenme” ise ilk beş yılki hedefleri anlatıyor.

“Lefkoşa İçin Önce Normalleşme”de temel hedef, 5 adımda denk bütçe ve üç adımda borçsuz belediye yaratmak. LTB’nin 24 milyon TL’lik yıllık bütçe açığını nasıl ve hangi alanlardan elde edilecek gelirle kapatılacağını anlatan Fellahoğlu, öncelikle dışarıdan mal ve hizmet alımının durdurulacağını, belediye gelirlerini artırmak için tahsilat oranını yüzde 80’e çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Toptancılar Hali’ni Lefkoşa’ya taşımayı istediklerini belirten Fellahoğlu, reklam panoları sözleşmesinin gözden geçirileceğini, yıllık kira bedelinin 2 milyon TL seviyesine çıkarılacağını söyledi.

Fellahoğlu, atık ürünlerin artı değere çevrilmesinin de planlandığını kaydetti.

PERSONEL MAAŞLARININ ÖDENMESİ

LTB personelinin üç aydır maaş alamadığını, maaşların ve haklarının ödenebilmesi için yeni bir borç yapılanmasına gidilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Fellaoğlu, Ziraat Bankası’ndan alınacak kredinin de masaya yatırılacağını ifade etti.

Fellahoğlu, “Göreve geldiğimiz ilk gün belediyeye borcu olan banka ve finans kurumlarıyla diyaloga geçip, devlet katkısının borçlara mahsuben bankalara yatırılmak yerine üç aylığına direk belediyeye verilmesi konusunda girişim başlatacağız” dedi. Bu şekilde belediyenin kasasına yaklaşık 6 milyon TL gireceğini dile getiren Fellaoğlu, personelin maddi olarak rahatlatılacağını kaydetti.

‘Seçimin olağan ve normal bir seçim olmadığını’ söyleyen Fellahoğlu, seçimin Lefkoşa halkının gurur ve onur seçimi olacağını belirtti. Fellahoğlu, “Lefkoşa gurur ve onurunu geri alacak mı? Bence alacak” diye konuştu.

“LEFKOŞA’NIN TÜM BORÇLARI ÜÇ ADIMDA KAPATILACAK”

Fellahoğlu, LTB’nin 2006’dan bugüne kadar edindiği borçların üç adımda kapatılacağını, borçsuz bir belediye yaratılacağını kaydetti. Yıllık bütçe açığının 24 milyon TL olduğuna vurgu yapan Fellahoğlu, üç adım olarak nitelediği; beş adımda beş kaynak; 2014 devlet katkısı; ve kademeli bütçe artırımı ile borçların kapatılacağını kaydetti.

“LEFKOŞA İÇİN YENİLENME İLK 5 YIL”

Fellahoğlu, LTB’nin normalleşme sürecine paralel olarak göreve geldikleri andan itibaren yeni Lefkoşa için çalışacaklarını söyledi.

Çevre dostu temiz bir Lefkoşa yaratılacağını, atıkların artı değer yaratacak şekilde geri dönüşümünün sağlanacağını belirten Fellahoğlu, 2014’te Türkiye’den adaya gelmesi beklenen suyla, su zengini bir kent yaratılacağını, yenilenen Haspolat Arıtma Tesisi’nin devreye girmesi ile tarımsal kullanım suyu oranın artacağını vurguladı.

Gıda güvenliği konusuna büyük önem verileceğine işaret eden Fellahoğlu, gıda üretimi yapan yerler, restoran ve cafelerin rutin olarak sıkı bir şekilde denetleneceğini, her türlü gıda maddesi için sertifikasyon programlarının devreye konacağını kaydetti.

Doğal afetlerden korkmayan bir Lefkoşa yaratılacağını, çağdaş ulaşım için çeşitli adımlar atılacağını söyleyen Fellahoğlu, sağlıklı bir kente ulaşmanın hedefleri arasında olduğunu kaydetti.

Katılımcı Lefkoşa hedefi ile ilgili bilgi veren Fellahoğlu, “Lefkoşa belediyesi en büyük devrimlerinden birini bu alanda yaşayacak. Belediyede toplam kalite yönetimi yaklaşımı ana hareket noktamız olacak. Kalite yönetimi, kentimizde yaşayanların beklentilerine önem veren süreçlerin, hizmetlerin ve kent kültürünün geliştirilmesinde katılımcılığı hedef alan bir yaklaşımdır” dedi.

Fellahoğlu, tek adamcı, diktatör başkan modellerinin tarihe karıştığını söyledi.

Lefkoşa’nın kültür sanat merkezi olacağını belirten Fellahoğlu, kültür ve sanat alanında gösterilecek atılımlarla Avrupa, Türkiye ve Güney Kıbrıs’tan kente izleyici çekileceğini ifade etti.

Surlariçi’nin kültürel dokusunun yeniden ele alınacağını, hazırlanacak master plan ile bölgenin yeni bir çehreye kavuşacağını belirten Fellahoğlu, projelerde hem mimari mirasın korunması, hem de ticari faaliyetlerin canlandırılmasının hedefleneceğini kaydetti.

FELLAHOĞLU, SORULARI YANITLADI

Basın mensuplarının sorunlarını da yanıtlayan Fellahoğlu, belediye başkanının hükümete yakın bir kişi olması gerektiği, olmazsa sorunlar yaşanabileceği şeklinde iddialar bulunduğu yönündeki soruya karşılık, göreve gelirse, barışçıl ve uzlaşmacı bir anlayış ortaya koyacağını kaydetti.

Fellahoğlu, “Daha önce Cumhurbaşkanı, Başbakan, Belediye Başkanının aynı partiden olduğu dönemler de oldu ve o dönemlerde de sorunlar yaşandı ve yaşanmaya devam etti. Demek ki aynı partiden olmak sorunların çözümünü sağlamıyor” dedi.

Doğru projelerin ortaya konması halinde hükümetin işbirliği yapacağını düşündüğünü söyleyen Fellahoğlu, bunun yapılmaması halinde hakla başvurulacağını söyledi.

Sorunu yaratanlarla aynı partiden birinin belediye başkanı seçilmesi halinde yasa dışılıkların ve usulsüzlüklerin üzerinin örtüleceğini savunan Fellahoğlu, “Aynı partiden oldukları için olayları örtbas edecekler, ancak biz seçilirsek olayların üzerine gideceğiz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim